Address: Near Jivan Jyoti Hospital, Tinsukia College Road; Contact Person: Naveen Mahato, 8876720920

Sunday, October 01, 2017

AHSEC/CBSE - Class 11 English Notes: Landscape of the Soul

Very short question
1. Name the writer of the prose piece ‘Landscape of the soul’.
Ans. Nathalie Trouveroy is the writer of the prose piece ‘Landscape of the soul’.
2. Who was Wu Daozi?
Ans. Wu Daozi was a famous Chinese painter.
3. Name the emperor who commissioned Wu to point a landscape.
Ans. Tang Emperor Xuanzong commissioned Wu to point a landscape.
4. Name the blacksmith who fell in love with a painter’s daughter.
Ans. Quinten Metsy feel in love with a painter’s daughter.
5. What is the concept of Shanshui?
Ans. The concept of Shanshui is Mountain water.

6. What is the middle void?
Ans. Middle void is the third element where there is the interaction between Yang and Yin.
7. Who mooted the concept of ‘art brut’?
Ans. Jean Dubuffet mooted the concept of ‘art brut’.
8. Who is hailed as India’s biggest contributor to outsider Art?
Ans. Nek Chand is India’s biggest contributor to outsider Art.
9. Who was Jean Dubuffet? What concept of art he propound?

Ans. Jean Dubuffet was French painter.
10. Who is Nek Chand? What is his contribution to the world of art?
Ans. Nek Chand is a 80 year old Indian creator director who is hailed as India’s biggest contributor to the world of art.
Textual Questions and Answers
1. Contrast the Chinese view of art with the European view with examples.
Ans. The Chinese view of art differs from the European view. The Chinese view of art focuses more on the essence of inner and spiritual view in their paintings. On the other hand European view of art focuses on to achieve on view.
The European painter wants you to borrow his eyes and look at a particular image exactly the way he saw it. On the other hand, the Chinese painter does not have a specific angle and wants us to enter it from any point. European view does not want the viewer to take active part in his landscape whereas the Chinese painter required the active participation of the viewer both physically and mentally.
2. Explain the concept of ‘Shanshui’. [2012, 2013, 2014]
Ans. The Chinese word ‘Shanshui’ means ‘mountain-water’ (Yang yin). Together, these two words comprise the Daoist view of the universe ‘Yang’ is ‘mountain’ stable, warm and dry in the sun which reaches vertically towards Heaven. ‘Water is ‘yin’ – the receptive feminine aspect of universal energy. It rests on the earth horizontally and fluid, moist and cool.
3. What do you understand by the terms ‘outsider art’ and ‘art brut’ or ‘raw art’?
Ans. ‘Outsider art’ is the art of those untrained artist who in a way do not have the right to be artists. Though these artists do not have formal training yet they show immense talent and artistic insight.
On the other hand, ‘art brut’ or ‘raw art’ are unrefined state of art. In this kind of art, the artist used anything and everything from a tin or a sink or a broken down car as the material for their art. Nek Chand, the untutored genius’ creator of the Rock Garden of Chandigarh is a good example of such art.
4. Who was the ‘untutored genus who created a paradise’ and what is the nature of his contribution.

Ans. The ‘untutored genies’ who created the paradise called the Rock Garden of Chandigarh was Nek Chand years age, he cleared little patch of jungle to make himself garden sculpted with stone and recycle materials. This came to be known as the Rock Garden of Chandigarh. He is know as the biggest contributor to outsider art. He has not obtain formal tracing in art. He was blessed with inborn talent and insight in art.
5. Describe the Chinese view of art.
Ans. The Chinese artist does not choose a single viewpoint. His landscape is not a real and you can enter it from any point then travel in it, the artist creates a path for your eyes to travel up and down, then back again, in a leisurely movement. His art requires the active participation of the viewer. The Chinese artist does not want you to borrow his eyes. He wants you to enter his mind. His landscape is inner and spiritual.
6. Describe the European view of art.
Ans. A European artist takes art as a figurative representation of reality. He wants the viewers to borrow his eyes and look at the painting as he saw it. He wants to create an illusion of reality in his painting. Most of western paintings are based on this.
7. Who was Wu Daozi? Who commissioned him to decorate a palace wall?
Ans. Wu Daozi was a famous painter of China who lived in the 8th century. His last painting was a landscape commissioned by the Tang emperor Xuanzong to decorate his palace wall.
8. Name the two Chinese philosophers whose books are full of illusions.
Ans. The books of Confuscious and Zhuangzi are full of illusionary storage and these books help to guide there disciples in the right direction. Beyond the anecdote, these books helped in revealing the spirit in which art was considered.
9. Who was Quinten Metsys? How did he become one of the most famous painters of his age?
Ans. Quinten Metsys was a master blacksmith who lived in 15th century Europe. He fell in love with a painter’s daughter who would not accept him because of his profession. One day Quinten sneaked into the painter’s studio and painted a fly on his latest panel with such delicate realism that even when the master tried to swat it away, it did not go. Only then he realized what had happened. Quinten was immediately admitted as an apprentice into his studio and he soon married his beloved. This is how he went on to become one of the famous painter of his age.
10. What is being compared to pranayama?
Ans. ‘Shanshir’ describes ‘mountain-water as the two sides of the universe – one is the masculine part in the sun, other resting on the earth as the receptive feminine energy. The middle part is called the Middle Void which is being compared to pranayama. It is the space where meditation takes place – the breathing in, its retention and the breathing in. It is very important.
11. What did Wu Daozi paint for the Emperor?

Ans. For the emperor, Wu-Daozi painted a landscape to decorate the place wall. In the painting he painted the forests, waterfalls, mountains, clouds and the immense sky along with a cave where dwelt a spirit.