INFORMATION FOR BLOG READERS

IF YOU WANT SOLVED QUESTION PAPERS OF:
1. DIBRUGARH UNIVERSITY
2. GUWAHATI UNIVERSITY
3. NIOS
4. IGNOU AND
5. AHSEC
IN YOUR WHATSAPP NUMBER, THEN JOIN MY BROADCAST LIST BY SENDING YOUR CONTACT INFO AND CLASS TO MY WHATSAPP NUMBER 9577097967.
******************************************************
JOB INFO AND SOLVED QUESTION PAPERS OF COMPETITIVE EXAM WILL ALSO BE PROVIDED.
******************************************************
I AM ALSO BUYING QUESTION PAPERS AND HAND WRITTEN NOTES OF DIBRUGARH UNIVERSITY FOR MY BLOG(ARTS AND SCIENCE STREAM). INTERESTED STUDENTS CAN CONTACT ME.

Sunday, February 01, 2015

IGNOU SOLVED ASSIGNMENT: BSHF - 101 (2014-15) - DEMO

Foundation Course in Humanities and Social Sciences
Tutor Marked Assignment (TMA)
Course Code: BSHF-101
Assignment Code: BSHF-101/AST/TMA/2014-15
Total Marks: 100
Note: Instructions are there with each section.
Section - A
DCQ: Answer any two in about 500 words each.
1. Can we say that the post-industrial society makes a shift towards service sector and ICT? Discuss. 20
Ans: Answer of only two questions is necessary.

2. Comment on Mahatma Gandhi's role in the national movement. 20
Ans: Gandhi initially favoured offering "non-violent moral support" to the British effort when World War II broke out in 1939, but the Congressional leaders were offended by the unilateral inclusion of India in the war without consultation of the people's representatives. All Congressmen resigned from office. After long deliberations, Gandhi declared that India could not be party to a war ostensibly being fought for democratic freedom while that freedom was denied to India itself. As the war progressed, Gandhi intensified his demand for independence, calling for the British to Quit India in a speech at Gowalia Tank Maidan. This was Gandhi's and the Congress Party's most definitive revolt aimed at securing the British exit from India.

Gandhi was criticised by some Congress party members and other Indian political groups, both pro-British and anti-British. Some felt that not supporting Britain more in its struggle against Nazi Germany was unethical. Others felt that Gandhi's refusal for India to participate in the war was insufficient and more direct opposition should be taken, while Britain fought against Nazism yet continued to contradict itself by refusing to grant India Independence. Quit India became the most forceful movement in the history of the struggle, with mass arrests and violence on an unprecedented scale. Thousands of freedom fighters were killed or injured by police gunfire, and hundreds of thousands were arrested. Gandhi and his supporters made it clear they would not support the war effort unless India was granted immediate independence. He even clarified that this time the movement would not be stopped if individual acts of violence were committed, saying that the "ordered anarchy" around him was "worse than real anarchy." He called on all Congressmen and Indians to maintain discipline via ahimsa, and Karo Ya Maro ("Do or Die") in the cause of ultimate freedom. [Citation needed]
Gandhi and the entire Congress Working Committee were arrested in Bombay by the British on 9 August 1942. Gandhi was held for two years in the Aga Khan Palace in Pune. It was here that Gandhi suffered two terrible blows in his personal life. His 50-year old secretary Mahadev Desai died of a heart attack 6 days later and his wife Kasturba died after 18 months imprisonment on 22 February 1944; six weeks later Gandhi suffered a severe malaria attack. He was released before the end of the war on 6 May 1944 because of his failing health and necessary surgery; the Raj did not want him to die in prison and enrage the nation. He came out of detention to an altered political scene—the Muslim League for example, which a few years earlier had appeared marginal, "now occupied the centre of the political stage"[64] and the topic of Jinnah's campaign for Pakistan was a major talking point. Gandhi met Jinnah in September 1944 in Bombay but Jinnah rejected, on the grounds that it fell short of a fully independent Pakistan, his proposal of the right of Muslim provinces to opt out of substantial parts of the forthcoming political union.

3. What do you understand by the term 'social structure'? Discuss. 20
Ans: Answer of only two questions is necessary.
4. What is the role of communication in modern governance? Elaborate. 20
Ans:
COMPLETE SOLVED ASSIGNMENTS ARE AVAILABLE FOR ONLINE MEMBERS ONLY.
BECOME ONLINE LEARNING MEMBER BY PAYING A NOMINAL FEE OF Rs.300 ONLY.
SOME SOLVED QUESTION PAPERS WILL ALSO BE PROVIDED.
FOR DETAILS CONTACT:
KUMAR NIRMAL PRASAD, TINSUKIA (ASSAM)
CONTACT NO. 9577097967

Section - B

MCQ: Answer any four questions in about 250 words each.
5. What do you understand by the term 'Renaissance'? Discuss. 12
Ans: The Renaissance was a cultural movement that spanned roughly the 14th to the 17th century, beginning in Italy in the Late Middle Ages and later spreading to the rest of Europe. The term is also used more loosely to refer to the historical era, but since the changes of the Renaissance were not uniform across Europe, this is a general use of the term. As a cultural movement, it encompassed a flowering of literature, science, art, religion, and politics, and a resurgence of learning based on classical sources, the development of linear perspective in painting, and gradual but widespread educational reform. Traditionally, this intellectual transformation has resulted in the Renaissance being viewed as a bridge between the middle Ages and the Modern era. Although the Renaissance saw revolutions in many intellectual pursuits, as well as social and political upheaval, it is perhaps best known for its artistic developments and the contributions of such polymaths as Leonardo da Vinci and Michelangelo, who inspired the term "Renaissance man".
There is a consensus the Renaissance began in Florence, Tuscany in the 14th century.    Various theories have been proposed to account for its origins and characteristics, focusing on a variety of factors including the social and civic peculiarities of Florence at the time; its political structure; the patronage of its dominant family, the Medici and the migration of Greek scholars and texts to Italy following the Fall of Constantinople at the hands of the Ottoman Turks.

6. What do you understand by the term 'Human Security’? Briefly discuss. 12
Solution:
COMPLETE SOLVED ASSIGNMENTS ARE AVAILABLE FOR ONLINE MEMBERS ONLY.
BECOME ONLINE LEARNING MEMBER BY PAYING A NOMINAL FEE OF Rs.300 ONLY.
SOME SOLVED QUESTION PAPERS WILL ALSO BE PROVIDED.
FOR DETAILS CONTACT:
KUMAR NIRMAL PRASAD, TINSUKIA (ASSAM)
CONTACT NO. 9577097967

7. What does globalisation mean for the Indian economy? Comment.                   12
Ans: Answer of only 4 questions is necessary.
8. Is planning relevant in India today? Discuss.                  12
Ans: Answer of only 4 questions is necessary.
9. What in your views are the challenges of modern education today?                  12
Ans: Challenges of Modern Education
Financial Challenges: The Right to Education Act is already plagued with various financial hurdles and challenges. Many states have already voiced their inability to mobilize funds and entered into a dispute with the center.
Challenge to Find Qualified Teachers: The dearth of good and qualified teachers is going to be one of the most crucial challenges faced in implementing the act. In the absence of competent teachers who are considered the pillars of education, it would be next to impossible for the Act to realistically achieve its goals.
Challenge to provide Infrastructure: In a survey on 'Elementary Education in India', conducted by the National University of Educational Planning and Administration (NUEPA), it has been found that almost half of the recognized elementary schools in the country do not have separate toilet for girls. This goes out to prove and depict the sorry state that our schools are in.
Challenge to provide Equality and Quality in Education: HRD Minister has paved the way for huge challenges ahead by promising quality education to all. It has already been seen that it will be difficult to do so in the absence of good teachers.
Challenge to Enforce 25% Quota for Weaker Sections: It remains to be seen whether this clause to reserve 25% of seats for weaker sections by Private unaided schools will turn out to be a boon or a bane. On one hand the Act aims at removing this bipolarity in education and on the other it is feared that interfering in the functioning of private schools will have an adverse effect on the quality of education.

10. Was the Kyoto protocol effective? Comment.                            12
Ans: Answer of only 4 questions is necessary.
11. How has the nature of conflict changed in today's world? Briefly discuss.                     12
Ans: Answer of only 4 questions is necessary.
12. What do you understand by the term 'Fundamental Rights' as given in our constitution? 12
Ans:
COMPLETE SOLVED ASSIGNMENTS ARE AVAILABLE FOR ONLINE MEMBERS ONLY.
BECOME ONLINE LEARNING MEMBER BY PAYING A NOMINAL FEE OF Rs.300 ONLY.
SOME SOLVED QUESTION PAPERS WILL ALSO BE PROVIDED.
FOR DETAILS CONTACT:
KUMAR NIRMAL PRASAD, TINSUKIA (ASSAM)
CONTACT NO. 9577097967

Section – C

SCQ: Write short notes on any two in about 100 words each: 6+6
a) Directive Principles of State Policy
Ans: Answer of only two questions is necessary.
b) Juvenile Justice Act
Ans: Answer of only two questions is necessary.
c) Family as a social institution
Ans: The institution of family is a basic unit in the society, and the multifaceted function performed by it makes it a much-needed institution in a society. Some of the important functions performed by the family include reproduction of new members and socializing them, and provision of emotional and physical care for older persons as young. Family in fact, is an institution which resolves or eases a large number of social problems.   The term family had been defined by various sociologists and anthropologists. Murdock (1949), after studying over 250 multi-cultural societies defines family as a “social group characterized by common residence, economic co-operation and Reproduction.
d) Digital-Divide
Ans:
COMPLETE SOLVED ASSIGNMENTS ARE AVAILABLE FOR ONLINE MEMBERS ONLY.
BECOME ONLINE LEARNING MEMBER BY PAYING A NOMINAL FEE OF Rs.300 ONLY.
SOME SOLVED QUESTION PAPERS WILL ALSO BE PROVIDED.
FOR DETAILS CONTACT:
KUMAR NIRMAL PRASAD, TINSUKIA (ASSAM)
CONTACT NO. 9577097967

Labels

Absorption Costing (1) Accountancy (4) accounting for partnership firms (3) Accounting for Share Capital (3) accounts of non trading concern (3) advanced financial accounting (18) AHSEC (149) ahsec 11 (47) ahsec 12 (60) ahsec notes (136) AHSEC Question Papers (35) Assam Slet (10) bcfm (11) bills of exchange (6) branch accounting (3) Budgetary Control (3) Budgetary Control Notes (2) business communication (28) Business Environment Notes (17) business regulatory framewrok (49) Business Statistics Notes (28) cash flow statement (5) cbse 12 (39) cbse notes (53) commerce (13) company law (23) corporate accounting (33) corporate laws (14) cost accounting (63) cost and management accounting (34) cpt (36) cpt 200 (7) cpt notes (30) dibrugarh university (1179) dibrugarh university notes (611) dibrugarh university question paper (474) dibrugarh university solved papers (267) dibrugarh university syllabus (47) direct tax law (49) eco - 01 (4) ECO - 02 (2) ECO - 03 (2) ECO - 05 (6) ECO - 06 (1) ECO - 07 (1) eco - 08 (4) eco - 09 (1) ECO - 10 (2) ECO - 11 (3) ECO - 12 (7) ECO - 13 (2) ECO - 14 (4) entrepreneurship (14) fianancial accounting (3) financial accounting (48) Financial Accounting Notes (23) financial management (18) Financial statements analysis (14) funds flow statement (3) guwahati university (289) guwahati university syllabus (52) Hire Purchase (5) Human Resource Management (12) icwai (38) icwai notes (39) ignou solved assignments (83) ignou solved question papers (121) income from house property (5) income from salary (4) Income Under the head Salaries (11) information technology (10) Installment Purchase (4) issue of shares (4) kkhsou (13) M.com (62) Management Accounting Notes (31) MCQ (11) paper I (1) paper II (9) paper III (1) principle of business mangement (16) Principles of Marketing Notes (16) royalty accounts (3) sale of goods act (8) semester I (165) Semester II (156) semester III (92) semester IV (149) semester V (136) semester VI (91) slet (13) Slet Ne (10) Small Business Management (7) solved assignments (22) UGC - NET: Commerce (08) (14) UGC - NET: Commerce (08) Paper II (3) UGC - NET: Commerce (08) Paper III (14) ugcnet solved question papers (23) Variance Analysis Notes (1)