Address: Near Jivan Jyoti Hospital, Tinsukia College Road; Contact Person: Naveen Mahato, 8876720920

Monday, October 02, 2017

AHSEC/CBSE - Class 12 English Notes: Lost Spring

Lost  Spring
Very Short Answer Questions (1 Mark)
1. Who is the author of ‘Lost Spring’?
Ans. Anees Jung is the author of ‘Lost Spring’.
2. What is ‘Lost Spring’ about?
Ans. ‘Lost Spring’ is about two poor Indian children Saheb and Mukesh who owing to the grinding poverty had to lose their childhood happiness for the sake of supporting their family.
3. What is the original book from which his prose piece is an excerpt?
Ans. The prose piece is an excerpt the book ‘Lost Spring, Stories of Stolen Childhood’.
4. Who is Saheb?
Ans. Saheb is a young ragpicker, who scrounges the garbage dumps on the streets of Delhi for his living. He was however, originally from Dhaka.
5. Whom does the author encounter everyday in the street?
Ans. Everyday, the author encounters a young ragpicker, Saheb in the street.

6. What does Saheb do everyday?
Ans. Every day, Saheb scrounges the garbage dumps on the streets of Delhi in order to find something valuable.
7. Where is the original home of Saheb?
Ans. The original home of Saheb is in Dhaka.
8. Why have Saheb and his family migrated to Seemapuri?
Ans. The storm had swept away Saheb’s home and green fields in Dhaka. Hence, he and his family had migrated to Seemapuri.
9. What does Saheb look for in the garbage dumps?
Ans. Saheb scrounges the garbage dumps to find something that is valuable which the author refers to as ‘gold’.
10. What is Saheb’s full name?
Ans. Saheb’s full name is Saheb-e-Alam, which means ‘lord of the universe’.
11. What is the meaning of Saheb’s full name?
Ans. The meaning of Saheb-e-Alam is ‘lord of the universe’.
12. Whom did Saheb observe standing at the fenced gate of the neighbourhood club?

Ans. Saheb stood at the fenced gate of the neighbourhood club and observed two young men, dressed in white clothes, playing tennis.
13. What was Saheb wearing when he was at the gate of the club?
Ans. Saheb was wearing a dis-coloured shirt and shorts and also a pair of tennis shoes with a hole in one of them.
14. Where is Seemapuri?
Ans. Seemapuri is a place on the periphery of Delhi.
15. Who is Mukesh?
Ans. Mukesh is a young boy who worked in Firozabad, a small town famous for its glass bangles.
16. Where does Mukesh live?
Ans. Mukesh lives in Firozabad. His house is in one of the foul smelling towns with garbage strewn all around.
17. What is Mukesh’s dream?
Ans. Mukesh dreams of becoming a motor mechanic.
18. Who is Savita?
Ans. Savita is a young girl who does the work of soldering pieces of glass. She wears a drab pink dress.
19. Why is Mukesh proud to take the author to his home?
Ans. Mukesh was proud to take the author to his home because it was being rebuilt.
20. Who is in charge of Mukesh’s household?
Ans. The daughter-in-law of the house who was Mukesh’s elder brother’s wife was in charge of the household.

Marks – 2
1. What is saheb looking for in the garbage dumps? Where is he and where has he come from?( 2014)
Ans. Saheb is looking for gold in the garbage dumps. Sometimes he finds a rupee, even a ten rupee note. If luck favours, he can find a silver coin too. Saheb has come from Dhaka in Bangladesh. Now he is living in seemapuri.
2. What explanation does the author offer for the children not wearing footwear?( 2015)
Ans. The author gives an explanation that it has become a tradition for them to stay barefoot. But the author doubts it. The lack of money is the most valid explanation for children like Saheb can’t afford shoes.
3. Is Saheb happy working at tea stall? Explain. ( 2012, 2014)
Ans. Saheb started working in a tea stall. He is paid Rs. 800 and all his meals. But he is not happy because he has lost his freedom and now he is no longer his own master. The steel canister that he carries now in heavier than the plastic bag he used to carry on his shoulders.
4. What makes the city of Firozabad famous?( 2015)
Ans. Firozabad is famous for its bangles. Every other family is Firozabad is engaged in bangle making. It is the centre of India’s glass-blowing industry and families have spent generations making bangles for women.
5. Mention the hazards of working in the glass bangles industry.
Ans. Workers in glass bangles industry have to work in sub-human condition. They have to face many hazards. They go blind with the dust from polishing the glass. They work in dark hutments. Moreover, temperature around the furnaces remains unbearable high.
6. How is Mukesh’s attitude to his situation different from that of his family?
Ans. Mukesh belongs to a family of bangle maker but he does not want to be a bangle maker. He wants to be a motor-mechanic. He wants to go to a garage and get the required training. In this way his attitude to his situation different from that of his family.
7. Why is Mukesh realistic about his dreams?
Ans. Mukesh has his own aims and dreams, and wants to be his own master. He does not always want to remain a bangle-maker. He wants to go to a garage and get the required training. He is thus, determined to achieve his goal and become a motor mechanic.
8. Who was Saheb? What was his full name and what was ironical about his name?( 2013, 2016)
Ans. Saheb was a ragpicker of Seemapuri. His full name was ‘Saheb-E-Alam’, which means lord of the universe. But the irony of it is that Saheb neither knows the meaning of it nor does he possess the characteristic of it. He scrounges for gold in the garbage dumps.
9. Where does the narrator Anee Jung encounter Saheb every morning?
Ans. The narrator encounters Saheb in her neighbourhood searching for gold in the garbage.
10. ‘Garbage to them is gold’, why does the author say so about the rag pickers?( 2013)

Ans. For the ragpicker of Seemapuri, garbage is noting less than gold. It is their daily bread for children it is wrapped in wonder. Sometime they find a ten rupee note or even a silver coin in a heap of garbage. For the elders it is a means of survival.
11. What does garbage symbolize for the adults and children?
Ans. Adults – means of earning livelihood.
Children – Wrapped in wonder, magical.
12. Why do people migrate form Dhaka to Delhi?
Ans. People migrate to Delhi for better education, job opportunity and living condition.
13. What trade does the family of Mukesh follow? Why does the writer feel that it will be difficult for Mukesh to break away from this situation?
Ans. The family of Mukesh engaged in bangle making. The writer feels that it will be difficult to break away this trade because he belongs to the cast of bangle-maker and his family is caught in the web of sahukars, the middlemen, policemen, politicians and bureaucrats, from which there is no escape.
14. What was the promise made by the narrator to Saheb and why was she embarrassed?
Ans. The author made a promise to open a school. The writer was embarrassed because she has not opened the school yet and Saheb keeps of asking her,”Is your school ready”, she fells embarrassed. She made a promise that was not meant.
15. Why does the author say that the bangle-maker is caught in a vicious web?
Ans. The bangle-makers of Firozabad have lost all initiatives and the ability to dream as they are caught in the web of poverty. They are also caught in a vicious circle of money-lenders, the middlemen, the keepers of law, the bureaucrats and the politicians. They can’t stand on their feet and organize themselves into a cooperative. They fear to be dragged to jail if they fight for their rights.
16. Why could the bangle-makers not organize themselves into a co-operative?
Ans. The bangle- maker has caught in the vicious web of sohukars, policemen, and politicians. He could not organize themselves into co-operative because they fear to be had up by the police, beaten and dragged, to jail for doing something, ‘Illegal’. They have lost all initiative to organize themselves into co-operative.
17. What is the significance of bangles in an Indian society? 2012, 2017
ans: In Indian society bangale  symbolizes ‘suhaag’ for married woman. An Indian bride invariably wears red bangles in their wrist.
18. Why do the young inhabitants of Firozabad end up losing their eye sight?( 2016)
Ans: The young boys and girls of Firozabad work with their fathers and mothers. They have flickering oil lamb in front of them. They weld pieces of glass in bangles. Their eyes get more used to dark than to the light outside. Many of them lose their eyesight before they become adult.
Long Answer type Question
1. Describe the miserable plight of the people of Firozabad.( 2012, 2014, 2015, 2017)
Ans. Firozabad is famous for its bangle making. In Firozabad, every other family is engaged in bangle making. It is their God-given-lineage and hence they do not dare to change it. Actually they know nothing except bangle-making. Nobody cares for law in Firozabad. Employment of children in glass and bangle-industry continues unabated.
The fate of the children who work in glass furnaces is particularly pathetic. They have to work in exceptionally high temperatures. The work-places and working culture are simply killing. They work in dingy dark rooms without windows. There is no provision of fresh air and light. Actually their eyes are adjusted more to the dark than with the light outside. The result is disastrous. Many of them end up losing their eyesight before they become adults. Little do they know about the sanctity of bangles they make? Mind-numbing toil kills all dreams and hopes of child-workers in Firozabad.
2. Who is Saheb and what is ironical about his name? Describe Saheb’s life and the life of the barefoot army of rag pickers in Seemapuri.
Ans. Saheb is one of the army of barefoot rag pickers of Seemapuri. His full name is “Saheb-e-Alam”. It means “lord of the universe”. He doesn’t know what it means. The irony is that this lord of universe move around barefoot scrounging for gold in garbage dumps.
Saheb and the army of rag pickers lead quite a miserable life. They live in Seemapuri among most unhygienic and unhealthy surroundings. They live in the structures of mud with roofs of tin and tarpaulin. There is no sewage, no drainage and no running water in their settlement. They move around picking up rags without shoes. Seemapuri is one the periphery of Delhi yet it is miles away, metaphorically. For children garbage in wrapped in ‘wonder’. They may find a rupee, a ten rupee note or even a silver coin. They never stop scrounging. There is always hope of finding more. It is a means of survival for the elderly people.
3. Describe the bangle makers of Firozabad. How does the vicious circle of the sohukars and the middlemen does never allow them to come out of poverty.
Ans. The bangle makers of Firozabad have spent generations working around furnaces. Every other family in Firozabad is engaged in making bangles. They sit around lamps welding glass, making bangles for all the women in the land.

These families are caught in the web of poverty. They are burdened by the stigma of caste. They believe that they are born to this caste and thus bangle making is a god given lineage, out of which they can never imagine a life. They cannot organize themselves into cooperatives for fear of the police. Individual bangle makers are always cought in the vicious circle of the middlemen and the sohukars. This vicious circle exploits them so much that they are left with so less money that they have only enough to engage in bangle making. They cannot afford to have two meals a day. Thus they live in abject poverty.