INFORMATION FOR BLOG READERS

IF YOU WANT SOLVED QUESTION PAPERS OF:
1. DIBRUGARH UNIVERSITY
2. GUWAHATI UNIVERSITY
3. NIOS
4. IGNOU AND
5. AHSEC
IN YOUR WHATSAPP NUMBER, THEN JOIN MY BROADCAST LIST BY SENDING YOUR CONTACT INFO AND CLASS TO MY WHATSAPP NUMBER 9577097967.
******************************************************
JOB INFO AND SOLVED QUESTION PAPERS OF COMPETITIVE EXAM WILL ALSO BE PROVIDED FROM JAN' 2018.
******************************************************
I AM ALSO BUYING QUESTION PAPERS AND HAND WRITTEN NOTES OF DIBRUGARH UNIVERSITY FOR MY BLOG(ARTS AND SCIENCE STREAM). INTERESTED STUDENTS CAN CONTACT ME.

Sunday, December 10, 2017

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 19)

UNIT – 19
DEMOCRATIC UPSURGE AND RECENT DEVELOPMENTS IN INDIAN POLITICS

1. “As the decade of the eighties our----politics”. Explain the five developments.
Ans. (1) Congress system means dominance of Congress for two decades. But the most crucial development of this period was the defeat of the Congress Party in the elections held in 1989.
        (2) The Mandal Issue started with the National Front Government’s decision to implement the recommendation of Mandal Commission that 27% of jobs in the government services and public undertakings be reserved for candidates belonging to the ‘backward castes’.
        (3) The New Economic Reforms were announced in 1991 as the structural adjustment programme. These changes first became visible in 1991 and radically changed the direction that the Indian economy had pursued since independence.
        (4) The elections were announced from 19th May, one the round of voting was over when tragedy again struck the ill-fated family of Indira Gandhi. Rajiv Gandhi was blown to pieces when he was in an election campaign tour in Tamil Nadu.
        (5) Ajodhya Issue was started with the demolition of the disputed structure of Ajodhya known as Babri Masjid in December 1992.

2. Write a note on Janata Party.
Ans. The Janata Party came into being as a result of the merger of four parties – The Congress (O), Bharatiya Jana Sangh, Bharatiya Lok Dal and Socialist Party in 1977. This party contested the election of March, 1977 and gave a thundering defeat to the Congress Party. The Janata Party was the result of the merger of different opposition parties which had suffered a lot during the days of ‘emergency’.

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 18)

UNIT – 18
RECENT DEVELOPMENTS IN INDIAN POLITICS

VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
1. What do you mean by ‘Congress System’?
Ans. ‘Congress System’ means the dominant position of congress during the period of 1947-1967 as a political party of India despite the existence of several other political parties.
2. What is “Karseva”?
Ans. Karseva is that groups of people who gave voluntary service for construction of Ram Mandir.
3. Who was the head of the coalition government of 1989?
Ans. V.P. Singh supported by Left parties and BJP was the head of the coalition government of 1989.
4. In 1989 who formed the Government?
Ans. In 1989 Janata Dal formed the government.
5. What is meant by Hindutva?
Ans. Hindutva literally means Hinduism. It was very well defined by its originator V.D. Savarkar as the basis of Indian nationhood.
6. After the death of Rajiv Gandhi who became the Prime Minister of India?
Ans. After the death of Rajiv Gandhi P.V. Narashimha Rao became the Prime Minister of India.
7. Which party led the National Democratic Alliance?
Ans. Bharatiya Janata Party led the National Democratic Alliance.
8. After Advani who became the President of BJP?

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 17)

UNIT – 17
REGIONAL ASPIRATIONS

VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
(1) Which issue is always seems a major issue between India and Pakistan?
Ans. Kashmir issue is always a major issue between India and Pakistan.
(2) Who was Hari Singh?
Ans. Hari Singh was the princely ruler of Jammu and Kashmir.
(3) Which Article of the Indian Constitution gives greater autonomy to Jammu and Kashmir? [2013]
Ans. Article 370 of the Indian Constitution gives greater autonomy Jammu and Kashmir.
(4) Who was Tara Singh?
Ans. Master Tara Singh was a prominent Sikh religious and politics leader.
(5) In which year was the Akali Dal in Punjab formed?
Ans. In 1920 Akali Dal was formed in Punjab.
(6) Write the full form of MNF.
Ans. The full form of MNF is Mizo National Front.
(7) Who was Laldenga?
Ans. Laldenga was the founder and leader of Mizo National Front.
(8) When was the Assam agitation on foreigner’s issue started?
Ans. In 1979 the Assam agitation was started on foreigner’s issue.

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 16)

UNIT – 16
RISE OF POPULAR MOVEMENT
VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
(1) In which state was the Chipko Movement began?
Ans. In the early 1973, the Chipko Movement began in Uttarkhand.
(2) Who was Namdeo Dhasal?
Ans. Namdeo Dhasal is a famous Dalit Marathi Poet.
(3) Name any one of the organizations of farmers?
Ans. Bharatiya Kissan Union (BKU) is one of the famous farmers associations.
(4) Write the full of NFF.
Ans. The full form of NFF is National Fish Workers forum.
(5) In which district was the Anti-arrack’ movement started ?
Ans. The Anti-arrack movement was started in Andhra Pradesh.
(6) Name the leader of Narmada Bachao Andolan (NBA).
Ans. Medha Potkar was the leader of Narmada Bachao Andolan (NBA).
(7) Write the full form of MKSS?
Ans. The filiform of MKSS is Majdoor Krishan Shakti Sangathan.
(8) When did the right to information movement start?

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 15)

UNIT – 15
THE CRISIS OF DEMOCRATIC ORDER
VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
1. To which state did Jay Prakash Narayan belong?
Ans. Jay Prakash Narayan belonged to Bihar.
2. Who founded the Communist Party of India (Marxist-Leninist)?
Ans. Communist Party of India (Marxist Leninist) was founded by Charu Mazumder.
3. When was Emergency declared in India for the first time?
Ans. In India the emergency was declared for the first time on 25th June 1975.
4. By whom was the Shah Commission headed?
Ans. The Shah Commission was headed by justice J.C. Shah, retired chief Justice of the supreme court of India.
5. By whom was the student’s movement in Gujarat and Bihar led?
Ans. In Gujarat and Bihar the student’s movement was led by Jay Prakash Narayan.
6. Mention any one subject included in the twenty point programmes made by Indira Gandhi.
Ans. Land Reforms can be mentioned as one subject included in the twenty points. Programmes made by Indira Gandhi.
7. When did the Janata Government come to power?
Ans. After 1977’s General Elections the Janata Government came to power.
8. During the period of which government was the Mandal Commission appointed?
Ans. In the period of Janata Party government the Mandal Commission was appointed.

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 13)

UNIT – 13
INDIA EXTERNAL RELATIONS
VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
1. Who was the founder of Indian National Army?
Ans. Subhas Chandra Bose was the founder of Indian National Army.
2. Which article of the constitution of India lays down about the foreign policy?
Ans. The constitution of India lays down about the foreign policy through the Article 51.
3. Who is the pioneer of India’s Foreign Policy?
Ans. The pioneer of India’s Foreign Policy is Pandit Jawaharlal Nehru.
4. Name the two super power countries which led two blocks at global level.
Ans. U.S.S.R and U.S.A are the two super power countries which led two blocks at global level.
5. In which year did China annex Tibet?
Ans. In 1950 China annexed Tibet.
6. What does NEFA imply?
Ans. N.E.F.A implies North East Frontier Agency.
7. When did China invade Indian?
Ans. In 1962 China invaded India.
8. Who was the first Prime Minister after Nehru to visit China?
Ans. The First Prime Minister after Nehru to visit China was Rajiv Gandhi.

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 12)

UNIT – 12
POLITICAL OF PLANNED DEVELOPMENT

VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
1. Name the full form of POSCO.
Ans. The full form of POSCO is
2. There were two models of development: one was liberal capitalist model, what was the other?
Ans. The other model of development is socialist model.
3. When was the Planning Commission set up?
Ans. The Planning Commission was set up in 1950.
4. What is FYP?
Ans. F.Y.P means five year plans.
5. When was the Planning Commission set up?
Ans. The First Five Year Plan started from 1st April 1951.
6. Name a large scale project which was included in the First Five Year Plan?
Ans. The largest scale project included in the first five year plan was Bhakra Nangal Dam.
7. Who was the founder of Indian Statistical Institution?
Ans. P.C. Mahalanobis was the founder of Indian Statistical Institute.

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 11)

UNIT – 11
CHALLENGES OF NATIONAL BUILDING

VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
1. Who was the first Prime Minister of India?
Ans. Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.
2. How many kinds of challenges that Independent India faced?
Ans. Independent India faced three kinds of challenges.
3. On 14-15 August, 1947, two nations states came into existence one is India, what is the other?
Ans. The other country get independent in 14-15 August was Pakistan
4. Name the two cities which became divided into communal zones at the time of partition.
Ans. The two cities which became divided into communal zones at the time of partition are Amritsar and Lahore.
5. What is princely state?
Ans. The state under the rule of princes and known as princely state
6. Who was Sardar Vallabhbhai Patel?
Ans. Sardar Vallabhbhai Patel was the first home minister and Deputy Premier of India.
7. Who was the Maharaja of Manipur at the time of independence?
Ans. Bodhachandra Singh was the Maharaja Manipur at time of independence.
8. In which year was the Nagpur session held?
Ans. The Nagpur session was held in 1932.

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 10)

UNIT – 10
ERA OF ONE PARTY DOMINANCE
VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
1. When was the Indian Constitution enforced?
Ans. The Indian Constitution was enforced in
2. Why did the leaders of many other countries decide that India could not afford to have democracy?
Ans. The leaders of many other countries decided that India could not afford to have democracy because it got independence in some difficult circumstances. They said that national unity was first priority and that democracy will introduce differences and conflicts.
3. When was the election commission formed in India?
Ans. In India, the election commission was formed in January 1950.
4. Who was the first Chief Election Commissioner?
Ans. Mr. Sukumar Sen was the first Chief Election Commissioner.
5. Why did the election commission cancel the first voter list?
Ans. The election commission cancels the first voter list nearly 40 lakhs women were not recorded in the list.
6. Name the full form of E.V.M.
Ans. The full form of E.V.M. is Electronic Voting Machine.
7. In which year was the first general election held?
Ans. In 1952, the first general election was held.
8. How many terms did the congress get majority to form government?

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 9)

UNIT – 9
GLOBALIZATION
VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
1. What is mean by globalization?
Ans. Globalization refers to the growing interdependence between different people’s, regions and countries in the world as social and economic relationship come to stretch worldwide.
2. Mention a positive consequence of globalization on state capacity.
Ans. A positive consequence of Globalization on state capacity is that globalization has led to increase in exports and balance in foreign trade.
3. Write ‘yes’ or ‘no’.
Technology is one of the important factors that causes globalization. [2013]
Ans. Yes.
4. What is meant by economic globalization?
Ans. Economic globalization refers to the globalization that takes place in economic field in the form of free trade between countries, import and export and all such international economic relations.
5. What is meant by cultural homogenization?
Ans. The cultural effect of globalization leads to the fear that it is a threat to cultures in the world. Since, globalization leads to the rise of a uniform culture, which is called ‘cultural homogenization.
6. Fill in the blank:

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 8)

UNIT – 8
ENVIRONMENT AND NATURAL RESOURCE
VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
1. Write the full form of UNEP.
Ans. The full form of UNEP is – United Nations Environment Programme.
2. What is earth summit? [2013]
Ans. Earth Summit was a conference on environment and development held in Rio-de Janaria (Brazil) in June 1992. The summit produced conventions dealing with climatic changes, bio-diversity, forestry and recommended a list of development practices called Agenda 21.
3. Fill in the blank:
The first world is generally referred to as the ____.
Ans. The first world is generally referred to as the Global North.
4. When did India sign and ratify the Kyoto Protocol? [2013]
Ans. India signed and ratified the Kyoto Protocol in August 2002.
5. Write ‘yes’ or ‘no’.
Rio summit recommended a list of development practices called ‘Agenda 21’.
Ans. Yes.
6. What is meant by green house gas emission?

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 7)

UNIT – 7
SECURITY IN CONTEMPORARY WORLD
VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
1. What is meant by security?
Ans. Security in simple terms implies freedom from threats. But this does not mean that every single threat counts as a security threat. Security actually relates only to extremely dangerous threats which could endanger the core values that those values would be damaged beyond repair if we did not do something to deal with the situation.
2. What do you understand by internally displaced people?
Ans. People who have fled their homes but remain within national borders are called Internally Displaced People. For example Kashmiri Pandit who fled due to internal violence in Kashmir valley.
3. What is the purpose of conducting nuclear test by India?
Ans. The purpose behind conducting nuclear tests by India was to protect her territory from her enemies who are also nuclear technologically rich countries.
4. What is meant by Human Security?
Ans. Human Security means to the protection of people from any type of threats more than the protection of states.
5. Give an example of global threat.
Ans. Global warming is an example of Global threat.
6. What is international terrorism?

Saturday, December 09, 2017

AHSEC - Class 12 Question Papers: Alternative English' 2017

HS 2nd YEAR ALTERNATIVE ENGLISH
PAPER 2017
Full Marks: 100
Pass Marks: 30
Time: 3 hours
The figures in the margin indicate full marks for the questions.
GROUP – A
(VIBGYOR)
(NEW SYLLABUS)

1. Answer any five of the following: 1x5=5
  1. What is the full name of the verger in the short story by the same name?
  2. Where does the verger work?
  3. For how long, during Narayan’s ownership of the car, was the air conditioner switched on?
  4. What does an automobile mean to Narayan?
  5. Who is the author of the story, ‘The Scarecrow’?
  6. Whom did Mriganko Babu’s father call in to find the lost watch?