Sunday, January 06, 2013

BACHELOR'S PREPARATORY PROGRAMME (B.P.P.) - Term-End Examination December, 2011


PC0-01: PREPARATORY COURSE IN COMMERCE
Time: 2 Hours Maximum Marks: 50
Note: All questions are compulsory. Each of questions carries one mark.
1. The main function of Financial Accounting is to:
(1) Record all the transactions
(2) Record, classify and summarize the business transactions
(3) Find out Gross Profit only
(4) Find out Net Profit only
Ans: (2) Record, classify and summarize the business transactions

2. Purchases made on credit not recorded would affect:
(1) Sales A/c (2) Purchases A/c
(3) Supplier's A/c (4) Purchase A/c and supplier's A/c
Ans: (4) Purchase A/c and supplier's A/c

3. Which of the following branches of accounting is concerned with measurement and control of costs?
(1) Financial Accounting (2) Cost Accounting
(3) Management Accounting (4) Accountancy
Ans: (2) Cost Accounting

4. Sohari started business with a capital of Rs. 50000. He purchased goods from Mohan for Rs. 10,000 on cash basis. His total assets would be.
(1) Rs. 50,000 (2) Rs. 40,000 (3) Rs. 60,000 (4) Rs. 30,000
Ans: (1) Rs. 50,000

5. Sales Book is meant for recording:
(1) Cash sales (2) Credit sales of goods only
(3) Cash and credit sales (4) All types of sales
Ans: (2) Credit sales of goods only

6. Purchase of goods from Ram on credit basis should be credited to:
(1) Ram's A/c (2) Cash A/c (3) Sales A/c (4) Purchase A/c
Ans: (1) Ram's A/c

7. Purchase Returns Book is kept to record:
(1) credit purchase of goods (2) returns of goods purchased
(3) credit sales of goods (4) returns of goods sold
Ans: (2) returns of goods purchased

8. The balance of Petty Cash Book is:
(1) an expense (2) an income (3) an asset (4) a liability
Ans: (3) an asset

9. Which of the following is a personal account?
(1) Loan's A/c (2) Purchases A/c
(3) Stationery A/c (4) Depreciation A/c
Ans: (1) Loan's A/c

10. Rent outstanding account is:
(1) Real Account (2) Nominal Account
(3) Personal Account (4) Real and Nominal Account
Ans: (3) Personal Account

11. Personal accounts are related to:
(1) assets only (2) expenses only
(3) incomes only (4) persons and Institutions
Ans: (4) persons and Institutions

12. Rs. 10,000 paid as wages for erecting a machine, should be debited to:
(1) cash A/c (2) repairs A/c (3) wages A/c (4) machine A/c
Ans: (4) machine A/c

13. According to which concept is the entity of the business treated separate from its owner?
(1) Going concern concept (2) Dual aspect concept
(3) Business entity concept (4) Cost concept
Ans: (3) Business entity concept
14. Closing stock is valued at
(1) market price
(2) cost price
(3) cost price or market price whichever is lower
(4) cost price or market price whichever is higher
Ans: (3) cost price or market price whichever is lower

15. Narration must be written
(1) for every transaction entered in the Journal
(2) at the time of classifying the transactions
(3) at the time of preparing Trial Balance
(4) at the time of preparing Balance Sheet
Ans: (1) for every transaction entered in the Journal

16. Journalizing is the process of recording the business transactions in the.
(1) Books of prime entry (2) Petty cash books
(3) Trial Balance (4) Balance Sheet
Ans: (1) Books of prime entry

17. Amount realized on account of goods sold is called:
(1) Income (2) Revenue (3) Profit (4) Gain
Ans: (2) Revenue

18. Posting is done in the
(1) Ledger (2) Trial Balance (3) Journal (4) Balance Sheet
Ans: (1) Ledger

19. Profit and loss account shows:
(1) Financial position of a business
(2) Net Profit net loss of a business
(3) Capital employed in a business
(4) Accuracy of ledger accounts
Ans: (2) Net Profit net loss of a business

20. Prepaid Insurance is:
(1) an income for the business
(3) liability for the business
(2) revenue for the business
(4) an asset for the business
Ans: (4) an asset for the business

21. Outstanding expenses given in trial balance appear on the:
(1) debit side of trading A/c (2) debit side of Profit and Loss A/c
(3) liabilities side of balance sheet (4) assets side of balance sheet
Ans: (3) liabilities side of balance sheet

22. Expenses paid in advance account is:
(1) a Real A/c (2) a Nominal A/c
(3) a Personal A/c (4) both Real and Nominal Accounts
Ans: (3) a Personal A/c

23. Contingent liability is shown:
(1) in trading A/c (2) in profit and loss A/c
(3) in manufacturing A/c (4) outside the balance sheet as footnote
Ans: (4) outside the balance sheet as footnote

24. Which account is used for rectification of one sided errors?
(1) capital A/c (2) trading A/c
(3) suspense A/c (4) bank A/c
Ans: (3) suspense A/c

25. Cost of sales is Rs. 90,000, Net Sales Rs. 1, 70,000 and cash Rs. 20,000. The gross profit will be.
(1) Rs. 80,000 (2) Rs. 2, 60,000 (3) Rs. 90,000 (4) Rs. 1, 00,000
Ans: (1) Rs. 80,000

26. Which one of the following is included in balance sheet?
(1) closing stock (2) wages
(3) opening stock (4) contingent liabilities
Ans: (1) closing stock

27. For real accounts, the rule of debit and credit is:
(1) debit all expenses and losses
(2) credit all incomes and gains
(3) debit what comes in and credit what goes out
(4) debit all expenses and credit all incomes
Ans: (3) debit what comes in and credit what goes out

28. Sales Returns journal is also called:
(1) returns inwards journal (2) returns outwards journal
(3) invoice book (4) day book
Ans: (1) returns inwards journal

29. If customers are allowed discount, it will be treated as:
(1) loss (2) income (3) revenue (4) liability
Ans: (1) loss

30. Which of the following is not entered in books of account?
(1) Cash discount (2) Interest received
(3) Commission received (4) Trade discount
Ans: (4) Trade discount

31. Preliminary expenses are the example of:
(1) capital loss (2) revenue expenditure
(3) capital expenditure (4) deferred revenue expenditure
Ans: (4) deferred revenue expenditure

32. Trial Balance is prepared with the help of:
(1) Journals (2) Journal proper (3) Ledger (4) Balance sheet
Ans: (3) Ledger

33. Petty cash is used for payment of:
(1) contingent liabilities (2) capital expenditure
(3) Welfare to employees (4) small expenses like postage, stationery etc.
Ans: (4) small expenses like postage, stationery etc.

34. Which of the following items are charged to profit and loss A/c?
(1) Carriage inwards (2) Carriage outwards
(3) Wages and Salaries (4) Closing stock
Ans: (2) Carriage outwards

35. Depreciation arises from.
(1) fall in value of money only
(2) physical wear and tear of a fixed asset
(3) fall in prices only
(4) fall in market value of a fixed asset only
Ans: (2) physical wear and tear of a fixed asset

36. Depreciation on Plant and Machine given in Trial Balance is shown in:
(1) Balance sheet (2) Profit and loss A/c
(3) Manufacturing A/c (4) Trading A/c
Ans: (2) Profit and loss A/c

37 Sales are equal to:
(1) Cost of goods sold+gross profit
(2) Lost of goods sold - gross profit
(3) Gross Profit - cost of goods sold
(4) Purchasing+opening stock-closing stock
Ans: (1) Cost of goods sold+gross profit

38. A business has liabilities of Rs. 20,000 and owner's equity is Rs. 80,000. Its assets would be.
(1) Rs. 80,000 (2) Rs. 20,000 (3) Rs. 60,000 (4) Rs. 1, 00,000
Ans: (4) Rs. 1, 00,000

39. Which of the following order of assets is according to the order of permanence?
(1) Stock, machine, goodwill, debtors, cash
(2) Cash, debtors, stock, machine, goodwill
(3) Cash, debtors, goodwill, machine, stock
(4) Goodwill, machine, stock, debtors, cash
Ans: (4) Goodwill, machine, stock, debtors, cash

40. Additional capital introduced is a
(1) Revenue receipt (2) Revenue expenditure
(3) Capital receipt (4) Capital profit
Ans: (3) Capital receipt

41. Which one of the following is an error of principle?
(1) Debited to Anil instead of Amit
(2) A sale of Rs. 50 was entered in books as Rs. 500
(3) Cash sales of Rs. 200 was entered in Sales Book
(4) Repair of Building of Rs. 20000 has been debited to Building A/c
Ans: (4) Repair of Building of Rs. 20000 has been debited to Building A/c

42. Purchases Book is undercast by Rs. 500 while rectifying this error, debit will be given to:
(1) Purchases A/c (2) Cash A/c
(3) Suspense A/c (4) Capital A/c
Ans: (1) Purchases A/c

43. Good will is a:
(1) Current asset (2) Tangible asset
(3) Intangible asset (4) Liquid asset
Ans: (3) Intangible asset

44. Bank overdraft is a:
(1) Current liability (2) Long - term liability
(3) Current asset (4) liquid asset
Ans: (1) Current liability

45. All the indirect expenses are shown in:
(1) Trading A/c (2) Suspense A/c
(3) Manufacturing A/c (4) Profit and Loss A/c
Ans: (4) Profit and Loss A/c

46. Salaries and wages are shown on the:
(1) debit side of Manufacturing A/c
(2) debit side of Trading A/c
(3) debit side of suspense A/c
(4) debit side of profit and loss A/c
Ans: (4) debit side of profit and loss A/c

47. Income tax paid is:
(1) a liability (2) an asset (3) an expense (4) a capital loss
Ans: (4) a capital loss

48. Which of the following errors is revealed by Trial Balance?
(1) Posting of wrong amount in one account
(2) Compensating error
(3) Posting an amount on the correct side but in the wrong account
(4) Treating an expense as an asset.
Ans: (1) Posting of wrong amount in one account

49. Interest on drawings is:
(1) an expenditure for the business
(2) an income for the business
(3) an asset for the business
(4) a liability for the business
Ans: (2) an income for the business

50. The amount of accrued income given in Trial Balance will be shown in:
(1) Trading A/c (2) Profit and Loss A/c
(3) Assets side of Balance Sheet (4) Liability side of Balance Sheet
Ans: (3) Assets side of Balance Sheet

Labels

Absorption Costing (1) Accountancy (4) accounting for partnership firms (3) Accounting for Share Capital (3) accounts of non trading concern (3) advanced financial accounting (13) AHSEC (92) ahsec 11 (47) ahsec 12 (60) ahsec notes (89) AHSEC Question Papers (27) Assam Slet (10) bcfm (11) bills of exchange (6) branch accounting (3) Budgetary Control (3) Budgetary Control Notes (2) business communication (29) Business Environment Notes (7) business regulatory framewrok (47) Business Statistics Notes (23) cash flow statement (5) cbse 12 (19) cbse notes (27) commerce (13) company law (23) corporate accounting (33) corporate laws (14) cost accounting (63) cost and management accounting (34) cpt (36) cpt 200 (7) cpt notes (30) dibrugarh university (976) dibrugarh university notes (531) dibrugarh university question paper (341) dibrugarh university solved papers (211) dibrugarh university syllabus (47) direct tax law (49) eco - 01 (4) ECO - 02 (2) ECO - 03 (2) ECO - 05 (6) ECO - 06 (1) ECO - 07 (1) eco - 08 (4) eco - 09 (1) ECO - 10 (2) ECO - 11 (3) ECO - 12 (7) ECO - 13 (2) ECO - 14 (4) entrepreneurship (14) fianancial accounting (3) financial accounting (48) Financial Accounting Notes (11) financial management (18) Financial statements analysis (10) funds flow statement (3) guwahati university (304) guwahati university syllabus (54) Hire Purchase (5) Human Resource Management (14) icwai (38) icwai notes (39) ignou solved assignments (57) ignou solved question papers (63) income from house property (5) income from salary (4) Income Under the head Salaries (11) information technology (10) Installment Purchase (4) issue of shares (4) kkhsou (13) M.com (63) Management Accounting Notes (25) MCQ (11) paper I (1) paper II (9) paper III (1) principle of business mangement (16) Principles of Marketing Notes (16) royalty accounts (3) sale of goods act (8) semester I (157) Semester II (148) semester III (64) semester IV (133) semester V (101) semester VI (70) slet (13) Slet Ne (10) Small Business Management (5) solved assignments (22) UGC - NET: Commerce (08) (14) UGC - NET: Commerce (08) Paper II (3) UGC - NET: Commerce (08) Paper III (14) ugcnet solved question papers (23) Variance Analysis Notes (1)