Tuesday, July 21, 2015

AHSEC - 12: Staffing Important Notes for Feb' 2017 Exam

Unit – 6: Staffing
Objective Questions (1 Mark):
1. Which function of management helps in obtaining right people and putting them on the right jobs?
Ans:  Staffing.
2. Name the process concerned with searching for prospective candidates for vacant job position.         2012
Ans:  Recruitment
3. What is job description?
Ans: It is the document describing task, responsibilities and relation of one job with other job.
4. What is job specification?
Ans: It refers to the process of streamlining the attributes of a person required to do a job.
5. What is pre-requisite to selection?
Ans: The pre-requisite to selection is recruitment.
6. Mention the elements of staffing in appropriate sequence.                  2009
Ans: 1. Recruitment 2. Selection 3. Placement.
7. State one limitation of incorrect placement.
Ans: Wastage of material, time, effort and energy, resulting in lower productivity and poor quality of product, unsatisfaction among the employees.
8. Any two duties of Human resource management.
Ans: (i) Recruitment i.e., search for qualified people. (ii)Training & Development of employees.

9. What is recruitment?
Ans: It is a process of inducing the people to apply for the job in the organisation.
10. Who was looked down by both the workers and the owners?
Ans: Labour welfare officer.
11. What is an inherent part of human resource management?
Ans: Staffing.
12. What is both a line as-well as a staff activity?
Ans: Staffing.
13. State is the internal sources of Recruitment?                              2009, 2010
Ans: (i) Transfer (ii) Promotion
14. Why recruitment is regarded as a Positive Process and selection is a negative process?                        2009, 2011
Ans: Recruitment is Positive Process because it is concerned with attracting qualified and competent individuals to apply for a job while selection is choosing the best among them and rejecting the unsuitable candidates.
15. If you wish to plan for a lifetime what is required
Ans: Develop people.
16. Why the importance of employee training has increased?
Ans: When jobs have become more complex.
17. State the step in the process of staffing related with the remuneration given to the employees for the services rendered by them?
Ans: Compensation.
18. Which sources of recruitment is suitable for newly established business Internal or external?
Ans: External sources.
19. What is called the vertical shifting of employees (upward)?
Ans: Promotion
20. Give any one benefit of promotion as sources of recruitment?
Ans: It improves loyalty and satisfaction level of employees.

Long Questions (2/3/5/8 Marks):
1. What is Staffing? Discuss the importance of staffing.                                                2007, 2010
Ans: Meaning: It is the process of management which is concerned with obtaining and maintaining a satisfactory and satisfied work force. It involves finding the right person for the right job having the right qualification, doing the right job at the right time.
In the words of French Wendell, “Staffing or Human resource management is the recruitment, selection, utilisation and motivation of human resource of the organisation”.
Need and Importance of Staffing:
1. Obtaining competent personnel: Proper staffing helps in discovering and obtaining competent personnel for various jobs.
2. Higher performance: Proper staffing ensures higher performance by putting right person on the right job.
3. Continuous survival and growth: Proper staffing ensures continuous survival and growth of the enterprise, research & development, innovation.
4. Optimum utilization of human resources: Proper staffing helps to ensure optimum utilization of human resources. It prevents underutilisation of personnel and high labour costs. At the same time, it avoids disruption of work.
5. Improve job satisfaction: Proper staffing improves job satisfaction and morale of employee through objective assessment and fair rewarding of their contribution.
6. Helps in achieving organisational goals.
2.  What are the steps involved in the staffing process? Explain briefly?                               2012, 2015
Ans: Steps involved in Staffing Process:
1)      Enumerating man power requirement: Staffing process begins with the estimation of man power requirement which means finding out number and type of employees need by the org. in future.                      2016
2)      Recruitment: After man power planning, the manager tries that more and more people should apply for the job so that the org. can get more choice and select better candidates.
3)      Placement and Orientation: Placement refers to placing the right person on the right job for which he is selected. Orientation refers to introducing the new employees with the existing employees.
4)      Selection refers to choosing the most suitable candidate to fill the vacant job position. It is a negative process because a number of candidates are rejected under it.
5)      Training and Development: The process of training helps to improve the job knowledge and skill of the employees. Training and Development not only motivate the employees but these improve efficiency of work also.
6)      Performance Appraisal: At this step the capability of the employees is judged and for that his actual work performance is compared with the work assigned to him. Performance and career planning: It is a process through which employees get better salary, status, position and also get promotion to higher post.
7)      Compensation: For deciding the compensation the works are evaluated. Compensation must be reasonable and related with the work.
3. Enumerate any two features of staffing function of management?
Ans: Features of Staffing: 1. It deals with human resources, 2. It is concerned with helping employees to develop their abilities.
4. What is training? Discuss any two advantages of training and development to the organization and to the employees?                                2008, 2012
Ans: Training: Training means equipping the employees with the required skill to perform the job. The candidates are sent for training so that they can perform the job in the expected manner.
Advantages to the Organization:-
(1) Helps in increasing productivity of workers and thus leads to increase in profit.
(2) Makes effective response to dynamic environment.
Advantages to the employees:-
                (1) Employs become more efficient in handling machine and thus chances of accidents are minimized.
                (2) Training increases skills and knowledge of an employs and thus provides batter carrier prospects to the employs.
5. What do you mean by On the job training? Mention its various methods.                       2011
Ans: On-the-job training: When the employees are trained while they are performing the job then it is known as On-the-job training. Under this method the employees learn by doing. This method is suitable only for technical jobs and the advantage of this method is employees can learn the practical problems while working on the job. The biggest disadvantage of on-the-job training is that it results in wastage of resources.
Commonly used methods used for on the job training are:
a)      Apprenticeship programme/training: The workers seeking to enter skilled jobs are sent for apprenticeship training programme which is an on-the-job method of training. In the Apprenticeship Programme, a master worker or a trainer is appointed who guides the worker or learner regarding the skill of job. It is suitable for people seeking to enter skilled traits for example – plumbers, electricians, iron worker etc.
b)      Job rotation: Job rotation is an on-the-job method of training in which the employee is shifted from one job position to other for short interval of time to make him aware of requirements of all the job positions. For example, in banks the employees are shifted from one counter to other so that they learn the requirements of all the counters.
c)       Internship: Internship is an agreement between the professional institutes and the corporate sector when professional institutes send their students to various companies so that they can practice the theoretical knowledge acquired by them through professional institutes. Under this training programme the organizations get people with fresh ideas and latest knowledge and the companies have to pay very less amount of salary which is called stipend.
d)      Coaching: In this method superior guides and instructs the trainee as a coach. He guides employee, how he can over-come his weakness and make his strength more strong, superior suggest the changes required in the behaviour and performance of the employee.
e)      Induction or orientation training: Induction or orientation is a process of receiving and welcoming an employee when he first joins the company and giving him the basic information he needs to settle down quickly and happily and start work.
6. What do you mean by off the job method of training? Enumerate various method of off the job training?    2016
Ans: Off-the-job training: Off-the-job training means training the employees by taking them away from their work position which means employees are given a break from the job and sent for training. This method of training is more suitable for managerial job positions as conferences, seminars are held to train the managers.
Methods of Job Training:
a)      Conferences/class room lectures: It is a highly structured way to convey a message or specific information with the help of audio-visual aids formal classroom sessions of training can be made more interesting.
b)      Vestibule School: Vestibule school means duplicate model of organization. Generally when the expensive and delicate machineries are involved then employers avoid using on-the-job methods of training. A dummy model of machinery is prepared and instead of using original machinery employees are trained on dummy model.
c)       Films: Showing films is also a very effective method in certain cases. Films can give important information on various techniques through demonstrative skill.
d)      Case Study: Under this method managers discuss real problems that they have faced and trainees are asked to give their suggestions and alternatives to solve that problem. Case study helps the trainees to decision under real work situation.
e)      Computer Modeling: Under this method a computer is programmed to show real problems of job and how to overcome such problems. In this method the employees can learn a lot without incurring much cost.
7. Differentiate between training and development on the bases of purpose and focus?             2016
Basis
Training
Development
a)      MEANING
It is a process of imparting knowledge for doing specific job.
It is a process of learning opportunities designed to help employees grow.
b)      Nature
It is a job oriented process.
It is a carrier process.
c)       FOCUS
It focuses on technical skills.
It focuses on conceptual and human ideas.
d)      PURPOSE
The basic purpose of training is to enable the employees to do job or home intended job.
The basic purpose of development is to enable the growth of the employees.
e)      DURATION
I t is imparted for a fixed period.
It is a continuous and never ending process.
8. Differentiate between internal source of recruitment and external source of recruitment?
Basis
Internal Sources
External Sources
a)      Meaning
it is a recruitment of employees from Within the existing employees of the org.
It is a recruitment of employees from
Outside the org.
b)     Basis
Generally seniority is the bases of Recruitment.
Generally recruitment is based on merit.
It provides wider choice in the Recruitment  of employees.
c)      Choice
It gives limited choice in the Recruitment of employees.

It provides wider choice in the Recruitment of Employees.

d)     Economy
it is less expensive and less time Consuming.

I t is a more expensive and more time
Consuming.

e)     Quality
Choice is restricted to available pool of Talent only.
Best and talented employees can be
Selected.
f)       Time Involve
Comparatively less time is required for Filling the vacancies.
It requires more time to fill the Vacancies.
9. Differentiate between Recruitment and Selection.                    2007, 2015
Basis
Recruitment
Selection
a)   Meaning
It is the process of searching and Motivating candidates to apply for Job.
It is that process of staffing which rejects the unsuitable candidates and choose the suitable candidates.
b)  Purpose
The basic purpose is to create a large pool of applicants for the jobs.
The basic purpose is to eliminate as many candidates as possible until the most suitable candidates get finalized.
c)   Scope
Recruitment is restricted to the extent of receipt of application.
Selection includes sorting of the candidates.
d)  Positive /Negative process
Recruitment is a positive process. As more and more applicant are sought to be attracted.
Selection is a negative process as more applicants are rejected than selected.
e)  Criteria
It gives freedom to applicants. Any one is free to apply.
It gives very little freedom to applicants. Applicants must meet the selection criteria.
10.  What do you mean by Selection? Briefly describes the steps in the selection process?
Ans: Selection: Selection can be defined as discovering most promising and most suitable candidate to fill the vacant job position in the organisation. The selection starts after candidates for jobs have submitted their application.
The selection process usually includes a number of steps:
1. Preliminary screening: In this step the candidates who do not fulfill the required basic qualification are eliminated.
2. Selection test: Though these tests, ability and skill of the candidates are measured. Common types of tests conducted by organisation are Intelligence test, Aptitude test, Personality test, Trade test, Interest test.
3. Employment interview: The candidates who qualify the test are called for interview.
4. References & background checks: After the candidate declared successful in the interview then information related to back ground, social relation, and character are indentified.
5. Selection decision: The candidate who passed the test, interview, reference check is included in selection list & the manager’s select most suitable candidate from the list.
6. Medical examination: Before giving appointment letter, the candidates are selected for medical fitness.
7 job offer: For job offer the appointment letter in hand over & a date in the appointment letter is mentioned on which one has to report for the duty.
8. Contract of employment: After the acceptance of job offer by a selected candidate required to sign various documents.
11. What is internal source of recruitment? Mention its merits and demerits. State the Internal source of recruitment. 2013, 2014
Ans: Under internal source of recruitment, the vacant job positions are filled by using existing employees of the organisation and no outsiders are permitted in internal source.
Advantages and disadvantages of Internal Source of Recruitment:                           2015
a)      It is economical as compared to external source of recruitment.
b)      It motivates the existing employees. It gives the scope of development for existing employees of the organisation .
c)       Under this method fewer amounts is spent on training as compared to external source of recruitment.
d)      Through transfer surplus employees can be shifted to other department which saves cost.
e)      Employees are already familiar with rules and regulations of organisation. So, less chances of turnovers.
It is due to the above mentioned advantages, internal source of recruitment is more preferable as compared to external source of recruitment.
Disadvantages of Internal Source of Recruitment
a)      No fresh or new ideas will come in the organisation.
b)      There will be limited choice.
c)       Not suitable for new organisation.
d)      Frequent transfer may reduce the productivity of employee.
Methods of recruitment under internal source:
a)      Transfer: Transfer means shifting of employees from one job to another at the same level of authority. Generally with the transfers there is no change in the rank, responsibilities and prestige. Only the place of working is changed.
b)      Promotion: Promotion refers to shifting of employees from one job position to other with higher level of authority. In promotion the authority level, the rank, responsibilities and prestige improve or increase. Generally with the promotions there is increase in salary also.
12. What is external source of recruitment? Mention its merits and demerits. State five methods for external recruitment.                      2008, 2012, 2014
Ans: External source of Recruitment: When the candidates from outside the organisation are invited to fill the vacant job position then it is known as external recruitment. Whenever large numbers of job positions are vacant then external recruitment is preferred.
Advantages of External sources of recruitment:
a)      Fresh Talent: The entry of fresh talent into the organisation.
b)      Wider choice: The external sources provide a wider choice of personnel to choose from.
c)       Qualified personnel: Required qualifications are available for the external sources.
d)      Competitive Spirit: Competitive spirits is available by external source.
Limitations of External sources of recruitment:
a)      Dissatisfaction among existing Employees.
b)      Costly process: It is costly process. Expenses advertising, conducting test.
c)       Lengthy Process: It is very long process.
Methods of External sources of recruitment are:
a)      Direct Recruitment: Sometimes the organisations paste notice at the gate of their factory or workshop stating the vacant job positions. The people who are interested in those jobs walk in for interview. This method of external recruitment is called direct recruitment.
b)      Advertising on Television: A new trend of external recruitment is telecast on various channels regarding vacant job position. They telecast the requirement of the job along with the required qualification.
c)       Employment Exchange: Employment exchange act as middlemen between the job-seekers and the organisations who have vacant job positions. The candidates leave their bio-data and details of their qualifications with the employment exchanges and when the organisations approach employment exchanges for suitable candidates.
d)      Placement agencies and Management consultant: Placement agencies provide nation-wide service of matching demand and supply of work force. These agencies invite the bio data and record from various job seekers and send them to suitable clients.
e)      Web Publishing: In internet there are certain websites such as naukri.com and monster.com provides information regarding job seekers and companies which have vacant job position.
13. Explain the relationship between Staffing and Human resource management.
Ans: Human resource management is the part of management process which develops and manages the human elements of the enterprise considering their knowledge, skill, creativity and talents. Human resource involves determining the organisation’s need of human resources, recruitment and selecting the best employee, training, developing, competing and rewarding the employee.
Generally when these functions are carried out at small scale level in small organisation, it is called staffing and when these functions are performed at large scale in big organisation in a separate department it is called human resource management.

Labels

Absorption Costing (1) Accountancy (4) accounting for partnership firms (3) Accounting for Share Capital (3) accounts of non trading concern (3) advanced financial accounting (18) AHSEC (149) ahsec 11 (47) ahsec 12 (60) ahsec notes (136) AHSEC Question Papers (35) Assam Slet (10) bcfm (11) bills of exchange (6) branch accounting (3) Budgetary Control (3) Budgetary Control Notes (2) business communication (28) Business Environment Notes (17) business regulatory framewrok (49) Business Statistics Notes (28) cash flow statement (5) cbse 12 (39) cbse notes (53) commerce (13) company law (23) corporate accounting (33) corporate laws (14) cost accounting (63) cost and management accounting (34) cpt (36) cpt 200 (7) cpt notes (30) dibrugarh university (1179) dibrugarh university notes (611) dibrugarh university question paper (474) dibrugarh university solved papers (267) dibrugarh university syllabus (47) direct tax law (49) eco - 01 (4) ECO - 02 (2) ECO - 03 (2) ECO - 05 (6) ECO - 06 (1) ECO - 07 (1) eco - 08 (4) eco - 09 (1) ECO - 10 (2) ECO - 11 (3) ECO - 12 (7) ECO - 13 (2) ECO - 14 (4) entrepreneurship (14) fianancial accounting (3) financial accounting (48) Financial Accounting Notes (23) financial management (18) Financial statements analysis (14) funds flow statement (3) guwahati university (289) guwahati university syllabus (52) Hire Purchase (5) Human Resource Management (12) icwai (38) icwai notes (39) ignou solved assignments (83) ignou solved question papers (121) income from house property (5) income from salary (4) Income Under the head Salaries (11) information technology (10) Installment Purchase (4) issue of shares (4) kkhsou (13) M.com (62) Management Accounting Notes (31) MCQ (11) paper I (1) paper II (9) paper III (1) principle of business mangement (16) Principles of Marketing Notes (16) royalty accounts (3) sale of goods act (8) semester I (165) Semester II (156) semester III (92) semester IV (149) semester V (136) semester VI (91) slet (13) Slet Ne (10) Small Business Management (7) solved assignments (22) UGC - NET: Commerce (08) (14) UGC - NET: Commerce (08) Paper II (3) UGC - NET: Commerce (08) Paper III (14) ugcnet solved question papers (23) Variance Analysis Notes (1)