Address: Near Jivan Jyoti Hospital, Tinsukia College Road; Contact Person: Naveen Mahato, 8876720920

Sunday, October 01, 2017

AHSEC/CBSE - Class 11 English Notes: Ranga's Marriage

1. Describe the village of the narrator.
Ans. The narrator is the story ‘Ranga’s Marriage’ takes enormous pride of his village named Hosahalli. The narrator says that he feels offended that the name of his village does not find mention in any of the Geography books written by Englishmen. According to him, his village, Hosahalli is an important place in the state of Mysore and not only did the Englishmen but our won Indian writers forgot to mention it. He further describes and boasts of a special type of mango trees producing sour mangoes whose sourness goes straight to the skull bones. He also talks about a creeper growing in the ever-so-fine water of the village pond. The flowers are a feast to behold and the leaves can be used to serve afternoon meals.
2. Who was Ranga? Why was Ranga’s coming a great event?
Ans. Ranga was the village accountant’s son who had gone to Bangalore to study.
Ranga’s coming was a great event for the villager because he was the first who had gone outside the village for study. His home coming was delight for the villagers and they all thronged to his house to see if city education had changed his or not. They were satisfied that he was the same Ranga as he had been six month ago.

3. What were Ranga’s views on marriage? What was the narrator’s reaction when he came to know of Ranga’s view towards marriage?
Ans. Ranga was of the view that one should not marry a very young girl. He believed in marrying only when one got physically and mentally matured. A man must marry a girl whom are admires. He would marry mature girl of his choice. The narrator was very disappointed with Ranga’s unconventional view on marriage and right then made up his mind to get him married.
4. What did Ranga say when the narrator asked him if he wanted to get married?
Ans. The narrator asked Ranga if he wanted to get married. Ranga replied that he was not going to get married in near future. He needed to find out the right girl. A man must marry a girl he admires. He would marry a mature girl of his choice.
5. Who was Ratna? Where was she living?
Ans. Ratna was Rama Rao’s eleven year old beautiful niece.
Ratna had come to stay with Rama Rao after her parents’ demise. She was from a big town, knew singing and could play the veena and harmonium.
6. Why was the narrator distressed when he came to know of Ranga’s views about his marriage?
Ans. The narrator had in his mind the niece of Rama Rao. She was a pretty girl of eleven. The narrator thought that Ranga would make a good husband for Ratna. But Ranga had no plan of marrying in near future. The narrator was distressed to hear Ranga’s plan.
7. How did the narrator arrange that Ranga should meet Ratna?
Ans. After knowing Ranga’s unconventional view on marriage, the narrator made up his mind right then that he would get him married. So the narrator devices a plan to arrange a meeting Rama Rao’s niece Ratna and Ranga. The narrator was a frequent visitor to Rama Rao’s place and Ratna was quite free with him. On a particular Friday, he called Ratna to his house to deliver the buttermilk made by Rama Rao’s wife. He asked Ratna to sing for him and sent for Ranga at the same time. Ranga arrived while Ratna was rendering the melodious song. In this way Ranga was able to meet Ratna for the first time.
8. Describe Rama Rao’s niece Ratna. [2014]
Ans. Rama Rao’s niece was a pretty girl of eleven. She had come to stay with her uncle. She knew how to play the veena and the harmonium. She also had a sweet voice. She could be the most suitable bride for Ranga.
9. Why did the narrator ask Ranga to accompany him to see shastri?
Ans. The narrator had made up his mind to get Ranga married to Ratna. He asked Ranga to accompany him to see shastri to find out whether his stars were favourable or not and what was worrying him. Shastri was already tutored by the narrator to tell him that a girl was the cause of his worry.
10. Was Ratna a victim of Arrange marriage system?
Ans. Yes, Ratna was a victim of arrange marriage system because it was Ranga’s wish to marry Ratna but Ratna’s consent was not taken she followed the victims of her family in marrying Ranga.
11. How did Ranga feel when he heard and saw Ratna for the first time?
Ans. Ranga saw Ratna for the first time in the narrator’s house while she was singing. He peeped in to see who was the singer but as he had blocked the light, Ratna felt shy and stopped singing. Ranga looked at her. He declared to leave but didn’t move. After a while he asked the narrator who was that girl and also asked if she was married or not. His face shriveled when he was told that the girl was married a year ago.
12. Why was Ranga’s face shriveled and finally, why was he surprised and happy?
Ans. Ranga had developed a liking for Ratna in his heart. He never exposed it. But when the narrator told him that the girl got married a year ago, his face shriveled. However, when the narrator gave the news that the girl was still unmarried, Ranga was both surprised and happy.
13. How did Shastri act after being tutored by the narrator?
Ans. Shastri did as he was tutored to do. He replied that a girl worried Ranga’s mind. When asked if their negotiations would bear fruit, Shastri replied, “definitely”. When asked who the girl was, Shastri did a bit of acting. At last he named Kamla or Ratna. It brought some happiness on Ranga’s face. Shastri succeeded in arousing Ranga’s interest in Ratna.
14. Why was the narrator invited by Rangappa?
Ans. The narrator was greatly instrumental in arranging the marriage of Ranga and Ratna. He tutored the astrologer Shastri to bring Ranga around to get married. Ranga felt highly obliged. It was quite natural for Ranga to invite the narrator on the birthday of his son, Shyama. He wanted to pay his respect to the narrator.
15. How did Rangappa honour the narrator and why?
Ans. Ranga knew in his heart of hearts that his marriage with Ratna was arranged due to the efforts of the narrator. He didn’t forget to invite him on the birthday of his son. He honoured the narrator when he named his ‘golden child’ Shyama after the name of the narrator.
1. Indian society has moved a long way from the way the marriage is arranged in the story. Discuss.
Ans. In ‘Ranga’s Marriage’, the narrator arranged Ranga’s marriage with Ratna. It was a time when marriages were mostly arranged by some well-wishers of the families. The bride and the bridegroom would see each other only after their marriage, and that too on a particular, auspicious day. Ranga had his own view about his marriage. He wanted to marry a mature girl of his liking. But the moment he saw Ratna, an eleven year old girl with a sweet voice, he forgot everything. He felt in love, and agreed to the narrator’s intervention in arranging his marriage.
Indian society has moved a long way since then. Now, no young man would consent to marry a teenager as did Ranga. Arranged marriages are on the decline. Love marriages are in vogue. Boys and girls like to know each other before they agree to marry. In place of mediator, matrimonial ads are used for nuptial ties. Child marriages are legally banned. Only adults are allowed to marry.
2. What kind of a person do you think the narrator is?
Ans. The narrator, named Shyama, is well meaning, kind-hearted and humorous person. He takes interest in Ranga. Seeing him inclined towards Ratna, he makes a plan to have him married to her. He takes the help of the village astrologer and succeeds in getting Ranga married to Ratna.
He is full of rustic humour and wit. His very use of language is metaphorical and is a source of humour. When a crowd appears to see Ranga, for instance, he asks the people why they have come, adding that there is no ‘performing monkey’ here. At one point, he describes the disappointment of Ranga’s face as shriveling of his face “like a roasted brinjal”.
He is traditional and conservative. He calls it a disgrace when people bring in English words while talking in Kanada. He seems to dislike English way of life in general.
3. Comment on the influence of English – the language and the way of life – on Indian life as reflected in the story. What is the narrator’s attitude to English?
Ans. The narrator in the story observes that English language and English culture have come to influence the Indian way of life even in the countryside. Many people in his village even use English words while speaking in Kannada. Rama Rao’s son who buys a bundle of firewood is to pay four pieces. He tells the seller, a poor illiterate woman, that he does not have any ‘change.’ The narrator thinks that such a use of English words is a disgrace.
English way of life seems to have influenced Ranga. Ranga comes to believe that arranged marriages in India do not work. So he resolves not to marry until he finds a mature girl of his liking.
It seems that many people under the influence of English way of life give up wearing the traditional sacred thread. They marry out of caste and even religion. They begin to look down upon their own people, their language and the traditional life styles. The narrator does not like people bringing in English words while talking in Kannada. He does not like Ranga’s views about marriage and naming his child after him. He knows that in all these matters he is following English customs.
4. Astrologers’ perceptions are based more on hearsay and conjecture than what they learn from the study of the stars. Comment with reference to the story.
Ans. Astrologers are often shrewd persons. They know that most human troubles relate to marriage, money, job transfer, promotion, disease etc. They handle their customers in such a way that they make them come out with their desires and wishes. They form their perceptions from what they hear.

In the story, Shastri is the village astrologer. The narrator meets him and tutors him in all that he wants him to say in the presence of Ranga. When he comes with Ranga the next day, Shastri comes out with his paraphernalia. He pretends to count on his fingers. He comes out with the right answers satisfying Ranga. We are assumed when the sarcastic comments of the narrator provoke the astrologer. The astrologer boasts that what he was told he could have found out himself from the Shastras. We do not believe what he says. We know that he is one of the many so called astrologers who earn their living by befooling their clients.