INFORMATION FOR BLOG READERS

IF YOU WANT SOLVED QUESTION PAPERS OF:
1. DIBRUGARH UNIVERSITY
2. GUWAHATI UNIVERSITY
3. NIOS
4. IGNOU AND
5. AHSEC
IN YOUR WHATSAPP NUMBER, THEN JOIN MY BROADCAST LIST BY SENDING YOUR CONTACT INFO AND CLASS TO MY WHATSAPP NUMBER 9577097967.
******************************************************
JOB INFO AND SOLVED QUESTION PAPERS OF COMPETITIVE EXAM WILL ALSO BE PROVIDED FROM JAN' 2018.
******************************************************
I AM ALSO BUYING QUESTION PAPERS AND HAND WRITTEN NOTES OF DIBRUGARH UNIVERSITY FOR MY BLOG(ARTS AND SCIENCE STREAM). INTERESTED STUDENTS CAN CONTACT ME.

Friday, December 26, 2014

AHSEC - 12: Organising Important Notes for Feb' 2018 Exam

Unit – 5: Organising
Objective Questions (1 mark)
Q.1 What is meant by organising?
Ans: Organising can be defined as identifying and grouping different activities in the organisation and bringing together the physical, financial and human resources for the achievement of specific goal of organisation.
Q.2 Mention various types of organisation.
Ans: Formal and Informal organisation
Q.3 Which level of managers are responsible for determining formal organisation?
Ans: Top level management
Q.4 Name the type of organisation which does not have any predetermined objectives.
Ans:  Informal organisation
Q.5 Give the meaning of organisation as structure.  2007
Ans: Organisation structure can be defined as a framework within which managerial and operating tasks are performed. It specifies the relationship between people, work, and resources.
Q.6. A superior is responsible to his subordinates.                          2008
Ans: This statement is false.
Q.7 Mention the essential elements of delegation of authority.
Ans: Authority, Responsibility and Accountability

AHSEC - 12: Consumer Protection Important Notes for Feb' 2018 Exam

Unit – 12: Consumer Protection
Objective Questions (1 Mark):
1. What is the purpose of enacting the consumer protection Act 1986?
Ans: To protect and promote the interest of consumer.
2. Which consumer right gives the business firm freedom to set up their own consumer service and grievance cell?
Ans: Right to be heard.
3. Mohit filed a case against ‘Domestic Cooling ltd.’ in the ‘District Forum’, but was not satisfied with the orders of the District Forum. Where can he appeal further against the decisions of District Forum and in how many days?
Ans: Mohit can further appeal against the decision of District Forum in the ‘State Commission’ within 30 days.
4. Mohit filed a case against ‘Volvo Ltd.’ in the ‘State Commission’. But he was not satisfied with the orders of the ‘State Commission’. Name the authority to which he can appeal against the decisions of ‘State Commission’.
Ans: Amrit can further appeal in ‘National Commission’.
5. Ankit filed a case against ‘Mahindra Ltd.’ in the ‘National Commission’. But he was not satisfied with the orders of the ‘National Commission’. Name the authority to which he can appeal against the decisions of ‘National Commission’.                    2013

AHSEC - 12: Marketing Management Important Notes for Feb' 2018 Exam

Unit – XI: Marketing
Objective Questions (1 Mark):
1. Define market in Traditional marketing sense?
Ans: In the traditional sense, the market means a place where buyers & sellers gather to enter into transaction involving the exchange of goods & services. But in modern sense, market refers to meeting of buyers and sellers at a place, by telephone or by internet etc.
2. Define Marketing.                      2012
Ans: Marketing is a social process whereby people exchange goods & services for money or for something of value to them.
3. What is marketing research?
Ans: It means application of resource of research process in solving the marketing problem.
4. What is marketing mix?                           2013
Ans: It refers to the combination of four basic elements product, price, promotion and the place, known as the four P’s of marketing.
5. What is trademark?                   2014
Ans: Trademark simply means mark of a trade carried on by an identified entity. It is usually a sign mark or a symbol, word or words.
6. What is a product?
Ans: It means good or services or anything of value which is offered to the market for exchange.

AHSEC - 12: Financial Markets Important Notes for Feb' 2018 Exam

Unit – X: Financial Markets
OBJECTIVE QUESTIONS (1 mark)
1. What is a financial market? Mention its components.
Ans: It refers to the market which creates and exchanges financial assets. It is divided into two parts: Money market and capital market.
2. What are financial assets?
Ans: It refers to the financial instruments or securities. For e.g. shares, debentures, treasury bills, commercial paper etc.
3. What is floatation cost?
Ans: The expenditure incurred in issuing the securities is called floatation cost.
4. What is a zero coupon bond?
Ans: It is a financial instrument for which no interest is paid but is issued at a discount redeemable at par.
5. State the components of capital market?
Ans: a) Primary market b) secondary market.
6. Name two buyers of Commercial paper.
Ans: a) Banks b) Insurance companies.
7. What is meant by “Near Money?”

AHSEC - 12: Business Finance Important Notes for Feb' 2018 Exam

Unit – IX: Business Finance
OBJECTIVE QUESTIONS (1 MARK)
1. Define Financial Management.
Ans: Financial Management is the operational activity of a business that is responsible for a) Obtaining b) effectively utilizing the funds necessary for efficient operations.
2. What is meant by Financial Planning?
Ans: Financial Planning refers to determination of firm’s financial objectives, financial policies and financial procedure.
3. What is Working Capital?
Ans: The capital required for day to day operations of the business is called Working capital.
4. State the difference between gross working capital and net working capital.
Ans: Gross working capital is the sum/ aggregate of the current assets, whereas Net working capital = Current assets – current liabilities.
5. State the decisions involved in financial management.            2015
Ans: a) Investment decision b) Financing decision c) Dividend decision
6. State the primary objective of financial management.
Ans: To maximize the shareholders wealth.
7. What is meant by capital budgeting decision?                              2017

AHSEC - 12: Controlling Important Notes for Feb' 2018 Exam

Unit – VIII: Controlling
Objective Questions (1 Mark)
1. What is meant by controlling?
Ans: - Under controlling deviations are sought to be noticed in the actual work progress and the standards already determined, the causes of deviations are found out and corrective action is taken so that in future the mistakes are not repeated.
2. Which function of management ensures that actual activities confirm to planned activities?                                2012
Ans: It is controlling.
3. Name the function which reviews the operations in a business unit.
Ans: Controlling function.
4. Why it is said that ‘planning is meaningless without controlling’?
Ans: Because in the absence of controlling no will take it seriously to work according to the plans and hence, the plan will fail.
5. Why it is said that ‘controlling is looking back’?
Ans: Because under it, a manager tries to find out whether the work has been done according to the standards or not.
6. Give meaning of the term’ Deviation’ as used in the control function of management.
Ans: Deviation refers to the difference between actual performance and standard work.

AHSEC - 12: Planning Important Notes for Feb' 2018 Exam

Unit – 4: Planning
Objective Questions (1 Mark)
1. Define planning.
Ans: Planning can be define as “thinking in advance what is to be done, when it is to be done, how it is to be done and by whom it should be done.” In simple words we can say, planning bridges the gap between where we are standing today and where we want to reach.
In the words of Alfred and Beatty,” Planning is the thinking process, the organised foresight, the vision based on facts and experience that is required for intelligent action.”
2. Point out whether Planning is a physical or mental activity.
Ans: Planning is a mental activity. It requires application of the mind involving creative thinking and imagination, foresight & judgment.
3. Does planning eliminate risk?
Ans: No, Planning does not eliminate risk. It only reduces the risks.
4. Name the other name of directional plan.
Ans. Strategy.
5. Why is planning regarded as pervasive function of management?                                      2017
Ans: Planning is regarded as a pervasive function as it is required at all levels of mgt. as well as in all departments of the organisation. However the scope of planning differs at different levels and among different departments.

AHSEC - 12: Business Environment Important Notes for Feb' 2018 Exam

Unit – 3: Business Environment
VERY SHORT QUESTIONS (1 Mark)
1.What is business environment?                                           2010
Ans. It refers to the sum total of all individuals, institution & other forces that are outside the control of business enterprise but that may affect its performance.
2. Give one importance of business environment ?
Ans. It enables the firm to identify opportunities & getting the first movers advantages.
3. Mention two element of political environment?
Ans. (a) Political ideology & practices of the ruling party. (b). Nature of relationship of our country with foreign countries.
4. Mention any two elements of social environment?
Ans. ( a.) Birth & death rates. (b.) Concern with quality of life.
5. What does legal environment prescribe?
Ans. It prescribes rules or laws that all members of business community must follow.
6. Give one impact of govt. policy changes on business industries?
Ans. Increasing competition from multinational.
7. Give two changes introduced in industrial policy of July 1991?
Ans. (a.) Abolition of industrial licensing. (b.) De-reservation of industries for public sector.

Thursday, December 25, 2014

AHSEC - 12: Principles of Management Important notes for Feb' 2018 Exam

Unit – 2: Principles of Management
Q.1. What is meant by Management principles?
Ans: Management principles are those basic truths which have the ability to predict the result of the managerial activities.
Q.2. Why are the Principles called contingent?
Ans: Because they are affected by situations.
Q.3. State two features of Principles of management.                   2008, 2011
Ans: a) Universal Applicability  b) General Statements  c) Flexibility
Q.4. State one violating effect of the principle of ‘Division of work’
Ans: Lack of specialization.
Q.5. State one positive effect of the principle of ‘Unity of command’
Ans: Avoidance of confusion leading to efficiency.
Q.6. State the principle of ‘order’.
Ans: Proper placement of things and persons is called order.
Q.7. State the technique of scientific management which is the strong motivator for a worker to reach standard performance.
Ans:  Differential piece wage system which is introduced by F.W. Taylor.
Q.8. What is meant by Simplification as a technique of scientific management?
Ans: Simplification refers to putting an end to unnecessary types, qualities, sizes etc.
Q.9. What is the main objective of ‘Time Study?’

AHSEC - 12: Nature and Significance of Management Important Notes for Feb' 2018 Exam

Unit – 1: Nature and Significance of Management
Objective Types Questions:
1. What is POSDCORB? Who coined the term?
Ans: P – Planning. O – Organising, S – Staffing, D – Directing, C – Coordinating, O – Organising, R – Reporting and B – Budgeting. This term is coined by L. Gullick and L. Urwick.
2. Why is it said that management is all pervasive?                         2016
Ans.: Because it is needed in all spheres say-business and non business organization.
3. In an organization employees are happy and satisfied (there is no chaos and affect of management is noticeable .which characteristic of management is highlighted by this statement?
Ans.: Management is an intangible force.
4. Name the process of working with and through others to effectively achieve organization objectives by efficiently using its limited resources in the changing environment?
Ans.: Management.
5. In order to be successful an organization must change its goals according Management to the needs of the environment. Which characteristic of Management is highlight in the statement?
Ans.: Management is dynamic.
6. Give any two characteristics of Management?
Ans.: (I) Management is goal – oriented process. (II) Management is all pervasive.

AHSEC - 12: Financial Statements of a Company Important Questions and Answers for Feb' 2018 Exam

Unit – 7: Financial Statements of a Company
Q.1. Explain the term “Financial Statements”. What are its objectives and Ideal Characteristics?    2012, 16, 17
Ans: Introduction: Financial statements are the summarized statements of accounting data produced at the end of accounting process by an enterprise through which accounting information are communicated to the internal and external users.
A set of financial statements includes (Types):                   2016
a)      Balance sheet
b)      Profit and loss account
c)       Statement of retained earnings
d)      Funds flow statement and Cash flow Statement
e)      Schedules and notes to accounts.
In the words of Myer,” The financial statements provide a summary of accounts of a business enterprise, the balance sheet reflecting the assets, liabilities and capital as on a certain date and income statement showing the result of operations during a certain period”.
Objectives of Financial Statements:
a)      To provide information about economic resources and obligations of a business.
b)      To provide information about earning capacity of the business.
c)       To provide information about cash Flows.
d)      To judge effectiveness of management.
Characteristics of Ideal financial Statements are:

AHSEC - 12: Financial Statement Analysis Important Questions and Answers for Feb' 2018 Exam

Unit – 8: Analysis of Financial Statements
Q.1. What is financial analysis? What are its significance and Limitations (5 Points)?      2012, 2013, 2016
Ans: Financial Statement Analysis: It is the process of identifying the financial strength and weakness of a firm from the available accounting and financial statements. The analysis is done by properly establishing the relationship between the items of balance sheet and profit and loss account.
In the words of Myer “Financial Statement analysis is largely a study of relationship among the various financial factors in a business, as disclosed by a single set of statements, and a study of trends of these factors, as shown in a series of statements.”
In simple words, analysis of financial statement is a process of division, establishing relationship between various items of financial statements and interpreting the result thereof to understand the working and financial position of a business.
Objectives (Purposes) and significance of Financial Statement analysis:
Financial analysis serves the following purposes and that brings out the significance of such analysis:
a)      To judge the financial health of the company: The main objective of the financial analysis is to determine the financial health of the company. It is done by properly establishing the relationship between the items of balance sheet and profit and loss account.
b)      To judge the earnings performance of the company: Potential investors are primarily interested in earning efficiency of the company and its dividend paying capacity. The analysis and interpretation is done with a view to ascertain the company’s position in this regard.

Dibrugarh University Question Paper: Physics 3rd Semester Nov' 2014

Friday, December 05, 2014

Dibrugarh University (M.Com Distance) - Financial Management (Nov - Dec' 2013)

2013 (November – December)

Paper: 201

Marks: 80

Time: 3 Hours

1.  (A) Give an overview on evolution of financial management.                                                16

Or

(b) Elucidate the assumptions underlying the financial objectives.                                            16

2. (a) from the following balance sheet of A ltd. Prepare a comparative balance sheet with comments.

Dibrugarh University (M.Com - Distance) - Financial Management (Nov - Dec' 2012)

2012 (November – December)

Paper: 201

Marks: 80

Time: 3 Hours

1. (a) Give the meaning and definition of financial management. Explain, in brief, the functions of financial management.                                6+10=16

OR

(b) Discuss the traditional concept of finance as well as the modern concept of finance. In what respects, the  modern concept of finance differ from the traditional concept?                  10+6=16

2. (a) State how the financial statements is useful for financial planning. Give a few example in support of your answer.             10+6

Or

(b)Write explanatory notes on :

Dibrugarh University (M.Com - Distance) - Indian Financial System (Nov - Dec' 2013)

2013 (November – December)

Paper: 204 B

Marks: 80

Time: 3 Hours

1. (a) What do you mean by Stock Exchanges? Discuss the provisions of Securities Contract (Regulation) Act, 1956 for regulating the stock Exchanges?        5+11

OR

(b) Discuss the role of financial institution in the development of corporate sector of India.         16

2. (a) Discuss the role and functions of custodians and depositories in the Indian capital market.          16
OR

Dibrugarh University (M.Com - Distance) - Research Methodology and Statistical Analysis (Nov - Dec' 2010)

2010 (November – December)

Paper: 203

Full Marks: 80

Time: 3 Hours

1. (a) Substantiate the statement, ‘Research encompasses activities that increase the sum of human knowledge’.          16

OR

(b) What are the components of Research Design in social science?                         16

2. (a) what are the degree and types of correlation? How is Karl Pearson’s coefficient of correlation calculated?

Or

(b)  What are index numbers? How are they constructed and what are the main difficulties in their construction?                                             16

Dibrugarh University (M.Com - Distance) - Marketing Management (Nov - Dec' 2011)

2011 (November – December)

Paper: 202

Full Marks: 80

Time: 3 Hours

1. (a) Discuss the task and philosophies of marketing management.                                         16

OR

(b) Discuss the features of ‘Marketing System’.                                  16

2. (a) Discuss the role of government, marketer and consumer in the context of ‘consumerism’.                               6+5+5=16

OR

(b) Identify the necessity of marketing research from the viewpoint of government, marketer and consumer.                 5+7+4=16

Dibrugarh University (M.Com - Distance) - Marketing Management (Nov - Dec' 2009)

2009 (November – December)

Paper: 202

Full Marks: 80

Time: 3 Hours

1. (a) analysis the significance of Marketing Management. Discuss the various components of marketing mix.     6+10=16

OR

(b) ‘’marketing planning and control can be considered as the never-centre of marketing management’’. Discuss.                            16

2. (a) explain the motives of consumers. Why consumer react differently with different products? Explain with examples.        8+8

OR

(b) Critically evaluate the different marketing research methods.             16

Dibrugarh University (M.Com - Distance) - Marketing Management (Nov - Dec' 2013)

2013 (November – December)

Paper: 202

Full Marks: 80

Time: 3 Hours

1. (a) Discuss about the Task and Philosophies of Marketing Managements.                                        16

OR

(b) Discuss about the functions of Marketing.                                     16

2. (a) Discuss the steps involved in Consumer Decision making Process.   

OR

(b) What is marketing information system? Discuss the features of Marketing Information System.                         4+12

3. (a) Highlight the various issues involved in physical distribution decision.                           16

Dibrugarh University (M.Com - Distance) - Marketing Management (Nov - Dec' 2012)

2012 (November – December)

Paper: 202

Full Marks: 80

Time: 3 Hours

1. (a) Analyse the significance of marketing management. Discuss the various components of marketing mix.     16

OR

(b) Discuss the features of ‘’marketing system’’.                               16

2. (a) Discuss the role of Government, marketer and consumer in the context of ‘’Consumerism’’.                         16

OR

(b) Critically evaluate the different marketing research approaches.                         16

Dibrugarh University (M.Com - Distance) - Financial Services (Nov - Dec' 2012)

2012 (November – December)

Paper: 205 B

Full Marks: 80

Time: 3 Hours

1. (a) Discuss the role of Merchant Banker in the New Market in the present context.                              16

OR

(b) What do you mean by Portfolio management? Discuss the role and responsibility of Merchant Banker in portfolio management.                                 16

2. (a) ‘’Mutual Funds are unnecessary intermediaries between investor and the issuer companies’’ Do you agree with this statements? Give reason in support of your answer.                                       16

OR

(b) discuss the progress made Mutual funds in mobilizing the saving of the people during recent years.                                 16

Dibrugarh University (M.Com - Distance) - Marketing Management (Nov - Dec' 2010)

2010 (November – December)

Paper: 202

Full Marks: 80

Time: 3 Hours

1. (a) Discuss with suitable example about the necessities of ‘’Marketing Mix’’ for a Marketing manager. Explain the various components of marketing mix.                                              6+10

OR

(b) Define Marketing Functions. What are the marketing functions involved in the process of marketing?                8+8


2. (a) What do you mean by buying motives? Explain the importance of studying consumer behavior in marketing.                6+10

OR

(b) Define ‘’Marketing Information’’. What the various stages of marketing information system that a marketing manager is require to considered? Also discuss with suitable example.                                 4+12

Dibrugarh University (M.Com - Distance) - Financial Services (Nov - Dec' 2011)

2011 (November – December)

Paper: 205B

Full Marks: 80

Time: 3 Hours

1. (a) what are the objective of merchant banking company ? Give a bird eye view of merchant banking in india.                                       8+8=16

OR

(b) Explain what do you mean by public issues through prospectus and offer for sale.          8+8


2. (a) what are the objectives and importance of matual fund ?                                          16

OR

(b) give an overview of mutual funds by category wise in India.                                           16

Dibrugarh University (M.Com - Distance) - Financial Services (Nov - Dec' 2013)

2013 (November – December)

Paper: 205B

Full Marks: 80


Time: 3 Hours

1. (a) Explain the steps involved in project preparation and appraisal.                18
OR
(b) Explain the categorization of pre-issue Management.   18

2. (a) Elucidate the advantage of the mutual fund relative to the stock market.                                 10
Or
(b) Give an overview on mutual funds in India.                   10

3. (a) Do you think venture capital firms can recover their investments if the organization have a commercial run? If so, what are the various alternatives available for the venture capitalist.      10
Or
(b) State the guidelines issued by the govt./SEBI for the establishment and functioning of the venture capital activities.                 10