OUR OWN PUBLICATION FROM 1ST JULY, 2018 FOR B.COM

1. B.COM FIRST SEMESTER COMPLETE NOTES (CHOICE BASED) WITH SOLVED FINANCIAL ACCOUNTING BOOK
2. B.COM 3RD SEM COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF:
*ADVANCED FINANCIAL ACCOUNTING
*BUSINESS STATISTICS SOLVED PAPERS OF LAST 7 YEARS
* FINANCIAL MANAGEMENT BOOK
3. B.COM 5TH SEMESTER COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF MANAGEMENT ACCOUNTING OF JAIN AND NARANG

Tuesday, April 03, 2018

RRB - Group D Exam Solved Papers IV with Explanation

RAILWAY RECRUITMENT CELL, SECUNDERABAD
GROUP – D EXAMINATION
Held on 1-12-2013
1. In a hostel of 50 girls there are food provisions for 40 days. If 30 more girls join the hostel, the food provisions will last for:
a)      35 days
b)      30 days
c)       25 days
d)      20 days
Ans: c) 25 days  (80/50*40=25 days)
2. The book ‘Indomitable Spirit’ is written by:
a)      Jhumpa Lahiri
b)      Kushwant Singh
c)       Rajmohan Gandhi
d)      Dr. A.P.J. Abdul Kalam
Ans: d) Dr. A.P.J. Abdul Kalam

Indomitable Spirit is a book authored by DR. A.P.J Abdul Kalam, the former President of India. Simple words spoken directly from the heart, revealing Kalam's deep concern for the vital issues, Indomitable Spirit is the book which motivates you to become a better citizen and a better human being at every corner of life.
3. A man bought an article and sold it at a gain of 10%. If he had bought it at 20% less and sold it for Rs. 10 more, he would have made a profit of 40%. The cost price of the article is:
a)      Rs. 500
b)      Rs. 480
c)       Rs. 450
d)      Rs. 400
Ans: A) Rs. 500
4. At what rate percent per annum compound interest, will Rs. 10,000 amount to Rs. 13,310 in three years?
a)      8%
b)      10%
c)       12%
d)      15%
Ans: b) 10%
5. Which of the following is not a Banking/Finance related term?
a)      Credit Warp
b)      Diffusion
c)       EMI
d)      Held to Maturity
Ans: b) Diffusion
6. What is the least number which must be added to 306452 to make it a perfect square?
a)      460
b)      462
c)       464
d)      466
Ans: c) 464
7. A sudden fall in the Barometric reading indicates:
a)      Rain
b)      Storm
c)       Hot weather
d)      Extreme Cold
Ans: b) Storm
A barometer measures air pressure: A "rising" barometer indicates increas­ing air pressure; a "falling" barometer indicates decreasing air pressure. Falling pressure suggests that a low-pressure zone with wet, stormy weather is moving your way. Rising barometric pressure is often, though not always, a sign that the weather is soon to clear and turn fair and sunny. 
8. Which one of the following is a Self Employment Programme for Educated Unemployed Youth?
a)      Prime Minister’s Rozgar Yojna
b)      Swarna Jayanti Sahakari Rozgar Yojna
c)       National Social Assistance Programme
d)      None of the above
Ans: a) Prime Minister’s Rozgar Yojna
9. AlBeruni came to India with:
a)      Timur
b)      Babur
c)       Alexander
d)      Mahmud Ghazni
Ans: d) Mahmud Ghazni
10. PARAVASHI BHARTIYA DIVAS 2013 was held at:
a)      Jaipur
b)      Gandhinagar
c)       New Delhi
d)      Kochi
Ans: d) Kochi
(In 2017 = Bengaluru, Karnataka – Chief guest: Purtgal PM Antonio Costa. In 2018 = The 2018 ASEAN-India Pravasi Bharatiya Divas will be held in Singapore on 6-7 January, 2018 to celebrate the 25 years of strategic partnership between India and ASEAN. The theme of the 2018 PBD Convention is “Ancient Route, New Journey: Diaspora in the Dynamic India-ASEAN Partnership”. Chief Guest Sushma Swaraj, Nitin Gadkari and Chandrababu Nayudu)
11. Which one of the following is an enzyme?
a)      Glucagon
b)      Insulin
c)       Somatropin
d)      Trypsin
Ans: d) Trypsin
Enzymes are proteins that act as catalysts within living cells. Catalysts increase the rate at which chemical reactions occur without being consumed or permanently altered themselves. A chemical reaction is a process that converts one or more substances (known as reagents, reactants, or substrates) to another type of substance (the product). As a catalyst, an enzyme can facilitate the same chemical reaction over and over again.
12. Where is Mullaperiyar Dam located?
a)      Tamil Nadu
b)      Kerala
c)       Karnataka
d)      None of the above
Ans: b) Kerala
(The Mullaperiyar Dam or Mullaiperiyar Dam is a masonry gravity dam on the Periyar River in the Indian state of Kerala. It is located 881 m above mean sea level, on the Cardamom Hills of the Western Ghats in Thekkady, Idukki District of Kerala, South India. It has been a subject of controversy between Tamil Nadu and Kerala.
13. The Jogbani – Biratnagar and Jaynagar – Bijapura – Bardibas lines connect India to:
a)      Bangladesh
b)      Nepal
c)       Myanmar
d)      Pakistan
Ans: b) Nepal
(i) Jogbani-Biratnagar (Nepal) (18.60 Km) new line project:- 5.45 Km length falls in India & 13.60 km falls in Nepal. Land for the entire project, except for a length of about 1.8 Km falling in Nepal, has been acquired and earthwork, bridge works etc. taken up.
(ii) Jaynagar-Bijalpura gauge conversion & its extension up to Bardibas (69 Km):- 3 Km length falls in India & 66 km falls in Nepal. 
(iii) MoU for Indo-Bangla Railway connectivity project viz. Agartala-Akhaura new Broad Gauge line (15.06 Km) was signed on 16.02.2013 between Government of India and Government of Bangladesh. About 5 Km length of the project falls in India & 10 Km falls in Bangladesh. 
14. If MATTER is coded as TAMRET then BEYOND is coded as:
a)      EBOYDN
b)      DNOYEB
c)       YEBDNO
d)      None of the above
Ans: c) YEBDNO
15. The Fort at Pulicat was built by:
a)      Portuguese
b)      British
c)       French
d)      Dutch
Ans: d) Dutch
(The Portuguese established a trading post in Pulicat in 1502 with the help of the Vijayanagar rulers. They built a fort there and held this fort until 1609 when they were defeated by the Dutch.
16. Kabir was the disciple of:
a)      Ramanuja
b)      Ramananda
c)       Shankaracharya
d)      Chaitanya
Ans: b) Ramananda
17. A nursery has 5000 plants, 5% of the plants are roses and 1% is marigold. What is the total number of other plants?
a)      4750
b)      4700
c)       4250
d)      4200
Ans: b) 4700
(5000*6% = total 300 are roses and marigold and remaining are other plants)
18. Which of the following is not a Physical changes?
a)      Dissolution of Oxygen in water
b)      Dissolution of Carbon dioxide in water
c)       Dissolution of salt in water
d)      None of the above
Ans: c) Dissolution of salt in water
(Any change that occurs without altering the chemical composition of a substance is a physical changePhysical changes can include changing the color, shape, state of matter, or volume of a substance.)
19. Among the following which is the only snake that builds a nest?
a)      Viper
b)      Krait
c)       Python
d)      King Cobra
Ans: d) King Cobra
20. Which of the following minerals does not contain oxygen?
a)      Silicates
b)      Carbonates
c)       Pyrites
d)      None of the above
Ans: c) Pyrites
The two main constituents of silicates are silicon and oxygen, which are the two most abundant elements in the Earth's crust. 
Carbohydrates (also called saccharides) are molecular compounds made from just three elements: carbon, hydrogen and oxygen. 
Pyrite is sometimes called Fools Gold because of its similarity in color and shape to Gold. Pyrite is composed of iron and sulfur.
21. Chand Bibi was the ruler of:
a)      Ahmednagar
b)      Bijapur
c)       Gondwana
d)      Warangal
Ans: a) Ahmednagar
(Chand Bibi (1550–1599 CE), was an Indian Muslim regent and warrior. She acted as the Regent of Bijapur (1580–90) and Regent of Ahmednagar (in current day Maharashtra) (1596–99). Chand Bibi is best known for defending Ahmednagar against the Mughal forces of Emperor Akbar in 1595.)
22. “Parsec” is the unit of measurement of:
a)      Density of Stars
b)      Astronomical distance
c)       Brightness of Heavenly Bodies
d)      Orbital Velocity of Giant Stars
Ans: b) Astronomical distance
Astronomers typically speak of distance in the universe in parsecs, not light-years. One parsec is about 30 trillion kilometers, or just over three light-years.
Density of Stars measurement unit is gram per cubic centimeter.
23. Which of the following disease is caused by the bite of mad dog?
a)      Hydroceptecemia
b)      Hydrocephatus
c)       Hydrophobia
d)      None of the above
Ans: c) Hydrophobia
Cat scratch disease (CSD) is caused by a bacterium called Bartonella henselae, which may be carried in the saliva of infected cats and in the bodies of cat fleas. 
24. The phenomenon of summer sleep by animals is called:
a)      Hibernation
b)      Aestivation
c)       Salvation
d)      None of the above
Ans: b) Aestivation
Hibernation is a technique that animals have developed in order to adapt to harsh climates. When food is scarce, an animal may use up more energy maintaining its body temperature and in searching for food than it would receive from consuming the food.
25. If 15 boys earn Rs. 900 in 5 days, how much will 20 boys earn in 7 days?
a)      Rs. 1980
b)      Rs. 1820
c)       Rs. 1780
d)      Rs. 1680
Ans: d) Rs. 1680
26. The term “HUF” means:
a)      Hindu Undivided Family
b)      Hindu Unified Family
c)       Highly Urbanised Family
d)      None of the above
Ans: a) Hindu Undivided Family
27. The vitamin which is liable to be destroyed during cooking is:
a)      Vitamin A
b)      Vitamin B6
c)       Vitamin C
d)      Vitamin K
Ans: c) Vitamin C
Vitamin A (Carotene): There is little loss of carotene during preparation for freezing and freezing of most vegetables. 
Milk is a perishable food and exposure to natural light or bright fluorescent light can destroy a percentage of the riboflavin (vitamin B-2), vitamin C and vitamin B-6. Excess exposure to light can also encourage the development of off flavors.
Heavy alcohol use creates a relative B-12 deficiency. 
28. A fisherman can row 2 km against the stream in 20 minutes and return in 15 minutes. The speed of current is?
a)      1 km/hr
b)      2 km/hr
c)       3 km/hr
d)      None of the above
Ans: b) 2 km/hr
29. The first dynasty of the Vijayanagar Kingdom was:
a)      Hoysala
b)      Sangama
c)       Saluva
d)      Tuluva
Ans. B) Sangama
30. In whose reign Sanchi Stupa was built?
a)      Ashoka
b)      Harshavardhan
c)       Kanishka
d)      Samudragupta
Ans: a) Ashoka
When was it built: Commissioned in 3rd century BCE, Expansion/ additions/restoration works/ made in different periods
Who built it: Commissioned by Emperor Ashoka of the Maurya Dynasty
Where is it located: Located 46 km north-east of Bhopal, the capital city of Madhya Pradesh, India  
Architectural Style: Buddhist Art and Architecture
31. “SWADHAR’ is a scheme of Government of India for:
a)      Unique identification number
b)      Self employment scheme for youth
c)       Women is difficult circumstances
d)      Old age pension
Ans: c) Women in difficult circumstances
Swadhar Scheme was launched in 2001-02, recognising the need for a project based approach to address the requirements of women in difficult circumstances. The objective of the scheme is to comprehensively rehabilitate widows, victims of trafficking, victims of natural calamities, mentally challenged      
32. Legislation of Widow Remarriage in India was first secured by:
a)      Pandit Ramabai
b)      Ishwar Chandra Vidyasagar
c)       Maharshi Karve
d)      Raja Ram Mohan Roy
Ans: b) Ishwar Chandra Vidyasagar
33. Japanese Encephalitis is spread by:
a)      Contaminated water
b)      Air
c)       Dog Bite
d)      Mosquito
Ans: d) Mosquito
Japanese encephalitis virus JEV is the most important cause of viral encephalitis in Asia. It is a mosquito-borne flavivirus, and belongs to the same genus as dengue, yellow fever and West Nile viruses. The first case of Japanese encephalitis viral disease (JE) was documented in 1871 in Japan.
34. What does AICTE stand for?
a)      All India Council for Technical Education
b)      All India Centre for Technical Education
c)       All India Centre for Training and Education
d)      None of the above
Ans: a) All India Council for Technical Education
All India Council for Technical Education (AICTE - Delhi) was set up in November 1945 as a national-level Apex Advisory Body to conduct a survey on the facilities available for technical education and to promote development in the country in a coordinated and integrated manner. 
35. The                 Nagarjuna Inscriptions provide information about:
a)      Jainism
b)      Buddhism
c)       Brahmanism
d)      None of the above
Ans: b) Buddhism
Jaina Inscriptions: Jaina Inscriptions are found in large number in different parts of India, and they form an important source of information about the history of Jainism. 
36. The Sualkuchi Textile Part is located in which state of India?
a)      Karnataka
b)      Jammu and Kashmir
c)       Assam
d)      Meghalaya
Ans: c) Assam
Sualkuchi,the Manchester of Assam (kamrup) is located on the northward bank of the mighty river Brahmaputra. The hand-woven silk material of Sualkuchi on Muga and Mulbery occupies a home of eminence in preserving the Assam heritage and culture and plays a vital role in economy of Assam. This is the textile center of Assam. Muga silk and Pat silk along with Eri silk and Endi cloth from this region is famous for its quality. Mekhela chadors and Gamosas made from this indigenous materials is in demand throughout Assam as well as other parts of India.
37. Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth is mentioned in:
a)      Article 14
b)      Article 15
c)       Article 16
d)      Article 17
Ans. b) Article 15
38. The Characteristic feature of Virus is:
a)      It multiplies only on dead animals
b)      It multiplies only on hosts
c)       It lacks chlorophyll
Ans. b) It multiplies only on hosts
39. The bacterial conversion of Nitrogen into Nitrogen Compounds is called:
a)      Nitrogenation
b)      Nitrogen Fixation
c)       Pertilisation
d)      None of the above
Ans: a) Nitrogenation
40. PON, RQP, TSR, VUT,______?
a)      WUY, YXZ
b)      UWV,ZXY
c)       UVW,ZYX
d)      XWV,ZYX
Ans: d) XWV,ZYX
41. The term “Moderate” cannot be used to describe:
a)      Gopal Krishna Gokhale
b)      Dada Bhai Naoroji
c)       Pherozshah Mehta
d)      Bipin Chandra Pal
Ans: d) Bipin Chandra Pal
Bipin Chandra Pal was a well-known freedom fighter of India and is considered to be one of the best and original thinkers of the country. In his youth Bipin Chandra Pal was inspired by his political Guru, Surendra Nath Banerjee. He started taking interest in politics in the early eighties of the last century. He shared the views of the Moderate leaders of the Congress. There was a certain change in him during 1904, due to the official announcement that Bengal was going to be partitioned. There was an anti partition agitation which cropped up against the decision of the government. Bipin Chandra like a true leader flung himself into the movement. He laid stress on the futility of the old methods of agitation through prayers, petitions and protests. 
42. A body is dropped from a certain height above the ground. When it is half way down the possess:
a)      Only Kinetic energy
b)      Only Potential energy
c)       Both Kinetic and Potential energy
d)      Neither Kinetic nor Potential energy
Ans: c) Both Kinetic and Potential energy
43. A number whose double is 45 greater than its half is:
a)      50
b)      45
c)       40
d)      30
Ans: a) 50
44. Jude Felix is a famous Indian player in which sports?
a)      Football
b)      Hockey
c)       Swimming
d)      Badminton
Ans: b) Hockey
Jude Felix was captain of the Indian Hockey team from 1993 to 1995. Having represented Indian hockey at the highest, he now coaches under-privileged children at his academy and feels that nothing compares to representing one’s country. He’s played over 250 international hockey matches for India, has been voted one of the seven best international players by the FIH (Federation of International Hockey), was captain of the Indian hockey team from 1993-1995, is an Arjuna award winner, was the member of the FIH athletes’ panel for four years and has played for numerous teams and coached several players across the world. 
45. Baikonur Cosmodrome, the space launch facility, is located in:
a)      Russia
b)      Kazakhstan
c)       Kyrgyzstan
d)      Uzbekistan
Ans: b) Kazakhstan
46. An Ant can see the objects all around it due to the presence of:
a)      Simple eyes
b)      Eyes over its head
c)       Well developed eyes
d)      Compound eyes
Ans: b) Eyes over its head
47. What is the volume of a cube whose surface area is 150 m2 (metre square)?
a)      1125 cubic metres
b)      225 cubic metres
c)       125 cubic metres
d)      None of the above
Ans: c) 125 cubic metres
48. Which canal connects Mediterranean Sea with Red Sea?
a)      Corinthian canal
b)      Grand canal
c)       Panama canal
d)      Suez canal
Ans: d) Suez canal
The Suez Canal is an artificial sea-level waterway in Egypt, connecting the Mediterranean Sea to theRed Sea through the Isthmus of Suez. Constructed by the Suez Canal Company between 1859 and 1869, it was officially opened on November 17, 1869. The canal offers watercraft a shorter journey 
49. Which of the following features and their source is wrongly matched?
a)      Judicial review – British Practice
b)      Concurrent list – Australian Constitution
c)       Directive principles – Irish Constitution
d)      Fundamental Rights – US Constitution
Ans. a) Judicial review – British Practice
50. Where is Almatti Dam located?
a)      Himachal Pradesh
b)      Uttarakhand
c)       Karnataka
d)      Tamil Nadu
Ans: c) Karnataka
The Almatti Damis a hydroelectric project on the Krishna River in North Karnataka, India which was completed in July 2005. The target annual electric output of the dam is 560 MU (or GWh). Almatti dam, one of the largest reservoirs in Karnataka, was chosen for the World Bank's Award of Excellence for best utilisation of funds for renovation to enhance the strength of the dam. 
51. Which of the following name/term is NOT associated with the World Trade Organisation (WTO)?
a)      SEWA
b)      UNCTAD
c)       GATT
d)      CATS
Ans: a) SEWA
The United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) was established in 1964 as a permanent intergovernmental body. 
Self Employed Women's AssociationSEWA is a trade union registered in 1972. It is an organisation of poor, self-employed women workers. These are women who earn a living through their own labour or small businesses. They do not obtain regular salaried employment with welfare benefits like workers in the organised sector.
The General Agreement on Trade in Services (GATS) is a treaty of the World Trade Organization(WTO) that entered into force in January 1995 as a result of the Uruguay Round negotiations. The treaty was created to extend the multilateral trading system to service sector, in the same way the General Agreement on Tariffs and Trade.
52. Which of the following is NOT a condition for becoming citizen of India?
a)      Birth
b)      Acquiring property
c)       Descent
d)      Naturalisation
Ans: b) Acquiring property
53. Antibiotic pencil iin act against bacterial by:
a)      Killing the bacteria
b)      Neutralizing the bacteria
c)       Blocking biochemical of pathways important for bacteria
d)      None of the above
Ans: c) Blocking biochemical of pathways important for bacteria
The first antibiotic, penicillin, was discovered by Alexander Fleming in 1928.
54. Who laid the foundation of Portuguese Power in India?
a)      Vasco de Gama
b)      St. Thomas
c)       Bartholomew Dias
d)      Alfonso-de-Albuquerque
Ans: d) Alfonso-de-Albuquerque
Vasco da Gama, discoverer of the sea route to India (1498), established the first Portuguese factory (trading station) there in 1502, and the Portuguese viceroy Afonso de Albuquerque built the firstEuropean fort in India there in 1503. The city remained a Portuguese possession until it was conquered by the Dutch in 1663.
55. Fiscal Deficit is:
a)      Gap between the value of Exports and Imports
b)      Gap between total receipts minus external borrowings
c)       Gap between total expenditure and total receipts of the government
d)      None of the above
Ans: a) Gap between the value of Exports and Imports
56. A person will have black, brown, or blue eyes depending upon the pigment present in the:
a)      Pupil
b)      Iris
c)       Cornea
d)      Choroid
Ans: a) Pupil
57. In a Parliamentary form of government, real powers are vested in:
a)      President
b)      Parliament
c)       Judiciary
d)      Council of Ministers headed by the Prime Minister
Ans: d) Council of Ministers headed by the Prime Minister like India
58. The frequency of sound waves can be expressed in:
a)      Second
b)      Cycle
c)       Cycle per second
d)      Metre per second
Ans: d) Metre per second
59. CE, FI, JL, MP, QS, ? ___
a)      TV, WY
b)      TV, XY
c)       TW, XZ
d)      TV, XZ
Ans: c) TW, XZ
60. What does DBMS stand for?
a)      Database Maintenance System
b)      Database Management System
c)       Digital Base Management System
d)      None of the above
Ans: b) Database Management System
61. Where did the G 20 summit held in September 2013 take place?
a)      St. Petersburg
b)      St. Helena
c)       Brissels
d)      New York
Ans. a) St. Petersburg
(2016 – China, Hangzhou; 2017 – Germany, Hamburg; 2018 – Argentina, Buenos Aires; 2019 – Japan, Osaka.)
62. Which book was written by Dadabhai Naoroji on Poverty and economy under British rule?
a)      Indian Economy under British Raj
b)      British Rule and Drain of Wealth
c)       Poverty and Un British Rule in India
d)      None of the above
Ans: c) Poverty and Un British Rule in India
63. It is six months long day in the Northern Polar region and six months long night in the Southern Polar region because:
a)      Revolution of the Earth
b)      Earth is inclined towards its orbital plane
c)       Rotation of the Earth
d)      None of the above
Ans: b) Earth is inclined towards its orbital plane
64. ‘SLINEX’ is the joint naval exercise between:
a)      India – Maldives
b)      India – Sri Lanka
c)       India – Singapore
d)      India – South Korea
Ans: b) India – Sri Lanka
IBSAMAR are a series of naval exercises between the navies of India, Brazil, South Africa. The name IBSAMAR is an abbreviation of India-Brazil-South Africa Maritime.
Exercise Malabar is a trilateral naval exercise involving the United States, Japan and India as permanent partners. Originally a bilateral exercise between India and the United States, Japan became a permanent partner in 2015.
INDRA is a joint, bi-annual military exercise conducted by India and Russia starting in 2003. 
Milan is a multilateral naval exercise hosted by the Indian Navy under the aegis of the Andaman and Nicobar Command. The biennial event is held in the Andaman and Nicobar Islands, and features professional exercises and seminars, social events and sporting fixtures between participating nations.[1]
The annually held Varuna naval exercise is an integral part of France–India strategic relationship in the 21st century and consists of naval cooperation drills between the French Navy and the Indian Navy.
Singapore India Maritime Bilateral Exercise (SIMBEX) is an annual bilateral naval exercise conducted by the Indian Navy and the Republic of Singapore Navy (RSN).
65. The first astronomical observatory of Harappa Civilization has been found at which of the following ancient sites?
a)      Ropar
b)      Daimabad
c)       Dholavira
d)      None of the above
Ans: c) Dholavira
66. Which among the following processes does not add suspended particulate matter to air?
a)      Usage of air conditioners
b)      Burning of Fuels
c)       Paper Industry
d)      Combustion of coal
Ans. c) Paper Industry
67. Hampi is situated on the banks of which River?
a)      Krishna
b)      Cauvery
c)       Tungabhadra
d)      Godavari
Ans: c) Tungabhadra
68. The latest country 1/3rd to become member of United Nations is:
a)      Eretria
b)      Republic of South Sudan
c)       Bosnia and Herzegovina
d)      None of the above
Ans: b) Republic of South Sudan
69. The Indian Constitution is regarded as:
a)      Unitary
b)      Federal
c)       Parliamentary
d)      Federal in form and Unitary in spirit
Ans: d) Federal in form and Unitary in spirit
70. 336, 224, 168, 140, 126, ?
a)      119
b)      118
c)       116
d)      None of the above
Ans: a) 119
71. Sachar Committee is related with:
a)      Social, Economic and Educational status of Muslim Community in India
b)      Social, Economic and Educational status of Scheduled castes in India
c)       Social, Economic and Educational status of Schedule Tribes in India
d)      None of the above
Ans: a) Social, Economic and Educational status of Muslim Community in India
72. Who gave the title ‘Sardar’ to Vallabhbhai Patel?
a)      JL. Nehru
b)      M.K. Gandhi
c)       Maulana Azad
d)      Sarojini Naidu
Ans: b) M.K. Gandhi
73. Hyder Ali consolidated his position after being appointed the Faujdar of:
a)      Arcot
b)      Dindigul
c)       Budikot
d)      Devanhalli
Ans: b) Dindigul
74. Who is the Chairman of fourteenth Finance Commission of India?
a)      Sushma Nath
b)      Bimal Jalan
c)       Y.V. Reddy
d)      Subba Rao
Ans: c) Y.V. Reddy
The first Finance Commission (IAST: Vitta Āyoga) was established by the President of India in 1951 under Article 280 of the Indian Constitution. 
The Fifteenth Finance Commission of India (XV-FC) is a finance commission constituted in November 2017. The commission's chairman is N. K. Singh, with its full-time members being Shaktikanta Das and Anoop Singh.
75. What is the title of the seventh and final book of Harry Potter series?
a)      Harry Potter and the Half Blood Prince
b)      Harry Potter and the Goblet of Fire
c)       Harry Potter and the Deathly Hallows
d)      Harry Potter and the Philosopher’s Stone
Ans: c) Harry Potter and the Deathly Hallows
76. 0.0169/0.013 = ?
a)      0.13
b)      0.013
c)       1.3
d)      13
Ans. c) 1.3
77. Birsa Munda stadium is located in:
a)      Jamshedpur
b)      Bilaspur
c)       Raipur
d)      Ranchi
Ans: d) Ranchi
78. In a 500 m race, the ratio of the speeds of A and B is 3 : 4. A has a start of 140 m. A wins by:
a)      10 m
b)      20 m
c)       30 m
d)      None of the above
Ans: b) 20 m
79. Which one of the following is the period of Eleventh Five Year Plan?
a)      2006 – 2011
b)      2007 – 2012
c)       2005 – 2010
d)      2008 – 2013
Ans: b) 2007 – 2012
80. In which of the following state Teesta Urja Hydro Power Projects is proposed to be set up?
a)      Arunachal Pradesh
b)      West Bengal
c)       Meghalaya
d)      Sikkim
Ans. d) Sikkim
81. At what price should Shyam sell a pair of shoes which costs him Rs. 1200 so as to gain 2% after allowing a discount of 16%.
a)      Rs. 1344
b)      Rs. 1434
c)       Rs. 1550
d)      Rs. 1600
Ans: d) Rs. 1600
82. Who was the first woman to win Sahitya Academy Award?
a)      Mahashweta Devi
b)      Mahadevi Verma
c)       Amrita Pritam
d)      Indira Goswami
Ans: c) Amrita Pritam
83. Which among the following pairs is wrong?
a)      Nizam Shahis – Ahmednagar
b)      Adil Shahis – Bijapur
c)       Barid Shahis – Berar
d)      Qutub Shahis – Golconda
Ans: c) Barid Shahis – Berar
(Kabul Shahi: East Afghanistan and northern Pakistan. Barīd Shāhī dynasty, the rulers of the small state of Bidar (now in Karnataka state in southwestern India) from about 1487 until 1619. The Barīd family were ministers of the Muslim Bahmanī sultans of the Deccan, who in 1430 made their capital at Bidar.)
84. Gopal Hari Deshmukh the famous social reformer from Maharashtra is also known as:
a)      Lokmanya
b)      Atmabandhu
c)       Lokapriya
d)      Lokahitavadi
Ans: d) Lokahitavadi
Gopal Hari Deshmukh was a social reformer from Maharashtra, India. - He started writing articles aimed at social reform in Maharashtra in the weekly Prabhakar under the pen name Lokhitawadi. - He wote for emancipation and education of women. - He protested against arranged child marriages, dowry
85. Who was the first Indian bowler to take Hat-Trick in Test Cricket?
a)      Kapil Dev
b)      Anil Kumble
c)       Ravi Shastri
d)      Harbhajan Singh
Ans. d) Harbhanjan Singh
The first ODI hat-trick was taken by Jalal-ud-Din of Pakistan, playing against Australia in Hyderabad, Sindh in September 1982 and the first world cup hat trick was taken by Chetan Sharma of India against New Zealand.
The first Twenty20 hat-trick was taken by Brett Lee of Australia, playing against Bangladesh in Cape Town on September 2007.
Australian bowler Fred Spofforth took the first hat-trick in Test cricket on 2 January 1879, in only the third Test match. First Indian to take hat-trick in test match is Harbhajan Singh against Australia in 2001 in Eden garden, Kolkata.
Starc became the first bowler since 1979 to take a hat-trick twice in a single game.
86. Which among the following statement is NOT true about Aneroid Barometer?
a)      It does not contain liquid
b)      It is heavy in weight
c)       It is portable
d)      None of the above
Ans: b) It is heavy in weight
87. Substances which solve in moisture when exposed to it are called:
a)      Hygroscopic
b)      Efflorescent
c)       Deliquescent
d)      Fluorescent
Ans: a) Hygroscopic
Efflorescence: When some substances are exposed to air, they lose water to the atmosphere, thereby reducing in weight. Solids that behave in this way are those with water of crystallization. The molecules of water of crystallization are partially or completely lost to the atmosphere, thereby making them lose their crystalline forms.
Hygroscopy: This is when substances absorb water from air, but not enough to form solutions. Also, certain liquid substances absorb water from the air to get diluted - these are also regarded as being hygroscopic. Example, conc. H2SO4 and conc. HCl. lf a hydroscopic substance absorbs so much moisture that an aqueous solution is formed, the substance becomes deliquescent.
Deliquescence: This is when certain solid substances, when exposed to air absorb water, enough to form solutions. Example, solid NaOH, CaCl2, CaCl2. 6H2O, P4O10 (forms HPO3), FeCl3, KOH, MgCl2.
FluorescenceFluorescence is a physical phenomenon during which a material is electronically excited by absorption of a quantum of electromagnetic radiation and subsequently emits light.
88. When is World Environment Day observed?
a)      8th March
b)      22nd April
c)       5th June
d)      None of the above
Ans: c) 5th June
UN designates 5 June as World Environment Day in 1972; two years later (1974), the day is celebrated for the first time under the slogan “Only One Earth.”
89. 10, 14, 25, 55, 140, _______?
a)      386
b)      388
c)       398
d)      None of the above
Ans: a) 386
90. The greatest number of three digits which is a perfect square is:
a)      981
b)      971
c)       964
d)      961
Ans: d) 961
91. Where will the XX commonwealth games be held?
a)      Canberra
b)      Glasgow
c)       Abuja
d)      None of the above
Ans: b) Glasgow
The 2014 Commonwealth Games (officially known as the XX Commonwealth Games), was a multi-sport event held in Glasgow, Scotland from 23 July to 3 August 2014. The 2018 Commonwealth Games, officially known as the XXI Commonwealth Games and commonly known as Gold Coast 2018, is an international multi-sport event for members of the Commonwealth that will be held on the Gold Coast, Queensland, Australia, between 4 and 15 April 2018.
92. The concept of “welfare State” is defined in:
a)      Preamble
b)      Fundamental Rights
c)       Directive Principles
d)      Fundamental Duties
Ans: c) Directive Principles
The Directive Principles of State Policy (DPSP) are the guidelines or principles given to the federal institutes governing the state of India, to be kept in citation while framing laws and policies.
93. A train 270 m long is moving at a speed of 25 km/h. It will cross a man coming from the opposite direction at a speed of 2 km/h on:
a)      24 sec
b)      30 sec
c)       36 sec
d)      None of the above
Ans: c) 36 sec
94. A body at rest can have:
a)      Speed
b)      Velocity
c)       Momentum
d)      Energy
Ans: b) Velocity
If a body is at rest, then that means that it’s velocity is not only zero, it is constantly zero. If the velocity is constant (zero or otherwise) and therefore not changing, then the acceleration must be zero. This is the gist of Newton’s first law of motion. An object at rest will stay at rest until it is acted upon by an outside force. However, once a net force acts on a body at rest, only then will acceleration occur. No net force, no acceleration.
95. A swimming pool is 20 m long 15 m wide and 3 m deep. What will be the cost of repairing the floor and wall of the pool at the rate of Rs. 25 per square meter?
a)      Rs. 17.250
b)      Rs. 15.720
c)       Rs. 12.750
d)      None of the above
Ans: a) 17.250
96. A number consists of two digits whose sum is 9. If 27 is subtracted from the number, its digits are reversed. The number is:
a)      72
b)      63
c)       45
d)      None of the above
Ans: b) 63
97. Ram requires 40% to pass. If he gets 185 marks, he fails by 15 marks. What were the maximum marks in the exam?
a)      400
b)      450
c)       500
d)      800
Ans: c) 500
(185+15= 200*100/40 = 500 Marks)
98. Who was the first Secretary-General of United Nations?
a)      Trygve Lie
b)      Dag Hammerskjold
c)       U Thant
d)      None of the above
Ans: a) Trygve Lie
(Present Secretary General is Antonio Guterres form Purtugal)
99. Clay shows plasticity when:
a)      Right amount of water is added to it
b)      It is strongly heated
c)       It is dried to room temperature after kneading
d)      None of the above
Ans: a) Right amount of water is added to it
Plasticity (in ceramics) is a property exhibited by soft clay. Force exerted effects a change in shape and the clay exhibits no tendency to return to the old shape. Elasticity is the opposite.
100. The shape of our Galaxy Milky way is:
a)      Elliptical
b)      Circular
c)       Spiral
d)      None of the above
Ans. b) Circular