OUR OWN PUBLICATION FROM 1ST JULY, 2018 FOR B.COM

1. B.COM FIRST SEMESTER COMPLETE NOTES (CHOICE BASED) WITH SOLVED FINANCIAL ACCOUNTING BOOK
2. B.COM 3RD SEM COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF:
*ADVANCED FINANCIAL ACCOUNTING
*BUSINESS STATISTICS SOLVED PAPERS OF LAST 7 YEARS
* FINANCIAL MANAGEMENT BOOK
3. B.COM 5TH SEMESTER COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF MANAGEMENT ACCOUNTING OF JAIN AND NARANG

Sunday, April 01, 2018

RRB - Group D Exam Solved Paper III with explanation


RAILWAY RECRUITMENT CELL – CHENNAI
GROUP-D EXAMINATION
Held on 16/11/2014
SECTION – I
1.  Human lungs are covered by two thin membranes called
1)      Pleura
2)      Diaphragm
3)      Meninges
4)      Peritoneum
Ans: 1) Pleura
The pleura includes two thin layers of tissue that protect and cushion the lungs. The inner layer (visceral pleura) wraps around the lungs and is stuck so tightly to the lungs that it cannot be peeled off. The outer layer (parietal pleura) lines the inside of the chest wall. 
The meninges refer to the membranous coverings of the brain and spinal cord. There are three layers of meninges, known as the dura mater, arachnoid mater and pia mater.
The peritoneum lines the interior of the abdominopelvic cavity and is a large slim serous membrane. Peritoneum forms the biggest serous sac of the body and is comprised of a strong layer of elastic tissue lined with the basic squamous epithelium. 
The diaphragm is the dome-shaped sheet of muscle and tendon that serves as the main muscle of respiration and plays a vital role in the breathing process. Also known as the thoracic diaphragm, it serves as an important anatomical landmark that separates the thorax, or chest, from the abdomen.

2. Who amongst the following was involved in the Alipore Bomb case?

1)      Aurobindo Ghosh
2)      S. N. Banerjee
3)      Bipin Chandra Pal
4)      Jatin Das
Ans: 1) Aurobindo Ghosh
Emperor vs Aurobindo Ghosh and others, colloquially referred to as the Alipore Bomb Case, the Muraripukur conspiracy, or the Manicktolla bomb conspiracy, was a criminal case held in India in 1908. The 'Alipore Bomb Case' was "the first state trial of any magnitude in India". The British Government arrested Sri Aurobindo, a prominent Nationalist Leader at the time, Barindra Ghose, and many young revolutionaries. They were charged with "Conspiracy" or "waging war against the King" - the equivalent of high treason and punishable with death by hanging.

3. Light splits when passed through a prism. This is called _____ of light.
1)      Dispersion
2)      Diffraction
3)      Reflection
4)      Convergence
Ans: 1) Dispersion
Reflexion - the throwing back by a body or surface of light, heat, or sound without absorbing it.
Diffraction refers to various phenomena that occur when a wave encounters an obstacle or a slit. It is defined as the bending of light around the corners of an obstacle or aperture into the region of geometrical shadow of the obstacle.
When the rays of light starting from a point travel in different directions, then the collection of such rays is termed a divergent beam of light. "When the rays of light coming from different directions meet at a point, then the collection of such rays is termed a convergent beam of light.

4. The perimeter of a square garden is 444 m. What is its area?
1)      12321 m2
2)      13244 m2
3)      11131 m2
4)      888 m2
Ans: 1) 12321 m2

5. The sides of a triangle are in ratio 1/3 : 1/4 : 1/5. Its perimeter is 94 cm. The length of the smallest side is:
1)      13 cm
2)      23 cm
3)      24 cm
4)      32 cm
Ans: 3) 24 cm

6. The largest producer of arecanut is:
1)      Andhra Pradesh
2)      Kerala
3)      Karnataka
4)      Tamil Nadu
Ans: 3) Karnataka
India is the largest producer of arecanut and at the same time largest consumer also. Major states cultivating this crop are Karnataka (40%), Kerala (25%), Assam (20%), Tamil Nadu, Meghalaya and West Bengal.

7. In which language were the Buddhist literary works generally written?
1)      Sanskrit
2)      Urdu
3)      Pali
4)      Persian
Ans: 3) Pali

8. 36 men can complete a piece of work in 18 day. In how many days will 27 men complete the same work?
1)      24
2)      28
3)      34
4)      36
Ans: 1) 24

9. Ferozabad (UP) is famous for its:
1)      Leather industry
2)      Glass industry
3)      Rubber industry
4)      Cotton industry
Ans: 2) Glass Industry
Firozabad in Uttar Pradesh is the largest producer of glass bangles in the world. The Sadar Bazar of Firozabad is most famous for bangle shops. 

10. Who among the following is a prominent leader of the Narmada Bachao Andolan?
1)      SundarlalBahuguna
2)      MedhaPatkar
3)      Swami Agnivesh
4)      Baba Amte
Ans: 2) Medha Patkar
Narmada Bachao Andolan is the most powerful mass movement, started in 1985, against the construction of huge dam on the Narmada river by Medha Patker.

11. The World’s smallest country:
1)      Canada
2)      Russia
3)      Vatican City
4)      Srilanka
Ans: 3) Vatican City

12. Aluminium is used in High Voltage transmission rather than Copper because of its better:
1)      Conduction
2)      Ductility
3)      Malleability
4)      Cheaper & easier availability
Ans: 4) Cheaper & easier availability
Conduction is the process by which heat or electricity passes through or along something. Silver is the best conductor. Silver has approx 6 % more conductivity than copper.Aluminium has less conductivity than both But due to low density, low cost and high resistance to corrosion Aluminium is preferred

13. Panchatantra was written by:
1)      Valmiki
2)      Vishnu Sharma
3)      VedVyas
4)      Kautilya
Ans: 2) Vishnu Sharma

14. The bacteria that cause cholera is:
1)      Vibrio
2)      Spirillum
3)      Bacillus
4)      Coccus
Ans: 1) Vibrio

15. How many ovaries will a man have?
1)      One
2)      Two
3)      Three
4)      None of the above
Ans: 4) None of the above
(The ovaries are the female gonads, organs involved in reproduction, in which eggs are produced. The ovaries are located at the internal reproductive organs.)

16. Rs. 414 is divided into three parts such that A get 2/3 of B and the ratio between B & C is 5 : 7. How much will A get?
1)      Rs. 60
2)      Rs. 90
3)      Rs. 135
4)      Rs. 189
Ans: 2) Rs. 90

17. Which of the following contributes most in electric power generation in India?
1)      Hydel
2)      Winds
3)      Thermal
4)      Atomic
Ans: 3) Thermal

18. What is the study of Fungi known as?
1)      Mycology
2)      Fungalogy
3)      Biology
4)      Pathology
Ans: 1) Mycology
Mycology is the branch of biology concerned with the study of fungi, including their genetic and biochemical properties. It is developed by Heinrich Anton de Bary.
Pathology is a branch of medical science primarily concerning the cause, origin and nature of disease. It involves the examination of tissues, organs, bodily fluids and autopsies in order tostudy and diagnose disease.

19. Which is the main activity of the Eskimos during the short period of summer season?
1)      Hunting
2)      Agriculture
3)      Lumbering
4)      Animal grazing
Ans: 3) Lumbering
(The term forestry or lumbering operations refers to the cultivation and management of forests, the felling and trimming of timber, the cutting, hauling, and transportation of timber, logs, pulpwood, cordwood, lumber)

20. Which of the following is the hardest metal?
1)      Gold
2)      Iron
3)      Platinum
4)      Tungsten
Ans: 4) Tungsten
(The strongest natural metal is tungsten, commonly used by electrical companies and the military, while steel is the strongest alloy. The softest metal is Cesium, which is so soft it can be cut with abutter knife.)

21. Who founded the Communist Party in Russian Revolution?
1)      Lenin
2)      Marx
3)      Stalin
4)      Trotsky
Ans: 1) Lenin

22. A Bill which deals with only provisions dealing with imposition repeal, remission or regulations of taxes is called:
1)      Adjournment
2)      Money Bill
3)      Motion
4)      Ordinance
Ans: 2) Money Bill
(Money Bill refers to a bill (draft law) introduced in the Lower Chamber of Indian Parliament (Lok Sabha) which generally covers the issue of receipt and spending of money, such as tax laws, laws governing borrowing and expenditure of the Government, prevention of black money etc.)

23. Mangalyaan, the mission to Mars, was launched on:
1)      5-10-12
2)      5-11-13
3)      5-12-17
4)      5-9-14
Ans: 2) 5-11-13 (By ISRO)

24. Peter Parker is the original name of which fictional superhero?
1)      Phantom
2)      Batman
3)      Superman
4)      Spiderman
Ans: 4) Spiderman
(Superman - Clark Kent)

25. All the countries have a common border with India, except:
1)      Nepal
2)      Bhutan
3)      Myanmar
4)      Thailand
Ans: 4) Thailand

Border Country with India
Name of the country
Name of Borderlines
Pakistan
Radcliffe Line
China
Macmohan Line
Bangladesh
Purbachal
Bhutan
Indo-Bhutan
Srilanka
Palk Strait
Myanmar
Indo-Burma Barrier
Nepal
Radoliff Line
Afghanistan
Durand Line

26. Pimpri is associated with:
1)      News print
2)      Fertilizer
3)      Manganese
4)      Anti-biotic
Ans: 4) Anti-biotic
(Hindustan Antibiotics Limited (HAL), based in Pimpri-chinchwad, India, is the first public sector drug manufacturing companies set up by the Government of India. It was the first company in India to launch a recombinant DNA product, rHU-Erythropoietin (Hemax) in 1993.

27. The unit which measures electric resistance is:
1)      Joules
2)      Ohm
3)      Ampere
4)      Volt
Ans: 2) Ohm
(Joules is the unit of Energy. Ampere is the unit of Electric Current. Volt is a electrical unit of voltage or potential difference.)

28. Stainless steel is an alloy of steel and:
1)      Copper
2)      Chromium
3)      Platinum
4)      Silver
Ans: 2) Chromium

29. Graphite and Diamond are allotropes of which element?
1)      Arsenic
2)      Carbon
3)      Selenium
4)      Germanium
Ans: 2) Carbon

30. Amongst the following, which movie is the highest grossing?
1)      Dhoom 3
2)      Krish 3
3)      Dabangg 2
4)      Chennai Express
Ans: 1) Dhoom 3

31. Zero is:
1)      Positive
2)      Negative
3)      Neither positive nor negative
4)      None of the above
Ans: 3) Neither positive nor negative

32. 6897 is divisible by:
1)      11 only
2)      Neither 11 nor 19
3)      19 only
4)      Both 11 and 19
Ans: 4) Both 11 and 19

33. Upper age limit for appointment as Supreme Court Judge is:
1)      58 years
2)      60 years
3)      62 years
4)      65 years
Ans: 4) 65 years
Minimum and Maximum Age
Particulars
Minimum Age
Upper Age
High Court Judge/ State Commission

62
Supreme Court Judge/Union Commission

65
Member of Lok Sabha
25

Member of Rajya Sabha
30

MLA
25

MLC
30

Age of Governer, President and Vice President
35


34. Divide 0.000805 by 0.007?
1)      115
2)      1.15
3)      0.115
4)      0.000115
Ans: 3) 0.115

35. The diameter of a semicircular protractor is 7 cm. What is its perimeter?
1)      11 cm
2)      18 cm
3)      21 cm
4)      24 cm
Ans: 2) 18 cm

36. A hemispherical tank full of water is emptied by a pipe at the rate of 3.4/7 liters per second. How much time will it take to empty half the tank, if the diameter is 3 m?
1)      18.4 minutes
2)      12.3 minutes
3)      16.5 minutes
4)      17.2 minutes
Ans: 3) 16.5 minutes

37. A batsman makes a score of 87 runs in the 17th match and thus increases his average by 3. Find his average after 17th match.
1)      36
2)      37
3)      38
4)      39
Ans: 4) 39
38. Average of first five multiples of 3 is:
1)      9
2)      11
3)      13
4)      15
Ans: 1) 9 [Hint: 3{(1+2+3+4+5)/5}]
39. Who, amongst the following, came to India with Sultan Mahmud of Ghazni?
1)      Alberuni
2)      IbnBatuta
3)      IbanHaugal
4)      Masudi
Ans: 1) Alberuni
(Ibn Batuta visited India with Changez Khan during the period of Muhammad Bin Tughlaq.)
40. The Commonwealth Game 2014 were held in:
1)      Chicago
2)      Glasgow
3)      Melbourne
4)      Oslo
Ans: 2) Glasgow
(India hosted the Games in 2010, at Delhi. In 2018, it is hosted by Australia. Commonwealth 2022 will be held in Birmingham, England.)
41. ‘Jatakas’ are ancient sacred texts associated with:
1)      Saivism
2)      Vaishnavism
3)      Buddhism
4)      Animism
Ans: 3) Buddhism
(Vaishnavism sacred texts includes the Vedas, the Upanishads, the Bhagavad Gita, the Pancaratra (Agama) texts and the Bhagavata Purana. Agamas are texts of Jainism based on the discourses of the tirthankara.)
42. Which of the following organ support the foetus?
1)      Ovary
2)      Uterus
3)      Kidneys
4)      Embryo
Ans: 2) Uterus
43. The Dronacharya award given to the best _____.
1)      Archer
2)      Chess player
3)      Tennis Player
4)      Coach
Ans: 4) Coach
(The Dronacharya Award, officially known as Dronacharya Award for Outstanding Coaches in Sports and Games, is sports coaching honour of the Republic of IndiaPrize money is Rs. 5,00,000.)
44. Which is India’s Highest Military Award?
1)      Bharat Ratna
2)      Param Vir Chakra
3)      Padma Bhushan
4)      Shaurya Chakra
Ans: 2) Param Vir Chakra
(First awardee: Somnath Sharma.)
45. Of Rs. 24,500 available for renovation, 25% is given for making roof. How much is left for other works?
1)      Rs. 6, 125
2)      Rs. 18,375
3)      Rs. 18,357
4)      Rs. 6,152
Ans: 2) Rs. 18,375
46. The French made their advent is India through:
1)      Punjab
2)      Rajasthan
3)      Goa
4)      Pondicherry
Ans: 4) Pondicherry
47. Which of the following is a metropolis?
1)      Nagpur
2)      Coimbatore
3)      Mumbai
4)      Bhopal
Ans: 3) Mumbai
48. Which of the following rivers has its source near Ajmer in the Aravalli Range?
1)      Luni
2)      Mahi
3)      Narmada
4)      None of these
Ans: 1) Luni
(Luni is a river in Rajasthan. It originates in the Pushkar valley of the Aravalli Range, near Ajmer, passes through the southeastern portion of the Thar Desert, and ends in the marshy lands of Rann of Kutch in Gujarat, after travelling a distance of 495 km. It is first known as Sagarmati.)
49. The speed of a 110 kmph car is increased by 20%. What will the new speed be?
1)      120 kmph
2)      132 kmph
3)      136 kmph
4)      150 kmph
Ans: 2) 132 kmph
50. 792.02 + 101.32 – 206.76
1)      676.58
2)      687.58
3)      686.58
4)      586.58
Ans: 3) 686.58
51. Which of the following is a fish?
1)      Whale
2)      Dolphin
3)      Turtle
4)      Shark
Ans: 4) Shark
(Whales, dolphins, porpoises, seals, walruses, and many other marine animals are mammals, not fishTurtles were traditionally classified as Amniotes. Amniotes include most of the land-dwelling vertebrates alive today, namely, mammals,turtles, Sphenodon, lizards, crocodylians and birds.)
52. The newest state formed is:
1)      Telengana
2)      Goa
3)      Chhattisgarh
4)      Uttarakhand
Ans: 1) Telengana
(Chhattisgarh which came first was carved out of Madhya Pradesh. Uttarakhand was separated from Uttar Pradesh and Jharkhand, the last one, was carved out of Bihar. On November 4, 2011, Orissa was renamed Odisha. Telangana, the 29th state, is the latest entrant into this ever-growing family.)
53. A man buys an item at Rs. 1,200 and sells it at the loss of 20 percent. Then what is the selling price of that item?
1)      Rs. 660
2)      Rs. 760
3)      Rs. 860
4)      Rs. 960
Ans: 4) Rs. 960
54. Which of the following is a primary occupation?
1)      Communication
2)      Diamond Cutting
3)      Lumbering
4)      None of these
Ans: 3) Lumbering
55. Aqua regia is:
1)      Mineral water
2)      Water sport
3)      Nitric Acid & Hydrochloric Acid
4)      Deodorant
Ans: 3) Nitric Acid & Hydrochloric Acid
(Aqua regia is a mixture of nitric acid and hydrochloric acid, optimally in a molar ratio of 1:3. Aqua regia is a yellow-orange fuming liquid, so named by alchemists because it can dissolve the noble metals gold and platinum, though not all metals.
56. If 2 : 9 : : x : 18, then find the value of x:
1)      2
2)      3
3)      4
4)      6
Ans: 3) 4
57. Which among the following is not a classical dance of India?
1)      Kuchipudi
2)      Odissi
3)      Manipuri
4)      Rasleela
Ans: 4) Rasleela
(Rasleela is a folk dance.)
58. Who is known as ‘Little Corporal’?
1)      Adolf Hitler
2)      Napoleon Bonaparte
3)      William E. Gladstone
4)      None of the above
Ans: 2) Napoleon Bonaparte
(He was called Little Corporal due to his success in the series of battles in Italy. It was given to him, not because of his size, but because of his ranking, as he was a young and unknown corporal, which is why he was named that by his soldiers in 1796.)
59. Right to Constitutional Remedies comes under:
1)         Legal Rights
2)         Natural Rights
3)         Fundamental Rights
4)         Hereditary Rights
Ans: 3) Fundamental Rights
60. _____ Commission was sent to enquire the Government of India Act, 1919.
1)      Simon
2)      Montague
3)      Chemsford
4)      Dominion
Ans: 1) Simon
(Simon Commission, group appointed in November 1927 by the British Conservative government under Stanley Baldwin to report on the working of the Indian constitution established by the Government of India Act of 1919. Simon Commission was opposed primarily because it did not have any Indian representation in the assemblage. One protest against the Simon Commission became infamous. On 30 October 1928, the Commission arrived in Lahore where it was met by protesters waving black flags. The protest was led by Indian nationalist Lala Lajpat Rai, who had moved a resolution against the Commission in the Legislative Assembly of Punjab in February 1928. In order to make way for the Commission, the local police force began beating protestor’s with their sticks. The police were particularly brutal towards Lala Lajpat Rai, who died later on 17 November 1928.)
61. In FIFA 2014 World Cup, Germany defeated _____ in the semifinals to reach Finals.
1)      Argentina
2)      Netherlands
3)      Brazil
4)      England
Ans: 3) Brazil
(FIFA 2014: Winner – Germany, Runner up – Argentina, 3rd Place – Netherlands, 4th Place – Brazil. FIFA 2018: Russia)
62. Which has the fastest top speed amongst the following?
2)      Supersonic jet
3)      Sound
4)      GSLV Rocket
Ans: 2) Supersonic jet
(The term supersonic is used to describe a speed that is over the speed of sound.)
63. The radii of two circles are 19 cm & 9 cm. Find the radius of the circle which has circumference equal to the sum of circumference of the two circles.
1)      22 cm
2)      25 cm
3)      27 cm
4)      28 cm
Ans: 4) 28 cm
64. Who amongst the following Mughal rulers re-imposed “Jaziya”?
1)      Akbar
2)      Aurangzeb
3)      Jahangir
4)      Humayun.
Ans: 2) Aurangzeb
65. Merino sheep rearing is the predominant pastoral activity in:
1)      Turkey
2)      Australia
3)      Denmark
4)      None of these
Ans: 2) Australia
66. The Planet with the shortest day is:
1)      Jupiter
2)      Saturn
3)      Venus
4)      Mercury
Ans: 1) Jupiter
(Shortest Year: Mercury completes an orbit every 88 days. Longest Year: Neptune year is the longest of any planet, lasting the equivalent of 164.8 years. Venus has the longest day of any planet in our solar system. It completes one rotation every 243 Earth days.)
67. What is the name of NASA’s famous Space Telescope?
1)      BUBBLE
2)      RUBBLE
3)      HUBBLE
4)      STUBBLE
Ans: 3) HUBBLE
68. 100 students took part in exam. If number of girls are 40 more than number of boyd, find the number of boys who have taken part in the exam.
1)      60
2)      30
3)      15
4)      10
Ans: 2) 30
69. Sum of ages of A & B is 55. If the ratio of their ages is 6 : 5, what is the age of A in years?
1)      25
2)      30
3)      35
4)      40
Ans: 2) 30
70. Who administers the Oath of Office to the President?
1)         The Chief Justice of India
2)         The Speaker
3)         The Prime Minister
4)         The Vice-President
Ans: 1) The Chief Justice of India
(The President of India administers the oath to the Prime Minister, The Vice-President of India, MPs and Lok sabha Speaker.)
71. What is the symbol of Antimony?
1)      Au
2)      AI
3)      Ag
4)      Sb
Ans: 4) Sb
72. Which is not a natural fibre?
1)      Cotton
2)      Wool
3)      Rayon
4)      Jute
Ans: 3) Rayon
73. Suman bought 60 sheep at Rs. 120 each. He sells 40 at Rs. 150 each. 10 die. What should be selling price of the remaining sheep, if he wants a profit of Rs. 800?
1)      Rs. 150
2)      Rs. 200
3)      Rs. 250
4)      Rs. 180
Ans: 2) Rs. 200
74. Which country is the source for Fundamental Duties?
1)      Russia
2)      Germany
3)      USA
4)      Canada
Ans: 1) Russia
75. At 5% per annum simple interest, Rahul borrowed Rs. 500. What amount will he pay to clear the debt after 4 years?
1)      Rs. 750
2)      Rs. 700
3)      Rs. 650
4)      Rs. 600
Ans: 4) Rs. 600
76. Wind dispersed seeds have:
1)      Wings & Hair
2)      Hooks
3)      Spines
4)      Fibrous Outercoat
Ans: 1) Wings & Hair
77. A journey of 552 km takes 6 days. How long will a journey of 1012 km take?
1)      9 days
2)      11 days
3)      13 days
4)      15 days
Ans: 2) 11 days
78. The Quit India Movement was started in the year:
1)      1942
2)      1945
3)      1947
4)      1919
Ans: 1) 1942
79. A tower casts a shadow that is 432 m long. At same time a person who is 2 metres tall casts a shadow 6 metres long. What is the height of tower?
1)      216 m
2)      144 m
3)      108 m
4)      72 m
Ans: 2) 144 m
80. One of the following places does not have a port. Which is this?
1)      Chennai
2)      Cochin
3)      Vizag
4)      Bangalore
Ans: 4) Bangalore
81. Acoustics is the study of:
1)      Light
2)      Magnetism
3)      Heat
4)      Sound
Ans: 4) Sound
(Optics is the study of light. The study of heat and its relationship to useful work is called thermodynamics.)
82. Which state is the biggest tea producer in the country?
1)      Assam
2)      Tamil Nadu
3)      Karnataka
4)      Andhra Pradesh
Ans: 1) Assam
(Karnataka is the biggest producer of coffee in India. Brazil is the biggest producer of coffee in the world.)
83. In 43,596 what digit is in ten thousands place?
1)      4
2)      5
3)      9
4)      6
Ans: 1) 4
84. Rice and Wheat are:
1)      Millets
2)      Pulses
3)      Cereals
4)      Oilseeds
Ans: 3) Cereals
85. Sikhism was founded in:
1)      1000 BC
2)      1500 AD
3)      300 BC
4)      700 AD
Ans: 2) 1500 AD
(It was founded by Guru Nanak. The Guru Granth Sahib is a collection of teachings and writings by Guru Nanak and other Gurus as well as Sikh, Hindu and Muslim saints.)
86. How many times Equinox, when Sun is vertically above the Earth’s equator and the day & night are equally long, occurs in a year?
1)      Two
2)      Three
3)      Four
4)      Not fixed
Ans: 1) Two
87. Baba Amte, the renowned social worker, was primarily associated with the welfare of people having:
1)      Tuberculosis
2)      Leprosy
3)      Cancer
4)      Hearing Impaired
Ans: 2) Leprosy
88. Which of the following is an adaptation for cold climates?
1)      Long Ears
2)      Thick Fur
3)      Sweat Glands
4)      Light Bones
Ans: 2) Thick Fur
89. Lungs are the respiratory organ in:
1)      Fish
2)      Earthworm
3)      Cockroach
4)      Crow
Ans: 4) Crow
Respiratory organs in animals
Animals
Respiratory organs
System
Mammals, birds, reptiles
Lung
Pulmonary Respiration
Fishes, Some Crabs, Tadpole
Gills
Branchial Respiration
Earthworm, Leech, amphibions
Skin
Cutaneous Respiration
Insects
Trachea
Tracheal Respiration

90. Which is the largest continent of the world?
1)      Antarctica
2)      Africa
3)      Asia
4)      Australia
Ans: 3) Asia
Continents in the world
Name of the Continent
Percentage of World’s population
No. of countries
Remarks
Asia
60%
50
Largest continent
Africa
15%
54
Largest desert occupies more than 25%
North America
8%
23
USA is the largest economy in the world.
South America
6%
12
Amazon, the largest forest located here, occupies more than 30% area.
Antarctica
Less than 0.01%
--------
Completely covered with ice, coldest continent.
Europe
11%
51
It is the most developed economically continent with the European Union as the biggest economic and political union in the world.

Australia
Less than 0.5%
14
It is the least populated continent after Antarctica.

91. Which of the following is the most ideal condition for chemical weathering?
1)      Hot and humid
2)      Hot and dry
3)      Cold and dry
4)      Cold and humid
Ans: 2) Hot and dry
92. What least value that should replace * in 223*431 so that the number become divisible by 9?
1)      3
2)      4
3)      6
4)      5
Ans: 2) 4
93. On 22nd December which of the following places has the longest day and shortest night?
1)      Melbourne
2)      Moscow
3)      Madrid
4)      Madras
Ans: 1) Melbourne
(Shortest day in the world: 22 December, Longest day in the world: June 21)
94. What is the colour of the hottest star?
1)      Red
2)      White
3)      Violete
4)      Bule
Ans: 3) Violete
Venus is the hottest planet even though Mercury is the closest planet to the Sun. The reason that Venus is hotter than Mercury is because it has an atmosphere made of carbon dioxide; it also has clouds of acid inside its atmosphere. This is called greenhouse effect. Neptune is considered the coldest planet with average temperatures of -200ÂșC.
95. What is the main gas found in the air we breathe?
1)      Oxygen
2)      Carbon dioxide
3)      Nitrogen
4)      Argon
Ans: 3) Nitrogen
The most common gas people breathe from clean air is nitrogen. Air is a mixture of gases, and the air on Earth contains about 78 percent nitrogen and about 21 percent oxygen. Argon, carbon dioxide neon, helium, methane, krypton, hydrogen and xenon are in much smaller amounts.
96. In a map 1000 km is shown by 1 cm, then the distance shown by 3 cm line is:
1)      3000 km
2)      300 km
3)      30 km
4)      3 km
Ans: 1) 3000 km
97. What will be the range of the following data?
32, 41, 28, 54, 35, 26, 33, 23, 38, 40
1)      25
2)      23
3)      31
4)      53
Ans: 3) 31
(Range = H – L = 54-23 = 31)
98. If two lines intersect at a point, than the vertically opposite angles are always:
1)      Equal
2)      Not equal
3)      Supplementary
4)      Complementary
Ans: 1) Equal
99. When 89 marbles are arranged in three each in a packet, then the left out marbles are:
1)      1
2)      2
3)      3
4)      4
Ans: 2) 2
(29*3=87, remainder 2)
100. Which of the following will give answer with negative sign?
1)      – 48 + 79
2)      – 48 + 30
3)      – 40 + 40
4)      48 + (– 39)
Ans: 2) – 48 + 30