Wednesday, December 27, 2017

Indian Army Recruitment Rally 2018 @ Tezpur For Hojai, Sonitpur, Morigaon, Nagaon & Biswanath Districts, Last Date: Jan 2, 2018

Sources: AssamCareer.Com

An Army recruitment rally will be held for the candidates of Hojai, Sonitpur, Morigaon, Nagaon & Biswanath Districts at Solmara Military Station, Tezpur from 18 Feb to 22 Feb 2018 for the following Soldier posts.

Name of post/s:
1. Soldier General Duty
2. Soldier Technical (Nursing Assistant)
3. Soldier Technical
4. Soldier Clk/SKT
5. Soldier Tradesman
6. Sports / Games

Districts to be covered: Hojai, Sonitpur, Morigaon, Nagaon & Biswanath
Venue: Tezpur 

Eligibility Details:
1. Soldier General Duty
Age : Born between 01 Oct 1996 to 01 Apr 2000

Indian Cost Guard Recruitment – 2018, Last Date: Jan 2-2018

JOIN INDIAN COAST GUARD
(MINISTRY OF DEFENCE)
AS NAVIK (GENERAL DUTY) 10+2 ENTRY - 02/2018 BATCH
APPLICATION WILL BE ACCEPTED ‘ONLINE’ FROM 24 DEC 17 TO 02 JAN 18

Applications are invited from male Indian nationals possessing educational qualifications and age, as prescribed below, for recruitment to the post of Navik (General Duty) in the Indian Coast Guard, an Armed Force of the Union.

1. Total Number of Vacancies: Not Specified

2. Posts: Navik on General Duty

3. Application Fees: No Application fee

4. Educational Qualification and Age:
Educational Qualification. 10+2 passed with 50% marks aggregate in total and minimum 50% aggregate in Maths and Physics from an education board recognized by Central/State Government. (5 % relaxation in above minimum cut off will be given for SC/ST candidates and outstanding sports person of National level who have obtained 1st, 2nd or 3rd position in any field sports events at the Open National Championship/ Interstate National Championship. This relaxation will also be applicable to the wards of Coast Guard uniform personnel deceased while in service).

Age. Minimum 18 Years and maximum 22 years i.e. between 01 Aug 1996 to 31 Jul 2000 (both dates inclusive). Upper age relaxation of 5 years for SC/ST and 3 years for OBC candidates.

Kendriya Vidyalaya Sangathan Recruitment 2018 - LDC, UDC, Librarian & More, Last Date: 11.01.2018

Kendriya Vidhyalaya Sangathan (KVS) has released a notification for the recruitment of 1017 Lower Division Clerks (LDC), Upper Division Clerks (UDC), Librarians and More. Interested candidates may check the vacancy details and apply online from 21-12-2017 to 11-01-2018. More details about KVS Recruitment (2018), including number of vacancies, eligibility criteria, selection procedure, how to apply and important dates, are given below

1. Total Number of Vacancies: 1017

2. Posts:
Total number of vacancies in various posts = 945 Nos. Posts
Total
Max Age
Lower Division Clerk (LDC)
561
27 years
Upper Division Clerk (UDC)
146
30 Years
Librarian
214
35 years
TOTAL
1017


3. Application Fees:
1. For General Candidate/OBC/UR – Rs.750/- (Rupees Seven hundred fifty) only.
2. For SC/ST/Ex-servicemen - Nil

4. Educational Qualification:

AHSEC Class 12 Economics Part A Notes: Unit – 4: Perfect Competition and Equilibrium

Unit – 4: The Theory of firm under Perfect Competition and Equilibrium
1. What do you mean by Market in general?
Ans: In general sense, market means a place where commodities are bought and sold.
2. What is market in Economics?
Ans: In economics, market means a group of buyers and sellers exchanging a particular commodity. Thus market means the market for a commodity where it indicates all transactions connected with purchase and sale of a commodity.
3. What do you mean by perfect competition?
Ans. Perfect competition refers to a market situation in which there are large numbers of buyers and sellers. They produced homogeneous product at the given market price.
4. What are specific features of Perfectly competitive market? 2012
Ans: the goods are sold of uniform price, products are homogeneous and the average and marginal revenue of a firm always equal.
5. In the perfectly competitive market a firm attains equilibrium at that point of P = MC =____.
Ans. MR.
6. What is Shut-down point? 2013, 2015

AHSEC Class 12 Economics Part A Notes: Unit – 3: Production and Costs


Unit – 3: Production and Costs
Part: A - Production Function

1. What do you mean by production function?
Ans: Production function means the relationship between input and output which shows the maximum possible output to be produced from a given quantity of inputs.
2. What are the fixed factors of production?
Ans: Fixed factors of production are those factors of production the application of which does not change with change in output.
3. What are the variable factors of production?
Ans: Variable factors of production are those factors of production the application of which changes with the change in output.
4. What do you mean by law of increasing returns? Explain its causes.
Ans. Law of increasing returns states that when with the increase in the number of inputs, output increases more then proportionately leading to an increase in the marginal product.
Increasing returns occur owing to following reasons:
  1. Greater application of the variable factors ensures better utilization of the fixed factor.
  2. Greater application of the variable factor facilitates better division of labour, and
  3. Greater application of the variable factor improves co-ordination between the factors.
5. What do you mean by return to factors?

AHSEC Class 12 Economics Part A Notes: Unit – 2: Theory of Consumer Behaviour

Unit – 2
Theory of Consumer Behaviour
A. Very Short Type Questions (Mark – 1):
1. What is meant by utility? 2014
Ans. Utility refers to the want satisfying capacity of a commodity.
2. Define total utility?
Ans. Total utility is the sum of utility derived from the consumption of all units of a commodity.
3. Define marginal utility?
Ans. Marginal utility refers to additional utility due to consumption of an additional unit of commodity.
4. What is utility function? 2013
Ans: In economics, the utility function measures welfare or satisfaction of a consumer as a function of consumption of real goods, such as food, clothing and composite goods rather than nominal goods measured in nominal terms. Utility function is widely used in the rational choice theory to analyze human behavior.
5. Explain the relationship between total utility and marginal utility?
Ans: Relationship between Total Utility and Marginal Utility are as follows – (a) TU = MU, (b) TU increases as long as MU is positive, (c) When MU is zero, TU is maximum, (d) When MU is negative, TU starts diminishing, (e) Decreasing MU implies that TU is increasing at decreasing rate.
6. What is law of diminishing marginal utility?

Monday, December 25, 2017

GOVERNMENT OF ASSAM - COMMISSIONERATE OF PANCHAYAT AND RURAL DEVELOPMENT ASSAM INVITES APPLICATION FOR VARIOUS POSTS (945), Last Date: 16.01.2018


Online applications are invited from the intending eligible candidates who are Citizens of India having registration in the Employment Exchange of the State of Assam, for filling up of 945 Nos. of existing vacancies under the Department of Panchayat and Rural Development as indicated below:

1. Total Number of Vacancies: 945

2. Posts:
Total number of vacancies in various posts = 945 Nos. Posts
Total
Extension Officer (Panchyat)
74
Jr. Asst. HQ
24
Gram Sevak & Gram Sevika
147
Junior Asstt. (Anchalik Panchayat)
100
Tax Collector-cum-Road Mohorar
450
Gaon Panchayat Secretary
150
TOTAL
945

3. Application Fees:
1. For General Candidate – Rs.250/- (Rupees two hundred fifty) only.
2. For SC/ST/OBC - Rs.150/- (Rupees one hundred fifty) only.
3. Candidates having BPL Certificate – Nil

Saturday, December 16, 2017

AHSEC Class 12 Economics Part B Notes: Unit – 2: National Income Accounting


Very Short Type Questions (Mark – 1)
1. What is an intermediate products or goods? 2015
Ans: The intermediate products are those goods which are purchased by one production unit from other production unit and meant for production.
2. Define final products or goods. 2014
Ans: Final products are those products which are used for final consumption that is cloth, bread, machinery, tractor etc.
3. Define capital goods.
Capital goods are those goods which help in the production of other goods and services. For example – machines, tools etc.
4. Define consumer goods or durables.
Ans: Consumer goods are those goods which are consumed by the consumer or to satisfy their wants directly. For Example – TV, shirt, pen etc.
5. Define Flow.
Ans: A flow is a quantity of any economic variable which is measured during a period of time. E.g. monthly wages of a worker.

Friday, December 15, 2017

AHSEC Class 12 Economics Part B Notes: Unit - 1: Introduction to Macro Economics


1. What are macro economies?                                 2015
Ans. Macro economics is the study of aggregates of the entire economy like national income, full employment, total investment etc.
2. Who are the macroeconomic decision makers?
Ans: Households, firms and governments are macro economics decision makers.
3. What is general equilibrium?
Ans. General equilibrium relates to numerous variables or even the economy as a whole. It traces the overall effects of a disturbance in all sectors of the economy.
4. Distinguish between partial equilibrium and general equilibrium.
Ans. Partial equilibrium refers to the equilibrium in one particular market say product market. It is here assumed that there is no changes in other markets say labour market or capital market. General equilibrium, on the other hand, refers to the equilibrium in all markets of the economy simultaneously. Partial equilibrium is studied in microeconomics whereas general equilibrium is studied in macroeconomics.
5. Name the school of thought who believes that all the labourers who are ready to work get employment and all the factories works at their full capacity.
Ans: Before Keynes, classical school thought believes that all labourers who are ready to work and get employment.

AHSEC Class 12 Economics Part B Notes: Unit – 5: Government Budget and the Economy


A. Very Short Answer Questions (Mark – 1)
1. What is Government budget?                               2017
Ans: A government budget is a detailed statement of the Govt. receipts and Govt. expenditure during a financial year.
2. What is Developmental Expenditure and Non-Developmental Expenditure?
Ans: Developmental Expenditure refers to expenditure on activities which are directly related to economic and social development of the country. This included expenditure on education, health, agricultural and industrial development, rural development.
Non - Developmental Expenditure refers to expenditure on essential general services of the government. Such expenditure includes expenditure of administrative nature such as expenditure on policies, judiciary, defence, subsidies on food etc.
3. What is Plan expenditure?
Ans. Plan expenditure refers to that expenditure of the government which represents current development and investment that arises due to plan proposals.
4. What is non-Plan expenditure?
Ans. Non-Plan expenditure refers to that government expenditure which is incurred on regular function of the government. Like police defence, payment of salaries etc
5. State one example of non-tax revenue.           2014, 2016
Ans. Fees, Commercial Revenue

AHSEC CLass 12 Economics Part B Notes: Unit – 6: Balance of Payments


A. Very Short Answer Questions (Mark – 1)
1. Define foreign exchange rate.                               2015
Ans: Foreign exchange rate is the price of one currency in terms of another currency.
2. Define a foreign exchange market.
Ans: Foreign exchange market is the market where currencies of different countries are traded for one another.
3. Mention any one of the major participants of foreign exchange market.
Ans: Commercial bank is the major participants of foreign exchange market.
4. What is fixed (Pegged) exchange rate?
Ans: Fixed exchange rate which is officially fixed in term of gold or any other currency by the govt. Fixed exchange rate promotes international trade.
5. What is flexible exchange rate?
Ans: Flexible exchange rate is that rate which is determined by the forces of demand and supply of foreign exchange.
6. Name two sources of demand for foreign exchange.

Thursday, December 14, 2017

AHSEC Class 12 Solved Question Papers: English (2013)

                                                                                                CLASS XII
English Q. Paper 2013
Full Marks: 100
1. Read the following passage carefully and answer the questions that follow:
1.       In spite of all the honours that we heaped upon him, Pasteur, as has been said, remained simple at heart. Perhaps the imagery of his boyhood days, when he drew, the familiar scenes of his birthplace, and the longing to be a great artist, never wholly left him. In truth he did become a great artist, though after his sixteenth year he abandoned the brush for ever. Like every artist of worth, he put his whole soul and energy into his work, and it was this very energy that in the end wore him out. For him, each sufferer was something more than just a case that was to be cured. He looked upon the fight against hydrophobia as a battle, and he was absorbed in his determination to win. The sight of injured children, particularly, moved him to an indescribable extent. He suffered with his patients, and yet he would not deny himself a share in that suffering. His greatest grief was when sheer physical exhaustion made him give up his active work. He retired to the estate at Villeneuve Etang, where he had his kennels for the study of rabies, and there he passed his last summer, as his great biographer,….. Radot, has said, “practicing the Gospel virtues.”
2.       “He revered the faith of his fathers, “says the same writer,” and wished without ostentation or mystery to receive its aid during his last period,”
3.       The attitude of this man to the science he had done so much to perfect can be best summed up in a sentence that he is reputed once to have uttered, concerning the materialism of many of his contemporaries in similar branches of learning to his own: “The more I contemplate the mysteries of Nature, the more my faith becomes like that of a peasant.”
4.       But even in retirement he loved to see his former pupils, and it was then he would reiterate his life principles: “Work, “he would say, “never cease to work.” So well had he kept this precept that he began rapidly to sink from exhaustion.

Sunday, December 10, 2017

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 19)

UNIT – 19
DEMOCRATIC UPSURGE AND RECENT DEVELOPMENTS IN INDIAN POLITICS

1. “As the decade of the eighties our----politics”. Explain the five developments.
Ans. (1) Congress system means dominance of Congress for two decades. But the most crucial development of this period was the defeat of the Congress Party in the elections held in 1989.
        (2) The Mandal Issue started with the National Front Government’s decision to implement the recommendation of Mandal Commission that 27% of jobs in the government services and public undertakings be reserved for candidates belonging to the ‘backward castes’.
        (3) The New Economic Reforms were announced in 1991 as the structural adjustment programme. These changes first became visible in 1991 and radically changed the direction that the Indian economy had pursued since independence.
        (4) The elections were announced from 19th May, one the round of voting was over when tragedy again struck the ill-fated family of Indira Gandhi. Rajiv Gandhi was blown to pieces when he was in an election campaign tour in Tamil Nadu.
        (5) Ajodhya Issue was started with the demolition of the disputed structure of Ajodhya known as Babri Masjid in December 1992.

2. Write a note on Janata Party.
Ans. The Janata Party came into being as a result of the merger of four parties – The Congress (O), Bharatiya Jana Sangh, Bharatiya Lok Dal and Socialist Party in 1977. This party contested the election of March, 1977 and gave a thundering defeat to the Congress Party. The Janata Party was the result of the merger of different opposition parties which had suffered a lot during the days of ‘emergency’.

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 18)

UNIT – 18
RECENT DEVELOPMENTS IN INDIAN POLITICS

VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
1. What do you mean by ‘Congress System’?
Ans. ‘Congress System’ means the dominant position of congress during the period of 1947-1967 as a political party of India despite the existence of several other political parties.
2. What is “Karseva”?
Ans. Karseva is that groups of people who gave voluntary service for construction of Ram Mandir.
3. Who was the head of the coalition government of 1989?
Ans. V.P. Singh supported by Left parties and BJP was the head of the coalition government of 1989.
4. In 1989 who formed the Government?
Ans. In 1989 Janata Dal formed the government.
5. What is meant by Hindutva?
Ans. Hindutva literally means Hinduism. It was very well defined by its originator V.D. Savarkar as the basis of Indian nationhood.
6. After the death of Rajiv Gandhi who became the Prime Minister of India?
Ans. After the death of Rajiv Gandhi P.V. Narashimha Rao became the Prime Minister of India.
7. Which party led the National Democratic Alliance?
Ans. Bharatiya Janata Party led the National Democratic Alliance.
8. After Advani who became the President of BJP?

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 17)

UNIT – 17
REGIONAL ASPIRATIONS

VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
(1) Which issue is always seems a major issue between India and Pakistan?
Ans. Kashmir issue is always a major issue between India and Pakistan.
(2) Who was Hari Singh?
Ans. Hari Singh was the princely ruler of Jammu and Kashmir.
(3) Which Article of the Indian Constitution gives greater autonomy to Jammu and Kashmir? [2013]
Ans. Article 370 of the Indian Constitution gives greater autonomy Jammu and Kashmir.
(4) Who was Tara Singh?
Ans. Master Tara Singh was a prominent Sikh religious and politics leader.
(5) In which year was the Akali Dal in Punjab formed?
Ans. In 1920 Akali Dal was formed in Punjab.
(6) Write the full form of MNF.
Ans. The full form of MNF is Mizo National Front.
(7) Who was Laldenga?
Ans. Laldenga was the founder and leader of Mizo National Front.
(8) When was the Assam agitation on foreigner’s issue started?
Ans. In 1979 the Assam agitation was started on foreigner’s issue.

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 16)

UNIT – 16
RISE OF POPULAR MOVEMENT
VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
(1) In which state was the Chipko Movement began?
Ans. In the early 1973, the Chipko Movement began in Uttarkhand.
(2) Who was Namdeo Dhasal?
Ans. Namdeo Dhasal is a famous Dalit Marathi Poet.
(3) Name any one of the organizations of farmers?
Ans. Bharatiya Kissan Union (BKU) is one of the famous farmers associations.
(4) Write the full of NFF.
Ans. The full form of NFF is National Fish Workers forum.
(5) In which district was the Anti-arrack’ movement started ?
Ans. The Anti-arrack movement was started in Andhra Pradesh.
(6) Name the leader of Narmada Bachao Andolan (NBA).
Ans. Medha Potkar was the leader of Narmada Bachao Andolan (NBA).
(7) Write the full form of MKSS?
Ans. The filiform of MKSS is Majdoor Krishan Shakti Sangathan.
(8) When did the right to information movement start?

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 15)

UNIT – 15
THE CRISIS OF DEMOCRATIC ORDER
VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
1. To which state did Jay Prakash Narayan belong?
Ans. Jay Prakash Narayan belonged to Bihar.
2. Who founded the Communist Party of India (Marxist-Leninist)?
Ans. Communist Party of India (Marxist Leninist) was founded by Charu Mazumder.
3. When was Emergency declared in India for the first time?
Ans. In India the emergency was declared for the first time on 25th June 1975.
4. By whom was the Shah Commission headed?
Ans. The Shah Commission was headed by justice J.C. Shah, retired chief Justice of the supreme court of India.
5. By whom was the student’s movement in Gujarat and Bihar led?
Ans. In Gujarat and Bihar the student’s movement was led by Jay Prakash Narayan.
6. Mention any one subject included in the twenty point programmes made by Indira Gandhi.
Ans. Land Reforms can be mentioned as one subject included in the twenty points. Programmes made by Indira Gandhi.
7. When did the Janata Government come to power?
Ans. After 1977’s General Elections the Janata Government came to power.
8. During the period of which government was the Mandal Commission appointed?
Ans. In the period of Janata Party government the Mandal Commission was appointed.

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 13)

UNIT – 13
INDIA EXTERNAL RELATIONS
VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
1. Who was the founder of Indian National Army?
Ans. Subhas Chandra Bose was the founder of Indian National Army.
2. Which article of the constitution of India lays down about the foreign policy?
Ans. The constitution of India lays down about the foreign policy through the Article 51.
3. Who is the pioneer of India’s Foreign Policy?
Ans. The pioneer of India’s Foreign Policy is Pandit Jawaharlal Nehru.
4. Name the two super power countries which led two blocks at global level.
Ans. U.S.S.R and U.S.A are the two super power countries which led two blocks at global level.
5. In which year did China annex Tibet?
Ans. In 1950 China annexed Tibet.
6. What does NEFA imply?
Ans. N.E.F.A implies North East Frontier Agency.
7. When did China invade Indian?
Ans. In 1962 China invaded India.
8. Who was the first Prime Minister after Nehru to visit China?
Ans. The First Prime Minister after Nehru to visit China was Rajiv Gandhi.

AHSEC - Class 12: Political Science Notes (Unit - 12)

UNIT – 12
POLITICAL OF PLANNED DEVELOPMENT

VERY SHORT ANSWER (1 Mark)
1. Name the full form of POSCO.
Ans. The full form of POSCO is
2. There were two models of development: one was liberal capitalist model, what was the other?
Ans. The other model of development is socialist model.
3. When was the Planning Commission set up?
Ans. The Planning Commission was set up in 1950.
4. What is FYP?
Ans. F.Y.P means five year plans.
5. When was the Planning Commission set up?
Ans. The First Five Year Plan started from 1st April 1951.
6. Name a large scale project which was included in the First Five Year Plan?
Ans. The largest scale project included in the first five year plan was Bhakra Nangal Dam.
7. Who was the founder of Indian Statistical Institution?
Ans. P.C. Mahalanobis was the founder of Indian Statistical Institute.