Sunday, February 28, 2016

AHSEC - Class 11: Unit 1 Nature and Organisation of Bank

1. How the word Bank has been originated?
Ans: The word Bank has been originated from many words. There is no single word or answer to this origin of the word ‘Bank’. According to some economists, the word ‘Bank’ has been originated from the German word ‘Banck’ which means heap or mound or joint stock fund. From this, the Italian word ‘Ban co’ has been derived. It means heap of money. But according to this group, the word bank is derived from the Greek word ‘Banque’ which mean a ‘bench’. It refers to a place where money-lenders and money changers used to sit and display their coins and transact business. Thus the origin of the word ‘Bank’ can be traced as follows.
Bank → Banco → Banque → Bank
2. What is a Bank?
Ans: In simple words, we can say that Bank is a financial institution that undertakes the banking activity i.e.it accepts deposits and then lends the same to earn certain profit.
3. What are the features of Bank?
Ans: The features of a Bank are:
a)      A Bank is a profit seeking commercial enterprises.
b)      It deals in money, i.e., it accepts deposits from the public and advances loans to the needy borrowers.

AHSEC - Class 11: Unit 2 Associated Concepts

1. What is Barter System? What are the features of Barter System?
Ans: The system in which goods are exchanged for goods is known as Barter System. It is a system in which goods and services are exchanged without the use of money.
The features of Barter System are:
a)      Barter involves direct exchange of goods and services.
b)      It is non-monetised system.
c)       There is absence of market mechanism in barter economy.
d)      In the barter economy, economic activities are at a low level and there is economic backwardness.
2. What are the advantages of Barter System?
Ans: The advantages of Barter System are:
a)      Simple System: The barter system is very easy and simple. Goods and services are exchanged without the use of money.
b)      Balanced production: The Barter economy is a simple economy where people produce goods either for self consumption or for exchange with other goods which they want.
c)       Proper utilization: In this system, natural and personal resources are properly utilized to meet the needs of the society.

AHSEC - Class 11: Unit 3 Different Types of Banks

1. What are the different types of bank in a country?
Ans: In modern times banking business has attained much popularity and importance. The following are the different types of bank which are functioning in modern times:
a)      Central Bank: Central Bank is known as guardian bank which bank working in the country. Now a days, in every country there is one central bank and is controlled by the govt. The central Bank manages and control the whole monetary system and also prepares monetary policy and other policies of the govt.
b)      Commercial Bank: The commercial bank generally extent short terms loans to the business man and traders. They collect deposits from the public and advance loans to the businessman and producer commercial banks are normally owned by share holders. In India most of the joint stock banks are commercial banks.
c)       Co-operative Bank: Co-operatives banks are those banks which established in co-operative sectors. Co-operative banks offer short term and medium term loans to the agricultural sector. Farmers get various kinds of loan for purchasing various agriculture inputs from co-operative banks.
d)      Foreign exchange Banks: These are special types of banks which specialize in financing foreign trade. Their main is to make international payments through the purchase and sale of exchange bills.

AHSEC - Class 11: Unit 4 Central Banking

1. What do you mean by a Central Bank? Explain the nature of central bank.
Ans: Central Bank: The central bank is the supreme monetary institution of the country. It is established, owned, controlled and financed by the govt. of the country. The design and control of the country’s monetary policy is its main responsibility. India’s central bank is the Reserve Bank of India. The nature of Central Bank is as follows:
a)      It is the head of all the banks of India. It is the supreme monetary institution of the country.
b)      They always work for national welfare of a country. They do not aim at earning profits.
c)       It is established, owned, controlled and financed by the govt. of the country.
d)      It does not compete with other financial institutions in the market.
2. Who is authorized to issue notes in India?
Ans: Central Bank except one rupee currency which is issued by the Ministry of Finance.
3. Why is the established of Central Bank necessary in a country?
Ans: The Central Bank plays a vital role in economic development of a country. It controls the whole monetary system and credit supply of a country. If there is absence of Central Bank, then the whole economic system of that country. So, a Central Bank is necessary in a country because:

AHSEC - Class 11: Unit 5 Different Types of Bank Accounts

1. Who is known as Banker and Customer?
Ans: Banker: A person or an institution or an firm or company which accepts the deposits of the public that are to repaid on demand to the owner and utilizes the deposits to make advances and investments in securities is known as a Banker.
A person or an institution which opens an account in a Bank and undertakes banking services with the Banker is known as a Customer or Bank’s Customer. Account to D. L. Hart, ‘a customer is one who has an account with a banker or for whom a banker habitually undertakes to act as such’. Thus, a person who deals with the banker is a customer of bank.
2. State the different types of Bank accounts that a customer can open with a bank?
Ans: A banker provides various types of account to the customer to be opened in a bank. These accounts are:
Demand Deposit Accounts: The demand deposit accounts are those accounts in which the customer can deposit money many number of times and the amount is repayable on demand by means of cheque. These accounts are of two types: (i) Savings Deposit A/c and (ii) Current Deposit A/c.

AHSEC - Class 11: Unit 6 Different Types of Bank Customer

1. What do you mean by a Customer? What are the two conditions for a person to become a customer of a Bank?
Ans: A person or an institution or corporate body that opens an account in a Bank and undertakes banking services with the Banker is known as Customer of a Bank or Bank’s customer.
The two conditions for a person to become a customer of a Bank are:
a)      The person must be legally capable of entering into a valid contract.
b)      The person must apply to the banker in a prescribed manner.

2. What are the two categories of a Customer? Who are the special customers of a Bank?
Ans: The two categories of a Customer are:
a)      Ordinary Customers
b)      Special Customers.
The special customers of a Bank are: Minor, Married Woman, Pardanasheen Woman, Lunatic, Drunkard, Insolvent, Joint-Account holder, Illiterate persons, Partnership firm, Trustee, Executor and Administrator , Liquidator, Non trading institutions (Club, Charitable Trust, etc.), Individuals, Joint Stock Company, Ombudsman.

3. Who is known as a Minor? What are the kinds of accounts that a Minor can open with the banker?

Thursday, February 18, 2016

AHSEC - Class 12: Business Studies Question Bank for Feb' 2017 Exam


IF ANYONE HAVE ANY DOUBT OR QUERY, THEN HE CAN CONTACT ME VIA WHATSAPP AND SMS (NUMBER: 9577097967)

Business Studies – Multiple choice questions
1. What is POSDCORB? Who coined the term?
Ans: P – Planning. O – Organising, S – Staffing, D – Directing, C – Coordinating, O – Organising, R – Reporting and B – Budgeting. This term is coined by L. Gullick and L. Urwick.
2. Give any two characteristics of Management?
Ans.: (I) Management is goal – oriented process. (II) Management is all pervasive.
3. Why is coordination known as essence of Management?                         2012
Ans.: Because it is not a separate function of Management rather it forms a major part of all the other functions of Management. It is the base of all other function of management.
4. Implementation of plan is the function of which level of management?                            2011       Ans: Middle Level Management
5. At which level business policy is framed?                         2015                       Ans: Top Level
6. Management is intangible and dynamic. True or false.                               True       2011
7. What is meant by Management principles?
Ans: Management principles are those basic truths which have the ability to predict the result of the managerial activities.
8. State two features of Principles of management.                         2008, 2011

Monday, February 15, 2016

AHSEC - Class 12: Banking Question Bank for 2017 Exam

Suggested question for AHSEC 2017 Exam
Subject: BANKING

IF ANYONE HAVE ANY DOUBT OR QUERY, THEN HE CAN CONTACT ME VIA WHATSAPP AND SMS (NUMBER: 9577097967)

UNIT-I: COMMERCIAL BANKING IN INDIA
A. Very short answer questions: (Carrying one mark each)
1.       Give two examples of Public Sector and Private sector Bank.
2.       In which year the Imperial Bank of Indian was established?
3.       In 1969 how many commercial banks were nationalized?
4.       How many commercial banks are nationalized at present?
5.       In which year 14 Indian Commercial banks were nationalized?
6.       In 1980 how many commercial banks were nationalized?
7.       In which year the Lead Bank Scheme was introduced?
8.       In which year the State Bank of India was established?
9.       What was the previous name of State Bank of India?
10.   Name the three Presidency Banks.
11.   What is Commercial Bank?
12.   In which year 6 Indian Commercial Banks were nationalized?
13.   How many commercial banks in India were nationalized for the first time?
14.   Give the name of biggest commercial bank in India?
15.   Name the first bank in the world and its year of establishment.
16.   Which was the first bank established in India? When was it established?

Labels

Absorption Costing (1) Accountancy (4) accounting for partnership firms (3) Accounting for Share Capital (3) accounts of non trading concern (3) advanced financial accounting (13) AHSEC (92) ahsec 11 (47) ahsec 12 (60) ahsec notes (89) AHSEC Question Papers (27) Assam Slet (10) bcfm (11) bills of exchange (6) branch accounting (3) Budgetary Control (3) Budgetary Control Notes (2) business communication (29) Business Environment Notes (7) business regulatory framewrok (47) Business Statistics Notes (23) cash flow statement (5) cbse 12 (19) cbse notes (27) commerce (13) company law (23) corporate accounting (33) corporate laws (14) cost accounting (63) cost and management accounting (34) cpt (36) cpt 200 (7) cpt notes (30) dibrugarh university (976) dibrugarh university notes (531) dibrugarh university question paper (341) dibrugarh university solved papers (211) dibrugarh university syllabus (47) direct tax law (49) eco - 01 (4) ECO - 02 (2) ECO - 03 (2) ECO - 05 (6) ECO - 06 (1) ECO - 07 (1) eco - 08 (4) eco - 09 (1) ECO - 10 (2) ECO - 11 (3) ECO - 12 (7) ECO - 13 (2) ECO - 14 (4) entrepreneurship (14) fianancial accounting (3) financial accounting (48) Financial Accounting Notes (11) financial management (18) Financial statements analysis (10) funds flow statement (3) guwahati university (304) guwahati university syllabus (54) Hire Purchase (5) Human Resource Management (14) icwai (38) icwai notes (39) ignou solved assignments (57) ignou solved question papers (63) income from house property (5) income from salary (4) Income Under the head Salaries (11) information technology (10) Installment Purchase (4) issue of shares (4) kkhsou (13) M.com (63) Management Accounting Notes (25) MCQ (11) paper I (1) paper II (9) paper III (1) principle of business mangement (16) Principles of Marketing Notes (16) royalty accounts (3) sale of goods act (8) semester I (157) Semester II (148) semester III (64) semester IV (133) semester V (101) semester VI (70) slet (13) Slet Ne (10) Small Business Management (5) solved assignments (22) UGC - NET: Commerce (08) (14) UGC - NET: Commerce (08) Paper II (3) UGC - NET: Commerce (08) Paper III (14) ugcnet solved question papers (23) Variance Analysis Notes (1)