OUR OWN PUBLICATION FROM 1ST JULY, 2018 FOR B.COM

1. B.COM FIRST SEMESTER COMPLETE NOTES (CHOICE BASED) WITH SOLVED FINANCIAL ACCOUNTING BOOK
2. B.COM 3RD SEM COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF:
*ADVANCED FINANCIAL ACCOUNTING
*BUSINESS STATISTICS SOLVED PAPERS OF LAST 7 YEARS
* FINANCIAL MANAGEMENT BOOK
3. B.COM 5TH SEMESTER COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF MANAGEMENT ACCOUNTING OF JAIN AND NARANG

Tuesday, March 27, 2018

RRB - Group D Exam Solved Paper I with Explanation (Held on 08-12-2013)


Railway Recruitment Cell, Secunderabad
Group - D Exam
Held on 08-12-2013
Total Marks: 100
Time Allowed: 90 Mins
SECTION – I
Explanation of Quantitative aptitude’s and Reasoning Question will be added in a YouTube video very soon.
1. As compared to pure water, a body in salty water will:
(A) Sink more
(B) Sink less
(C) Remain same
(D) Depends on the way the body is immersed
Ans: (A) Sink more
(WHY: body will float in salty water because salt water has more density than pure water.)

2. Which of the following is a colloidal solution?
(A) Vinegar solution
(B) Paint
(C) Muddy water
(D) Sugar solution
Ans: (B) Paint
(Hint: A colloidal solution, occasionally identified as a colloidal suspension, is a mixture in which the substances are regularly suspended in a fluid. A colloid is a minutely small material that is regularly spread out all through another substance.)


3. Which one of the following is correctly matched?
(A) Rabindranath Tagore - Nil Darpan
(B) Dadabhai Naoroji - India Unrest
(C) Dinbandhu Mitra - Godaan
(D) Ramesh Chandra Dutta - Economic History of India
Ans: (D) Ramesh Chandra Dutta - Economic History of India
(Hint: It was published in 1902. Godaan was written by Munshi Premchand. India unrest was written by Ignatius Valentine Chirol. He called lokmanya Bal Gangadhar Tilak as Father of India Unrest. Nil Darpan was written by Din Bandhu Mitra.)

4. Which river is also referred as "Dakshin Ganga”?
(A) Mahanadi
(B) Krishna
(C) Cauvery
(D) Godavari
Ans: (D) Godavari
(The Godavari is India's second longest river after the Ganga. Its source is in Triambakeshwar, Maharashtra.)

5. If KNIFE is coded as MPKHG, then what does the code DTGCF stand for?
(A) FVIEG
(B) FVIEH
(C) BREAD
(D) BRAED
Ans: (B) FVIEH

6. During which administration was Ashtapradhan Mandal”  the name of Council of Ministers?
(A) Guptas
(B) Mauryas
(C) Kakatiyas
(D) Marathas
Ans: (D) Marathas
(Hint: The Ashta Pradhan was a council of eight ministers that administered the Maratha empire. The council was formed in 1674 by their king, Shivaji.) 

7. The Sarvodaya Movement was started by:
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jayprakash Narayan
(C) Vinoba Bhave
(D) Jyotiba Phule
Ans: (C) Vinoba Bhave
(Sarvodaya movement. Gandhi's ideals have lasted well beyond the achievement of one of his chief projects, Indian independence (swaraj). His followers in India (notably, Vinoba Bhave) continued working to promote the kind of society that he envisioned, and their efforts have come to be known as the Sarvodaya Movement.)

8. In the Indian Constitution, the power to issue a writ of “Habeas Corpus” is vested in:
(A) Supreme court only
(B) High courts only
(C) Subordinate courts
(D) Supreme court and High courts
Ans: (D) Supreme court and High courts
(Hint: Habeas corpus is a law that states that a person cannot be kept in prison unless they have first been brought before a court of law)

9. A student was asked to divide a number by 3. But instead of dividing it he multiplied it by 3 and got 29.7. What was the correct answer?
(A) 3.3
(B) 3.9
(C) 9.9
(D) None of the above
Ans: (C) 9.9
(Hint: Reverse your error i.e. 29.7/3 = 9.9)

10. Where are Borra caves located?
(A) Odisha
(B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Andhra Pradesh
Ans: (D) Andhra Pradesh
(British geologist William King discovered this million years old cave in the year 1807)

11. If the mass of a body is 'm' on the surface of the earth, its mass on the surface of the moon will be:
(A) m/6
(B) m+6
(C) m
(D) 6m
Ans: (A) m/6
(the Moon only has 1/6 the gravity that Earth does. This means you weigh six times less on the Moon than you do on Earth)

12. Which of the following is attracted by a magnet?
(A) Sulphur
(B) Iron filings
(C) Iron Sulphide
(D) None of the above
Ans: (B) Iron filings

13. What is the smallest number by which 3000 must be divided to make it a perfect cube?
(A) 45
(B) 50
(C) 300·
(D) 450
Ans: (D) 450

14. Which organ of the body is affected by Leukodemia?
(A) Heart
(B) Kidney
(C) Lungs
(D) Skin
Ans: (D) Skin

15. A rope makes 140 rounds of the circumference of a cylinder, the radius of whose base is 14 cm. How many times can the same rope go round a cylinder with radius 20 cm?
(A) 28
(B) 98
(C) 116
(D) None of the above
Ans: (B) 98

16. Which of the following organization issued initial Public Offer norms for Life Insurance companies?
(A) CRISIL
(B) SEBI
(C) RBI
(D) IRDA
Ans: (D) IRDA
(In 1999 the Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) was constituted to regulate and develop the insurance industry and was incorporated in April 2000. Present Chairman of IRDA is T.S. Vijayan.)

17. Which among the following fighter plane is manufactured in France?
(A) Dassault Rafale
(B) MlG-35
(C) Lockheed Martin
(D) None of the above
Ans: (A) Dassault Rafale

18. Who is the present Chairperson of National Commission for Women in India?
(A) Nirutala Samant Prabhavalkar
(B) Mamta Sharma
(C) Jayanti Patnaik
(D) None of the above
Ans: (B) Mamta Sharma (Present chairman: Rekha Sharma)

19. A man completes a journey in 8 hours. He covers half the distance at 40 km/hr and the rest at 60 km/hr. The length of the journey is:
(A) 450 km
(B) 420 km
(C) 384 km
(D) None of the above
Ans: (C) 384 km

20. Which of the following is incorrect?
(A) S.K. Pottekkat – Telugu
(B) Tulsidas – Awadhi
(C) Amitav Ghosh – English
(D) Akilan – Tamil
Ans: (A) S.K. Pottekkat – Telugu

21. In which Governor -General's reign was the first train service started in 1853?
(A) Lord William Bentick
(B) Lord Cornwallis
(C) Lord Canning
(D) Lord Dalhousie
Ans: (D) Lord Dalhousie

22. Token currency was introduced in India for the first time by:
(A) Alau-din-Khilji
(B) Sher Shah Suri 
(C) Ghiyas-ud-din-Tughlaq
(D) Mohammad-bin-Tughlaq
Ans: (D) Mohammad-bin-Tughlaq
(Note: Iltutmish introduced Arab Currency in India. Sher Shah Suri introduced silver coin.)

23. Which of the following is incorrect?
(A) Jodhabai - Salim
(B) Manmati - Khurram
(C) Jijabai - Shivaji
(D) Tarabai – Shahuji
Ans: (B) Manmati – Khurram (Khurram’s mother name was Jagat Gosain. Khurram was salim/Jahangir’s son.)

24. Where was the first general Post Office opened in India?
(A) Delhi
(B) Mumbai
(C) Kolkata
(D) None of the above
Ans: (B) Mumbai
(Hint: The first post office in India was established by British East India company in Bombay in 1764. Postage stamps were first used in India in 1852 at district of scinde (also known as scinde dawk). On 1st October 1854, the first all India stamp was issued.)

25. What type of the star is the SUN?
(A)Giant
(B) Supergiant
(C) Dwarf
(D) None of the above
Ans: (C) Dwarf
(The sun is classified as a G-type main-sequence star, or G dwarf star, or more imprecisely, a yellow dwarf.)

26. “Din-E-illahi” was founded by:
(A) Guru Nanak Dev
(B) Kabir
(C) Akbar
(D) Shah Jahan
Ans: (C) Akbar
(Note: The idea of Din-E-illahi was to combine Islam and Hinduism into one faith, but also to add aspects of Christianity, Zoroastrianism and Jainism.)

27. In what ratio must a grocer mix two varieties of tea costing Rs. 15 and Rs. 20 per kg respectively so as to get a mixture worth Rs. 16.50 per kg?
(A) 3:7
(B) 5:7
(C) 7:3
(D) None of the above
Ans: (C) 7:3

28. Who was the Prime Minister of Britain when India got the Freedom?
(A) Clement Atlee
(B) Winston Churchill
(C) Neville Chamberlain
(D) None of the above
Ans: (A) Clement Atlee
(Note: The last viceroy of British India was Lord Mountbatten (1946–15Aug,1947) and thereafter India abolished the title viceroy and continued with governor general. Lord Mountbatten was the last British governor general of British India and C. Rajgopalachari was the first Indian governor general after independence.)

29. (0.07% of 1250) - (0.02% of 650) =?
(A) 0.545
(B) 0.625
(C) 0.745
(D) None of the above
Ans: (C) 0.745

30. What does NASSCOM stand for?
(A) National Association of Shares and Securities Companies
(B) National Association of Software and Service Companies
(C) National Agency of Secret Service Companies
(D) None of the above
Ans: (B) National Association of Software and Service Companies
(NASSCOM is a trade association of Indian Information Technology (IT) and Business Process Outsourcing (BPO) industry. Established in 1988, NASSCOM is a non-profit organisation.)

31. The product of two positive numbers is 2500. If one is four times the other, then the sum of two numbers is
(A) 25
(B) 125
(C) 225
(D) None of the above
Ans: (B) 125

32. Shanti Swaroop Bhatnagar award is given for exemplary work done in the field of:
(A) Journalism
(B) Literature
(C) Science and Technology
(D) None of the above
Ans: (C) Science and Technology
(Shanti Swaroop Bhatnagar was the first director-general of the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), and he is revered as the "father of research laboratories".)

33. The marked price of an object is Rs. 1920. The shopkeeper allows a discount of 10% and gains 8%. If no discount is allowed his gain percent would be:
(A) 18%
(B) 20%
(C) 22.S %
(D) None of the above
Ans: (B) 20%

34. Which part of the Constitution of India refers to the responsibility of the state towards International Peace and Security?
(A) Fundamental Rights
(B) Directive Principles
(C) Preamble
(D) None of the above
Ans: (B) Directive Principles

35. Who said the following lines about Gandhi-"'The generation to come, it may be, scarcely believe that such a man as this, ever in flesh and blood, walked upon the earth".
(A) Leo Tolstoy
(B) Albert Einstein
(C) Bernard Shaw
(D) Bertrand Russell
Ans: (B) Albert Einstein on the occasion of the 70th birthday of Mahatma Gandhi

36. Which state is bound by Bangladesh on three sides?
(A) Mizoram
(B) Meghalaya
(C) Tripura
(D) West Bengal
Ans: (C) Tripura
(Note: It shares borders with Bangladesh, Mizoram and Assam. Tripurais surrounded by Bangladesh on its north, south and west. )

37. Prithviraj Chauhan was defeated in the 2nd battle of Tarain by:
(A) Babur
(B) Mahmud Ghazni
(C) Muhammad Ghori
(D) Ibrahim Lodhi
Ans: (C) Muhammad Ghori

38. Who won the Australian open, women’s singles championship held in January 2013?
(A) Victoria Azarenka
(B) Serena Williams
(C) Maria Sharapova
(D) Samantha Stosur
Ans: (A) Victoria Azarenka
(Winner 2018:
Men’s Single – Roger Federer of Switzerland;
Women’s Single – Caroline Wozaniacki of Denmark;
Men’s Double – Oliver Marach (Austria) and Mate Pavic (Croatia)
Women’s Double – Kristina Mladenovic (France) and Timea Babos (Hungary)
Mix Double – Gabriela Dabrowski (Canada) and Mate Pavic (Croatia))

39. In which state is “Jaintia Tribe” found?
(A} Meghalaya
(B) Nagaland
(C) Mizoram
(D) Manipur
Ans: (A} Meghalaya
(Note: The state of Meghalaya comprises Khasi, Garo and Jaintia hills. The scheduled tribepopulations (mainly belonging to khasi, Jaintia and Garo tribes) constitute 85.53% of the total population.)

40. Who was the first Indian to be elected to the British House of Commons?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Mahadev Govind
(C) B.R. Ambedkar
(D) Madan Mohan Malviya
Ans: (A) Dadabhai Naoroji

41. What is the capital of Democratic Republic of Congo?
(A) Abuja
(B) Kinshasa
(C) Addis Ababa
(D) Khartoum
Ans: (B) Kinshasa
(The Democratic Republic of the Congo is the second largest country in Africa.)

42. Which country became the 156th member of WTO?
(A) Taiwan
(B) Russia
(C) Iran
(D) None of the above
Ans: (B) Russia
(Note: In 2016 Afghanistan Join WTO as its 164th member. Head office Located in Geneva, Switzerland. Present Director General – Roberto Azevedo)

43. The Oscar winning film ''Life of Pie'" is based on the fantasy adventure by:
(A) Mo Yan
(B) Yann Martel
(C) Vikas Swaroop
(D) Herta Muller
Ans: (B) Yann Martel
(2018 OSCAR - Best movie award is given to THE SHAPE OF WATER)

44. What does the term "Fawazil'' used during Sultanate period mean?
(A) Extra-payments made to the Nobles
(B) Revenue assigned in lieu of salary
(C) Excess amount paid to the exchequer by Iqtadars
(D) Illegal amount extracted from the peasants
Ans: (A) Extra-payments made to the Nobles

45. Who was the first Woman Director General of Police in India?
(A) Kiran Bedi
(B) Kanchan Choudhary Bhattacharya
(C) Harita Kaul Dayal
(D) None of the above
Ans: (B) Kanchan Choudhary Bhattacharya
(Kanchan Chaudhary Bhattacharya was the first woman Director General of Police in the nation. She was the second female IPS Officer of the country from 1973 batch. First female IPS was Kiran Bedi.)

46. Who among the following decides Whether a Bill is a Money bill?
(A) The Finance Minister
(B) The Chairman of the Rajya Sabha
(C) The President of India
(D) The Speaker of the Lok Sabha
Ans: (D) The Speaker of the Lok Sabha
(Money Bill refers to a bill (draft law) introduced in the Lower Chamber of Indian Parliament (Lok Sabha) which generally covers the issue of receipt and spending of money, such as tax laws, laws governing borrowing and expenditure of the Government, prevention of black money etc.)

47. Which god do the "Varkaris” worship?
(A) Lord Vinayak
(B) Lord Vitthal
(C)Lord Virupaksh
(D) None of the above
Ans: (B) Lord Vitthal
(Note: Varkaris worship Vitthal (also known as Vithoba), the presiding deity of Pandharpur, regarded as a form of Krishna. It is associated with Maharashtra)

48. One year ago a man was 7 times as old as his son. Now his age is equal to the square of his son's age. The present age of the man is:
(A) 36 years
(B) 49 years
(C) 64 years
(D) None of the above
Ans: (C) 64 years

49. World Tourism day is observed on:
(A) 24th December
(B) 4th October
(C) 27th September
(D) 6th September
Ans: (C) 27th September
(Additional: Yoga Divas Celebrated on 21st June since its inception in 2015)

50. Who was the first Muslim invader in India:
(A) Changez Khan
(B) Muhammad Ghori
(C) Muhammad-bin-Qasim
(D) Mahmud Ghami
Ans: (C) Muhammad-bin-Qasim
(Note: Muhammad-bin-Qasim attacked sindh in 715 and overthrew Raja Dhabir who was the king of sindh during that period.)

51. If COW is coded as 358, WORD is coded as 8571 and ORA W is coded as 1708 then COWARD will be coded as:
(A) 358017
(B) 358071
(C) 358077
(D) None of the above
Ans: (B) 358071

52. A mixture of sand and salt can be separated by:
(A) Sublimation
(B) Sieving
(C) Dissolving salt in water and then filtration
(D) Dissolving salt in water and then distillation
Ans: (C) Dissolving salt in water and then filtration

53. The conversion of a solid directly into its vapour is called:
(A) Evaporation
(B) Condensation
(C) Vaporisation
(D) Sublimation
Ans: (D) Sublimation
(Evaporation is when a liquid changes to a vapor, caused by an increase in temperature and/or a decrease in pressure. When anything liquid turns into a vapour, that's vaporisation. When anything solid turns into a gas without first becoming liquid, that's sublimation. The conversion of a vapour or gas to a liquid is called condensation.)

54. The ratio of cost price and selling price of an article is 20 : 21. What is the profit percent on it?
(A) 5%
(C) 7.5%
(B) 6.25%
(D) None of the above
Ans: (A) 5%

55. Pulakesin II defeated Harsha on the banks of river:
(A) Mahanadi
(B) Tapti
(C) Godavari
(D) Narmada
Ans: (D) Narmada
(Note: Harsha Vardhana was defeated by Pulakesin-II, the great Chalukya king, on the banks of river Narmada in 630 A.D.)

56. Buland Darwaza was built at Fatehpur Sikri by Akbar to commemorate:
(A) Birth of his son Salim
(B) His own Coronation
(C) Conquest of Deccan
(D) Conquest of Gujarat
Ans: (D) Conquest of Gujarat
(Buland Darwaza, or the "Gate of Magnificence", was built in 1601 A.D. by Akbar to commemorate his victory over Gujarat. It is the main entrance to the palace at Fatehpur Sikri, a town which is 43 km from Agra, India. Address: Fatehpur sikri Fort, Dadupura, Fatehpur Sikri, Uttar Pradesh 283110)

57. Which fins do NOT help fish in balancing in water?
(A) Dorsal
(B) Pelvic
(C) Anal
(D) Tail
Ans: (D) Tail
(Note: Dorsal fins are found on the back of the fish. There may be up to three of them. The fish uses this fin for balance in the water and sudden movements. Anal fins are on the ventral (bottom) surface of the fish, behind the anus. Fish use these for stability while swimming. Pelvic fins are located on each side of the fish, near it's bottom middle. These help the fish go up and down as well as turn sharply in the water.)

58. In which list is 'Education' included in India?
(A) Union list
(B) State list
(C) Concurrent List
(D) UGC List
Ans: (C) Concurrent List
{Note: (a) Union List: List-I includes items which are of great interest to the nation. The Centre has exclusive powers to make laws in respect of the items in List-I. (b) State List: List-II includes items of local interest. The states have the power to make laws to cover items in List-II. (c) Concurrent List: List-III includes it which concerns both the centre and the states. For those included in List-III Centre and States both can legislate. With this amendment, Education comes under Concurrent List and Central and State Governments become meaningful partners in it.}

59. The common Alum is:
(A) Potassium Alum
(B) Sodium Alum
(C) Ferro Alum
(D) Chrome Alum
Ans: (A) Potassium Alum
(Alum is a colourless astringent compound which is a hydrated double sulphate of aluminium and potassium, used in solution in dyeing and tanning.)

60. How many times has the Indian Preamble been amended?
(A) Once
(B) Twice
(C) Thrice
(D) Never
Ans: (A) Once
(During Emergency by Indira Gandhi. The 42nd Amendment also amended Preamble and changed the description of India from "sovereign democratic republic" to a "sovereign, socialist secular democratic republic", and also changed the words "unity of the nation" to "unity and integrity of the nation".)

61. Which one of the following began with the Dandi March?
(A) Home Rule Movement
(B) Non - Cooperation Movement
(C) Civil Disobedience Movement
(D) Quit India Movement
Ans: (C) Civil Disobedience Movement
(The Civil Disobedience Movement (The First Phase) and the Dandi March – March 12, 1930 – March 5, 1931 Gandhi, on March 12, 1930 started march from the Sabarmati Ashram with 72 people and reached Dandi (coastal Gujarat) in April 6, 1930, and broke the salt law by picking up a handful of salt at Dandi and announced the commencement of Civil Disobedience Movement.)

62. Which region of India was ruled by Sultan Zain-ul-Abidin?
(A) Assam
(B) Odisha
(C) Kashmir
(D) Bengal
Ans: (C) Kashmir
(Sultan Zain-ul-Abidin, popularly called Bud Shah, Pad Shah, and the most revered King in Kashmir's history ruled from 1420 to 1470.)

63. Which of the following is the lowest ratio?
(A) 7 : 13
(B) 17 : 25
(C) 7 : 15
(D) 15: 23
Ans: (C) 7 : 15

64. The H.C.F. of two numbers is 11 and their L.C.M. is 7700. If one of the numbers is 275, the other is:
(A) 279
(B) 283
(C) 308
(D) None of the above
Ans: (C) 308

65. On applying a constant force to a body, it moves with uniform:
(A) Momentum
(B) Speed
(C) Velocity
(D) Acceleration
Ans: (D) Acceleration

66. The persistence of sound in an auditorium is due to:
(A) Single reflection of sound
(B) Repeated reflections of sound
(C) Repeated refraction of sound
(D) Vibration of objects placed in the auditorium
Ans: (A) Single reflection of sound
{(a) The persistence of sound in an auditorium as a result of repeated reflections of sound is called reverberation. (b) A sound of single frequency is called a tone. (C) The sound which is produced due to a mixture of several frequencies is called a note.}

67. Which among the following is NOT present in animal cell?
(A) Mitochondria
(B) Chloroplast
(C) Nucleolus
(D) Plasma membrane
Ans: (B) Chloroplast
(Mitochondria are organelles found in the cells of every complex organism. They produce about 90% of the chemical energy that cells need to survive.
The nucleus of many eukaryotic cells contains a structure called a nucleolus. As the nucleus is the "brain" of the cell, the nucleolus could loosely be thought of as the brain of the nucleus.
The cell membrane (also known as the plasma membrane or cytoplasmic membrane, and historically referred to as the plasmalemma) is a biological membrane that separates the interior of all cells from the outside environment (the extracellular space). 
Chloroplast, structure within the cells of plants and green algae that is the site of photosynthesis, the process by which light energy is converted to chemical energy, resulting in the production of oxygen and energy-rich organic compounds.)

68. With which sports is the term ''Grand Slam" associated?
(A) Hockey
(C) Basketball
(B) Cricket
(D) Lawn tennis
Ans: (D) Lawn tennis

69. If after 3 days of tomorrow is Friday, what day was three days before yesterday?
(A) Friday
(B) Thursday
(C) Monday
(D) None of the above
Ans: (C) Monday

70. Where is Java trench, located?
(A) Pacific Ocean
(B) Atlantic Ocean
(C) Indian Ocean
(D) Antarctic Ocean
Ans: (C) Indian Ocean
(Note: The Sunda Trench, earlier known as and sometimes still indicated as the Java Trench, is an oceanic trench located in the Indian Ocean near Sumatra, formed where the Australian-Capricorn plates subduct under a part of the Eurasian Plate.)

71. Tendon connects:
(A) Bone to bone
(B) Muscles to bone
(C) Muscles to Muscles
(D) Nerve to muscles
Ans: (B) Muscles to bone
(A tendon is the fibrous tissue that attaches muscle to bone in the human body. The forces applied to a large tendon may be more than five times the body weight.)

72. A, B, C started a shop by investing Rs. 27,000, Rs. 81,000 and Rs. 72,000 respectively. At the end of one year, B's share of total profit was Rs. 36,000. What was the total profit?
(A) Rs. 116000
(B) Rs. 108000
(C) Rs. 80000
(D) None of the above
Ans: (C) Rs. 80000

73. 1, 3, 4, 5, 7, 9, 11, ______.
(A) 12
(B) 14
(C) 15
(D) None of the above
Ans: (A) 12

74. 7, 20, 46, 98, 202,
(A) 420
(B) 410
(C) 380
(D) None of the above
Ans: (B) 410

75. The longest cell in human body is:
(A) Skeletal cells
(B) RBC
(C) Nerve cells
(D) WBC
Ans: (C) Nerve cells

76. Jahangir's tomb is located in:
(A) Agra
(B) Lahore
(C) Delhi
(D) Srinagar
Ans: (B) Lahore

77. “Ashtadhayi” was written by:
(A) Vedvyas
(B) Kalidas
(C)Panini
(D) None of the above
Ans: (C)Panini

78. A mixture of 40 litres of milk and water contains l0% of water. How much water should be added to this mixture so that the new, mixture contains 20% water?
(A) 4 litres
(B) 5 litres
(C) 7.5 litres
(D) None of the above
Ans: (B) 5 litres

79. An ethnic group “Karen” can be found in which country?
(A) China
(B) Libya
(C) Myanmar
(D) Egypt
Ans: (C) Myanmar
(Note: The Karen people, an ethnic minority in Burma, arrived in Burma more than 4,000 years ago and have lived primarily in the eastern hill country and in western Thailand. Karen people have been fighting for independence from Burma for more than 60 years. Since 1962, Burma has been a military dictatorship.)

80. Group of cells having a common origin and performing similar functions is called:
(A) Tissues
(B) Organs
(C)Organ systems
(D) None of the above
Ans: (A) Tissues

81. Azad Hind Fauj was formed in 1943 in:
(A) Mandalay
(B) Singapore
(C) Tokyo
(D) Kuala Lumpur
Ans: (B) Singapore
{Note: Indian National Army (INA) known as Azad Hind Fauj was established on 21 October 1943 Singapore (South east asia).}

82.'Triton' is the largest moon of which planet?
(A) Saturn
(B) Neptune
(C) Jupiter
(D) Uranus
Ans: (B) Neptune
(The planet Jupiter has 69 moons. 46 of these are less than 3 km wide and probably used to be asteroids before Jupiter's gravity pulled them in. The four biggest moons are called the Galilean moons because they were discovered by the Italian astronomer Galileo Galilei.)

83. ''Commercial Papers'' are issued by:
(A) A Company to a Bank
(B) A Bank to a Company
(C) Bank to Bank
(D) None of the above
Ans: (C) Bank to Bank

84. The acid present in the stomach which helps in the digestion of food is:
(A) Nitric acid
(B) Sulphuric acid
(C) Hydrogen chloride
(D) None of the above
Ans: (C) Hydrogen chloride

85. Which pair is NOT correctly matched?
(A) Pisciculture - Fish
(B) Sericulture – Earthworms
(C) Green Revolution - Agriculture
(D) White Revolution – Milk
Ans: (B) Sericulture – Earthworms
(Note: Sericulture, or silk farming, is the cultivation of silkworms to produce silk. Pink Revolution is a term used to denote the technological revolutions in the meat and poultry processing sector.)

86. Which of the following kingdoms was founded by Raja Odeyar?
(A) Tanjore
(B) Jenji
(C) Mysore
(D) Madurai
Ans: (C) Mysore
(Raja Wodeyar I was ninth maharaja of the Kingdom of Mysore. He was eldest son of Chamaraja Wodeyar IV, the seventh maharaja of Mysore. He ruled from 1578, after his cousin Chamaraja Wodeyar V's death, until his death in 1617.)

87. Price of 5 chairs and 2 tables is Rs. 1350. Two chairs cost as much as one table. What is the price of one chair and one table?
(A) Rs. 350
(B) Rs. 450
(C) Rs. 500
(D) Rs. 550
Ans: (B) Rs. 450

88. Which Sultan of Delhi fell to death while playing Chaugan?
(A) lltutmish
(B) Balban
(C) Sikandar Lodhi
(D) Qutub-ud-din-Aibak
Ans: (D) Qutub-ud-din-Aibak

89. In which country is Arakan Yoma, an extension of the Himalayan ranges situated?
(A) Pakistan
(B) Myanmar
(C) Nepal
(D) Bhutan
Ans: (B) Myanmar
(The Arakan Mountains is a mountain range in western Burma, between the coast of Rakhine State and the Central Burma Basin, in which flows the Irrawaddy River.)

90. National lnstitute for the Visually handicapped is situated in:
(A) Kolkata
(B) Hyderabad
(C) Dehradun
(D) Mumbai
Ans: (C) Dehradun
(The National Institute for the Visually Handicapped (NIVH) at Dehradun is an apex body in the field of Education and Rehabilitation of the Visually Handicapped in India under the Ministry of Social Justice and Empowerment, Government of India.)

91. ''Sagar Purvin” and "Sagar Paschimi"' are:
(A) Coastal research vessels
(B) Fisheries and Oceanographic vessels
(C) Name of oil exploration vessels
(D) None of-the above
Ans: (A) Coastal research vessels
(Hint: The Government of India has deployed the Coastal Research Vessel [CRV] Sagar Purvito study about ocean parameters along the coastal waters of India.)

92. The famous ''Hornbill Festival'' is celebrated in which state?
(A) Mizoram
(B) Nagaland
(C) Assam
(D) Meghalaya
Ans: (B) Nagaland
(The Hornbill Festival is a celebration held every year from 1 - 10 December, in Nagaland, Northeast India. It is also called the 'Festival of Festivals'. It is celebrated to To revive, protect, sustain, and promote the richness of the Naga heritage and traditions.)

93. lf 3 persons weave 336 shawls in 14 days, how many shawls will 8 persons weave in 5 days?
(A) 360
(B) 320
(C) 180
(D) None of the above
Ans: (B) 320

94. If the mass of a solid is doubled, its density:
(A) becomes two times
(B) becomes half
(C) remains unchanged
(D) becomes four times
Ans: (A) becomes two times

95. Fluid part of Blood after removal of Corpuscles is called:
(A) Vaccine
(B) Lymph
(C) Serum
(D) Plasma
Ans: (B) Lymph

96. Which of the following is correctly matched?
(A) Trishul surface to surface missile
(B) Prithvi - surface to air missile
(C) Nag - Anti tank missile
(D) Pinaka - light combat aircraft
Ans: (C) Nag - Anti tank missile
(Trishul is a short range surface-to-air missile developed by India. Prithvi is a tactical surface-to-surface short-range ballistic missile (SRBM) developed by DRDO. Pinaka is a multiple rocket launcher produced in India and developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) for the Indian Army.)

97. Who among the following was not a slave before he became a king?
(A) Qutub-ud-din-Aibak
(B) Iltutmish
(C) Alau-din-khilji
(D) Balban
Ans: (C) Alau-din-khilji

98. Where was Shivaji born?
(A) Raigad
(B) Shivneri
(C) Toma
(D) Panhala
Ans: (B) Shivneri
(ChhatrapatiShivaji shahaji Bhosale is the founder of Maratha dynasty and a warrior king of the Maratha or Maharashtra people. He is also known as Chhatrapati Shivaji Maharaj. Chhatrapati Shivaji was born in the Shivneri Fort in Maharashtra on 19 February 1630.)

99. Average of 15 numbers is 7. Out of them the average of first 8 numbers is 6.5 and the average of last eight numbers is 9.5. The middle number is:
(A) 21
(B) 22
(C) 23
(D) None of the above
Ans: (C) 23

100. Sheikh Nizamuddin Auliya was the disciple of:
(A) Sheikh Alauddin Sabir
(B) Khwaja Moinuddin Chisti
(C) Baba Farid
(D) Sheikh Ahmad Sirhind
Ans: (C) Baba Farid