OUR OWN PUBLICATION FROM 1ST JULY, 2018 FOR B.COM

1. B.COM FIRST SEMESTER COMPLETE NOTES (CHOICE BASED) WITH SOLVED FINANCIAL ACCOUNTING BOOK
2. B.COM 3RD SEM COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF:
*ADVANCED FINANCIAL ACCOUNTING
*BUSINESS STATISTICS SOLVED PAPERS OF LAST 7 YEARS
* FINANCIAL MANAGEMENT BOOK
3. B.COM 5TH SEMESTER COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF MANAGEMENT ACCOUNTING OF JAIN AND NARANG

Friday, March 30, 2018

RRB - Group D Exam Solved Papers II with Explanation (2008)

Railway Recruitment Board Exam - 2008 Solved Question paper

1. When a ray of light passes from an optically denser medium to a rarer medium, it
(a) Remains undeviated
(b) Bends towards normal
(c) Bends away from normal
(d) None of these
Ans: c) Bends away from normal

2. Who is the author of "Anandmath"?
(a) Rabindranath Tagore
(b) Bankim chandra Chattopadhyaya
(c) Sarojini Nayadu
(d) Jyotiba Phule
Ans: b) Bankim chandra Chattopadhyaya
(Vande Mataram is a Bengali poem written by Bankim Chandra Chatterjee in 1870s, which he included in his 1881 novel Anandamath. The poem was composed into song by Rabindranath Tagore.)

3. Thimpu is the capital of:
(a) Nepal
(b) Bhutan
(c) Thailand
(d) Myanmar
Ans: b) Bhutan
4. The time period of a seconds pendulum is:
(a) 1 second
(b) 4 seconds
(c) 3 seconds
(d) 2 seconds
Ans: d) 2 seconds
(A seconds pendulum is a pendulum whose period is precisely two seconds; one second for a swing in one direction and one second for the return swing, a frequency of 1/2 Hz.)

5. The nuclear fuel in the sun is:
(a) Helium
(b) Uranium
(c) Hydrogen
(d) Oxygen
Ans: c) Hydrogen
(Hydrogen as a fuel in Sun. The source of Sun's incessant energy is hydrogen; which is continuously converting to helium through nuclear fusion reaction releasing energy.)

6. The second’s hand of a watch is 2 cm long. The velocity of its tip is:
(a) 0.21 cm/sec.
(b) 2.1 cm/sec.
(c) 21 cm/sec.
(d) None of these
Ans: a) 0.21 cm/sec.
(radius is 2 cm, time is 60 sec , distance ( circumference ) is 2x2x(22/7) . Since Velocity is distance / time (2x2x(22/7))/60 . Answer is 0.21 cm/s linear velocity)

7. In diesel engine, ignition is caused by
(a) Spark
(b) Automatic starter
(c) Compression
(d) Friction
Ans: c) Compression
(The diesel engine (also known as a compression-ignition or CI engine), named after Rudolf Diesel, is an internal combustion engine in which ignition of the fuel which is injected into the combustion chamber is caused by the elevated temperature of the air in the cylinder due to mechanical compression (adiabatic compression). Diesel engines work by compressing only the air.)

8. The mass-energy equivalence, relationship E = mc2 was propounded by
(a) Max Plank
(b) Einstein
(c) Newton
(d) Hertz
Ans: b) Einstein
(Mass-energy equivalence states that mass is concentrated energy. In his theory of special relativity Einstein formulated the equation E=mc2. There is a tremendous amount of energy in mass. A 20g marble contains as much energy as a 500 kiloton hydrogen bomb, but this energy is very difficult to release. It can be released through matter-antimatter annihilation, when matter and antimatter come together. Nuclear reactions can be understood to release so much more energy than chemical reactions because of the mass changes.)

9. The filament of bulb is made of
(a) Tungsten
(b) Iron
(c) Nichrome
(d) Carbon
Ans: a) Tungsten
The filament is the part of the light bulb that produces light. Filaments in incandescent light bulbs are made of tungsten. When electric current goes through the filament, the filament glows. It may also be known as the electron emitting element in a vacuum tube.

10. Anti-knocking can be lessened by
(a) Iso Octane
(b) N Heptane
(c) TEL
(d) Benzene
Ans: a) Iso Octane
Antiknock agents are the chemical compounds added in small quantities (less than 1 percent) to motor fuels to improve the antiknock ratings of the fuel. Usually added to gasoline to raise its octane value. Higher octane value means gasoline will ignite at higher temperature and pressure. It helps the fuel to ignite at correct time reducing pre- detonation which can be harmful for the engines. The octane number of gasoline increases in the order:  Paraffin→ Olefins→ naphthene→ Iso-paraffin→ aromatics. Some of the antiknock agents used are: TETRAETHYL LEAD AND TETRA METHYL LEAD (TEL/TML), BENZOLE, METHYL TERTIARY BUTYL ETHER: (MTBE).

11. In which of the following oxidation shows a positive oxidation state.
(a) CO
(b) N2O
(c) NO
(d) F2O
Ans: d) F2O

12. Which of the following is used in photography?
(a) Silver Bromide
(b) Sodium Bromide
(c) Potassium Chloride
(d) Sodium Sulphate
Ans: (a) Silver Bromide
(The world's first photograph made in a camera was taken in 1826 by Joseph Nicéphore Niépce.)

13. Which of the following is used in accumulator cell?
(a) Copper
(b) Iron
(c) Lead
(d) Zinc
Ans: c) Lead

14. Choose the wrong statement:
(a) Single magnetic poles can exist
(b) Magnetic poles are always of equal strength
(c) Like poles repel each other
(d) None of these
Ans: a) Single magnetic poles can exist

15. Laws of electrolysis are given by:
(a) Farady
(b) Maxwell
(c) Lenz
(d) Bohr
Ans: a) Farady
(Faraday's law electrolysis. According to this law, “The amount of substance liberated at an electrode is directly proportional to the quantity of electricity passed”.

16. Flemings left hand rule is used to fine out:
(a) Direction of magnetic field due to flow of current
(b) Direction of induced current due to effect of magnetic field
(c) Direction of motion of a current carrying conductor in magnetic field
(d) None of these
Ans: c) Direction of motion of a current carrying conductor in magnetic field

17. The pH of a neutral solution at 250C is:
(a) 0
(b) 1.0
(c) 7.0
(d) 1.4
Ans: c) 7.0

18. The raw material used for the manufacture of Portland cement is:
(a) Limestone and clay
(b) Alumina, clay and gypsum
(c) Gypsum and limestone
(d) Gypsum and clay
Ans: b) Alumina, clay and gypsum

19. CaOCI2 is the chemical formula for a compound commonly known as :
(a) Soda Ash
(b) Lime
(c) Bleaching Powder
 (d) Plaster of Paris
Ans: c) Bleaching powder

20. The glass used for making laboratory apparatus is:
(a) Pyrex glass
(b) Hard glass
(c) Soft glass
(d) Safety glass
Ans: a) Pyrex glass

21. The iron produced in blast furnace is:
(a) Pig iron
(b) Wrought iron
(c) Stainless steel
 (d) Steel
Ans: a) Pig iron

22. Formation is a 40% solution of:
(a) Methanol
(b) Methenal
(c) Methanoic acid
(d) None of these
Ans: b) Methenal

23. Which of the following is not an ore of aluminium:
(a) Cryolite
(b) Feldspar
(c) Bauxite
(d) Azurite
Ans: d) Azurite

24. Rhombic monoclinic and plastic sulphur are:
(a) Isomers
(b) Isotopes
(c) Allotropes
(d) Hydrides of sulphur
Ans: c) Allotropes

25. The alkaline hydrolysis of oils or fats gives soap and:
(a) Glycerol
(b) Ethenol
(c) Glycol
(d) Ethanoic acid
Ans: a) Glycerol

26. The sight of a delicious food usually makes mouth watery. It is a:
(a) Hormonal response
(b) Neural response
(c) Optic response
(d) Olfactory response
Ans: d) Olfactory response

27. Nitrogen fixing bacteria are normally found in:
(a) Parasitic plants
(b) Epiphytic plants
(c) Leguminous plants
(d) Aquatic plants
Ans: c) Leguminous plants

28. Powdery mildew of wheat is caused by:
(a) Bacteria
(b) Virus
(c) Fungi
(d) Protozoans
Ans: c) Fungi

29. Septic sore throat is caused by:
(a) Bacteria
(b) Virus
(c) Fungi
(d) Protozoans
Ans: a) Bacteria


(Strep throat is a bacterial infection that causes inflammation and pain in the throat. This common condition is caused by group A Streptococcus bacteria. Strep throat can affect children and adults of all ages.)

30. A person of blood group AB can give blood to:
(a) ‘A’ and ‘B’
(b) Only ‘AB’
(c) ‘A’, ‘B’ and ‘O’
(d) All of these
Ans: b) Only ‘AB’
(Your blood type is determined by the antigens it contains. There are two major types of blood antigens: ABO and Rh, which combine to create blood types: O+. O-, A+, A-, B+, B-, AB+ & AB)
If your blood type is:
You can give to:
You can receive from:
O Positive
O+, A+, B+, AB+
O+, O-
A Positive
A+, AB+
A+, A-, O+, O-
B Positive
B+, AB+
B+, B-, O+, O-
AB Positive
AB+ Only
All blood types
O Negative
All blood types
O- only
A Negative
A-, A+, AB-, AB+
A-, O-
B Negative
B-, B+, AB-, AB+
B-, O-
AB Negative
AB-, AB+
AB-, A-, B-, O-

31. Cell activities are controlled by:
(a) Chloroplast
(b) Nitochondria
(c) Cytoplasm
(d) Nucleus
Ans: d) Nucleus

32. Which of the following helps eye to adjust the focal length of the eye lens :
(a) Cornea
(b) Conjunctiva
(c) Ciliary body
(d) Iris
Ans: c) Ciliary body

33. When pollen of a flower is transferred to the stigma of the same plant, pollination type is referred to as:
(a) Autogamy
(b) Allogamy
(c) Xenogamy
 (d) Geitonogamy
Ans: a) Autogamy

34. Respiration is a:
(a) Catabolic process
(b) Anabolic process
(c) Both of these
(d) None of these
Ans: a) Catabolic process

35. The structural and functional unit of kidneys are:
(a) Neurons
(b) Nephrons
(c) Medula
(d) None of these
Ans: b) Nephrons

36. Which of the following enzymes is generally nor present in adult human:
(a) Renin
(b) Pepsin
(c) Trypsin
(d) Amylopsin
Ans: a) Renin

37. The part of the plant which is responsible for carrying water and solutes from roots to various parts of plants is :
(a) Phloem
(b) Xylem
(c) Duodenum
(d) Sclercids
Ans: b) Xylem
(The xylem and the phloem make up the vascular tissue of a plant and transports water, sugars and other important substances around a plant. Xylem tissue is used mostly for transporting water from roots to stems and leaves but also transports other dissolved compounds. The phloem carries important sugars, organic compounds and minerals around a plant.)

38. ‘Widal test’ is used for susceptibility of:
(a) Malaria
(b) Typhoid
(c) Cholera
(d) Yellow fever
Ans: b) Typhoid
(Yellow Fever – Rapid Test, cholera and Malaria - rapid diagnostic test)

39. Exchange of gases in plants takes place through:
(a) Stomata
(b) Lenticels
(c) Cuticle
 (d) All of these
Ans: d) All of these

40. ‘Lieutenant’ in army is equivalent to following rank in navy:
(a) Lieutenant
(b) Sub Lieutanant
(c) Lieutenant Commander
 (d) None of these
Ans: b) Sub Lieutanant

41. Pankaj Advani is associated with:
(a) Snooker
(b) Golf
(c) Shooting
(d) Archery
Ans: a) Snooker

42. Which city in the world is known as the forbidden city:
(a) Aberdeen
(b) Jerusalem
(c) Mecca
(d) Lhasa
Ans: d) Lhasa
(Lhasa literally means “place of the gods”. Originally Lhasa was called Rasa, it was a town built by the Otang lake,and it was so called because when the water in the lake was stirred by wind would make the sound “Rasala”. Lhasa is first recorded as the name, referring to the area’s temple of Jowo, in a treaty drawn up between China and Tibet in 822 C.E. )

43. Rajeev Gandhi Khel Ratna Award carries a sum of:
(a) Rs. 3 lakns
(b) Rs. 5 lakhs
(c) Rs. 1 lakh
(d) Rs. 7 lakhs
Ans: b) Rs. 5 lakhs
(Rajiv Gandhi Khel Ratna Award is India's highest sporting award given for the spectacular and most outstanding performance in the field of sports by a sportsperson over a period of four years. 2017 Recipients are: Devendra (Para Athletics), Sardar Singh (Hockey).)

44. Who is known as ‘Nightingale of India’:
(a) Asha Bhonsle
(b) Begum Akhtar
(c) Sarojini Naidu
(d) Vijaylaxmi Pandit
Ans: c) Sarojini Naidu

45. Which one of the following is not included in the UNESCO’s list of world heritage site:
(a) Kaziranga National Park
(b) Qutab Minar
(c) Champaner Pavagarh
(d) None of these
Ans: d) None of these
(UNESCO list of world heritage includes: Kaziranga National Park, Keoladeo Ghana National Park, Manas Wildlife Sanctuary, Nanda Devi National Park and Valley of Flowers, Sunderbans National Park, Western Ghats, Great Himalayan National Park, Agra Fort, Ajanta Caves, Buddhist Monuments at Sanchi, Champaner-Pavagadh Archaeological Park, Chhatrapati Shivaji Terminus (Formerly Victoria Terminus), Churches and Convents of Goa, Elephanta Caves, Ellora Caves, Fatehpur Sikri, Great Living Chola Temples, Group of Monuments at Hampi, Taj Mahal, Sun Temple, Red Fort Complex, Mountain Railways of India, Khajuraho Group of Monuments, Humayun’s Tomb, Khangchendzonga National Park.)

46. Which of the following is not an electric resistant?
(a) Lead
(b) Ebonite
(c) Charcoal
(d) Lac
Ans: a) Lead

47. Which of the following is a complementary colour?
(a) Blue
(b) Yellow
(c) Magenta
(d) Yellow and Magenta
Ans: d) Yellow and Magenta

48. The velocity of sound increases in air by __________ for every degree Celsius increase of temperature.
(a) 60 m/sec.
(b) 0.61 m/sec.
(c) 60 ft/sec.
(d) 0.61 km/sec.
Ans: b) 0.61 m/sec.

49. Henry is a unit of
(a) Capacity
(b) Magnetic field
(c) Inductance
(d) Frequency
Ans: c) Inductance
(Unit of magnetic field: Teslas. The standard unit for capacity is litre. Unit of frequency is hertz.)

50. The velocity of rotation of Earth is
(a) 28 km/min
(b) 30 km/min
(c) 25 km/min
(d) 39.5 km/min
Ans: a) 28 km/min

51. What is Hubble?
(a) Warship
(b) Star
(c) Telescope
(d) Missile
Ans: c) Telescope
(The Hubble Space Telescope is a large telescope in space (NASA). It was launched into orbit by space shuttle Discovery on April 24, 1990. Its energy is sun. it is still in operation.)

52. Which acid is normally found in lemon and grape fruits?
(a) Citric acid


(b) Tartaric acid
(c) Ascorbic acid
(d) Lactic acid
Ans: a) Citric acid
(Citric acid is a weak organic acid found in citrus fruits. It is a natural preservative and is also used to add an acidic (sour) taste to foods and soft drinks. )

53. At which temperature Fahrenheit and Celsius show same reading?
(a) -400
(b) 00
(c) -574.250
(d) 2730
Ans: a) -400
Convert Fahrenheit to Celsius ( = - 32/1.8000)

54. Limestone is metamorphosed to form
(a) Graphite
(b) Quartz
(c) Granite
(d) Marble
Ans: d) Marble

55. Rift valley is formed by
(a) Earthquake
(b) Folding
(c) Faulting
(d) All of these
Ans: c) Faulting
(A rift valley is a linear-shaped lowland between several highlands or mountain ranges created by the action of a geologic rift or fault. A rift valley isformed on a divergent plate boundary, a crustal extension, a spreading apart of the surface, which is subsequently further deepened by the forces of erosion.)

56. If a piece of ice at 00C is mixed with water at 00C, then
(a) Whole ice melts
(b) Some ice melts
(c) No ice melts
(d) Temperature decreases
Ans: c) No ice melts

57. Mettur Dam is built on the river
(a) Krishna
(b) Cauvery
(c) Narmada
(d) Mahanadi
Ans: b) Cauvery
(The Mettur Dam is one of the largest dams in India and the largest in Tamilnadu located across the river Cauvery where it enters the plains. Built in 1934 took 9 years to complete. The Mettur Dam is frequently in news during the recent past because of the Cauvery water dispute between the States of Tamil Nadu and Karnataka. )

58. Mahendra Giri peak is situated in the:
(a) Eastern Ghats
(b) Western Ghats
(c) Shiwaliks
(d) Vindhyachal
Ans: a) Eastern Ghats
(Mahendra giri is a sacred Hindu pilgrimage located in the borders of AP and Orissa, Paralakhemundi (or Parlakimidi) subdivision of the district of Gajapati, Odisha, India. It is situated amongst the Eastern Ghats at an elevation of 1,501 metres. Parshurama is the sixth avatar of Lord Vishnu, He is the son of Renuka and one of the saptarishi Sage Jamadagni. He lived during the last Dvapara Yuga, and is Unlike other incarnations of Vishnu, Parashurama is a Chiranjivi, and is said to still be doing penance today in Mahendragiri.)

59. In what time a sum will double itself at 20% per annum rate of interest?
(a) 2 years
(b) 3 years
(c) 4 years
(d) 5 years
Ans: d) 5 years (If there is no information, simple interest is to be calculated)

60. The famous Dilwara Temple is situated in
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
 (d) Rajasthan
Ans: d) Rajasthan
(The Dilwara temple in Mount Abu, Rajasthan is a group of five temples- Vimal Vasahi temple, Luna Vasahi temple, Pittalhar temple, Parshvanath temple, and Mahavir Swami temple. These temples were built during the 11th and 13th century. The group of Dilwara temples is one of the most beautiful Jain pilgrimage sites in the world.)

61. Pneumonia affects
(a) Lungs
(b) Tongue
(c) Liver
(d) Kidney
Ans: a) Lungs
(Pneumonia is inflammation of the airspaces in the lungs, most commonly due to an infection. Pneumonia may be caused by viruses, bacteria, or fungi; less frequently by other causes. The most common bacterial type that causes pneumonia is Streptococcus pneumoniae.)

62. The chemical name of Vitamin A is:
(a) Retinol
(b) Jhiamin
(c) Biotic
(d) Riboflavin
Ans: a) Retinol
(Chemical name of vitamin C – Ascorbic Acid, Vitamin D – Cholecalciferol and Ergocalciferol, Vitamin E – Tocopherols)

63. A 130m long train crosses a bridge in 30 seconds at 45 kmph. The length of the bridge is
(a) 200m
(b) 225m
(c) 245m
(d) 250m
Ans: c) 245m

64. By selling an article at some price a person gains 10%. If the article is sold at twice of the price, the gain percent will be:
(a) 20%
(b) 60%
(c) 100%
(d) 120%
Ans: d) 120%

65. Atoms are electrically charged as:
(a) Positive
(b) Negative
(c) Bi-positive
(d) Neutral
Ans: d) Neutral

66. Ionic bond exists in
(a) Kcl
(b) H2O
(c) NH3
(d) Cl3
Ans: a) Kcl

67. Which force is required to increase the momentum of an object to 40 kg m/s in 5 seconds?
(a) 2N
(b) 4N
(c) 8N
(d) 10N
Ans: c) 8N

68. The river that does not form delta is:
(a) Mahanadi
(b) Tapti
(c) Krishna
(d) Cauvery
Ans: b) Tapti
(Tapti is a river of western India and the history of this river starts with its origin in the Betul district. It rises in Betul district of Madhya Pradesh and flows between two spurs of the Satpura Hills, across the plateau of Khandesh, and thence through the plain of Surat to the sea. )

69. The ratio of the redius and height of a cone is 5 : 12, respectively. Its volume is 23147cc. Find its slant height.
(a) 13cm
(b) 14cm
(c) 17cm
(d) 26cm
Ans: a) 13cm

70. 27 students took part in a debate of a college. What is the probability that at least 3 of them have their birth days in the same month?
(a) 3/27
(b) 3/12
(c) 1/2
(d) 1
Ans: d) 1
This is a question based on a sure event.  We have to distribute 27 birthdays among 12 months. Let's take extreme cases. 
1. Assume that all 27 birthdays fall in ONLY one among 12 months. So, there is a month in which at least 3 birthdays fall in the same month. Probability = 1 
2a. Let's distribute 27 birthdays equally among 12 months, and see whether there is a month(s) that have at least 3 birthdays.  Since 12*2 = 24, we must have a month that must accommodate 3 more birthdays (27 - 24 = 3), so that very month has 5 birthdays (Al least 3 birthdays). Probability = 1 
2b. Another way of distribution of the remaining 3 birthdays in the case discussed above (case 2), we may have three months that each have 3 birthdays. Again the condition of at least 3 birthdays is fulfilled. Probability = 1 

71. Who was the first winner of Dada Saheb Phalke Award?
(a) B.N.Sarkar
(b) Prithvi Raj Kapoor
(c) Devika Rani
(d) Kanan Devi
Ans: c) Devika Rani
(This award started in 1969. 2017 – Kasinathuni vishwanath. The Dadasaheb Phalke Award is India's highest award in cinema. It is presented annually at the National Film Awards ceremony by the Directorate of Film Festivals, an organisation set up by the Ministry of Information and Broadcasting. The award consists of a Swarn Kamal (Golden Lotus), a cash prize of Rs 10 lakh and a shawl.)

72. How many members are nominated by the President in the Rajya Sabha?
(a) 12
(b) 15
(c) 10
(d) 20
Ans: a) 12
(Number of members in lok Sabha – 545 and in rajya Sabha – 250)

73. Who was the founder of Brahmo Samaj?
(a) Raja Rammohan Roy
(b) Aurobindo Ghosh
(c) Vivekanand
(d) Dyanand Saraswati
Ans: a) Raja Rammohan Roy

74. The Parliamentary System in India has been taken from
(a) America
(b) Britain
(c) Australia
(d) Ireland
Ans: b) Britain

75. The electric supply in India was first started in
(a) Kolkata
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) Darjeeling
Ans: d) Darjeeling

76. Bhatnagar Prize is given in the field of
(a) Peace
(b) Music and dance
(c) Science & technology
(d) Fine arts
Ans: c) Science & technology
(The Shanti Swarup Bhatnagar Prize for Science and Technology (SSB) is a science award in India given annually by the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) for notable and outstanding research, applied or fundamental, in biology, chemistry, environmental science, engineering, mathematics and medicine. In 2017 this award is given to Sanjeev Das in the field of cancer biology. )

77. Who discovered the solar system?
(a) Copernicus
(b) Kepler
(c) Aryabhatta
(d) Newton
Ans: a) Copernicus

78. The Nobel Prize in Economics was started in
(a) 1901
(b) 1936
(c) 1957
(d) 1967
Ans: d) 1967
(Prof. Amartya Sen is the recipient of the Nobel Prize for Economics for the year 1998, becoming the first Asian to have been honoured with the award. )

79. In India, the second largest spoken language is:
(a) Bengali
(b) Urdu
(c) Telugu
(d) Marathi
Ans: (a) Bengali
(First Hindi, Second Bengali, third Telugu, fourth Marathi)

80. The first Asian Games were held in
(a) Manila
(b) Tokyo
(c) Jakarta
(d) New Delhi
Ans: (d) New Delhi
(First Asian games was held in the year 1951 in Dhyanchand National Stadium. Asian games 2018 will be held in Jakarta and Palembang, Indonesia. Asian games 2014 was held in Incheon, south korea. It is held at a interval of four year.)

81. The Islam was established in
(a) 7th A.D.
(b) 5th A.D
(c) 3rd B.C.
(d) 5th B.C.
Ans: (a) 7th A.D.
(Islam was founded in the 7th century AD. It was founded in what is now Saudi Arabia. The religion was founded through the efforts of a man named Muhammad who lived from 570 AD to 632. He is not seen by Muslims as a god or anything like that -- he is just seen as the last prophet through whom God talked to the world.)

82. The Olympic Games 2012 will be held in
(a) Moscow
 (b) Paris
(c) New York
(d) London
Ans: (d) London
(Summer Olympic: 2016 – Rio, 2020 – Tokyo, Japan.)

83. The main factor of air pollution is
(a) Lead
(b) Copper
(c) Zinc
(d) Gold
Ans: (a) Lead (The lead in fuels contribute to air pollution)

84. The bauxite ore is found in
(a) Musabani
(b) Karnapura
(c) Koderma
(d) Palamu
Ans: (d) Palamu
(Guinea holds the largest bauxite reserves in the world. China is the second biggest producer of bauxite. Brazil is the third largest bauxite producing country. Bauxite ore is the world's main source of aluminum. Bauxite is a rock formed from a reddish clay material called laterite soil and is most commonly found in tropical or subtropical regions. Orissa is the largest producer of bauxite in the country and contributes about one-third of the total production.)

85. The first fertilizer plant in India was established in
(a) Trombay
(b) Nangal
(c) Alwaye
(d) Sindri
Ans: (d) Sindri
(Sindri Unit is located about 20 kms away from the district headquarters of Dhanbad (Jharkhand) district of Jharkhand State. This is the first fertilizer unit in India.)

86. Which of the following had strong navy?
(a) Bahmani
 (b) Chalukya
(c) Chola
(d) Rashtrakuta
Ans: (c) Chola
(The Imperial Cholas initiated their grand naval conquests during the reign of two of its most illustrious monarchs, Raja Raja Chola (ruled 985–1014) and his son Rajendra Chola (ruled 1012–1044). Under Rajendra Chola, the Cholas expanded their empire with the use of their strong navy and subdued many kingdoms of South-East Asia and occupied the region which included MyanmarMalayaSumatra etc., and sent ambassadors to countries as far off as China.)

87. The last king of Maurya Dynastry was
(a) Brihdarth
(b) Kunal
(c) Samprati
(d) Salishuk
Ans: a) Brihdarth
(Chandragupta Maurya (reign: 321–298 BCE) was the founder of the Maurya Empire in ancient India. His mother’s name was Mura. Brihadratha Maurya (IAST: Brihadratha Maurya) was the last ruler of the Maurya Empire. He ruled from c. 187 – c. 180 BCE. He was killed by his general, Pushyamitra Shunga, who went on to establish the Shunga Empire.)

88. How will the image formed by a convex lens be affected if the central part of the lens is covered by black paper?
(a) Remaining part of the lens will form no image
(b) The central position of the image is absent
(c) There will be no effect
(d) The full image will be formed with lessened brightness
Ans: d) The full image will be formed with lessened brightness

89. The force between two parallel wires conducting current is used to define
(a) Ampere
(b) Coulomb
(c) Volt
(d) Newton
Ans: (a) Ampere
(Ampere or amp (symbol: A) is the unit of electrical current. One Ampere is defined as the current that flows with electric charge of one Coulomb per second. It was discovered by André-Marie Ampère.)

90. A body is thrown vertically upward and it reaches 10m high. Find the velocity with which the body was thrown? (g = 9.8 m/s)
(a) 10 m/sec.
(b) 18 m/sec.
(c) 14 m/sec.
(d) 7 m/sec.
Ans: c) 14 m/sec.

91. The buoyancy depends on the
(a) Depth of the fluid
(b) Density of the fluid
(c) Volume of the fluid
(d) Weight of the fluid
Ans: b) Density of the fluid

92. A number when divided by 5 leaves the remainder 3. What is the remainder when the square of the same number is divided by 5?
(A) 9
(b) 3
(c) 0
(d) 4
Ans: (d) 4

93. If 4 workers can make 42 toys in 6 days, how many toys can 12 workers make in 3 days?
(a) 63
(b) 28
(c) 252
(d) 7
Ans: (a) 63

94. The salary of an employee was reduced by 40% first and then was increased by 50%. How much percent did he lose?
(a) 15%
(b) 20%
(c) 10%
(d) 12%
Ans: (c) 10%

95 A mixture of 20 kg of spirit and water contains 10% water. How much water must be added to this mixture to raise the percentage of water to 25%
(a) 4 kgs
(b) 5 kgs
(c) 8 kg
(d) 30 kg
Ans: (a) 4kgs