OUR OWN PUBLICATION FROM 1ST JULY, 2018 FOR B.COM

1. B.COM FIRST SEMESTER COMPLETE NOTES (CHOICE BASED) WITH SOLVED FINANCIAL ACCOUNTING BOOK
2. B.COM 3RD SEM COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF:
*ADVANCED FINANCIAL ACCOUNTING
*BUSINESS STATISTICS SOLVED PAPERS OF LAST 7 YEARS
* FINANCIAL MANAGEMENT BOOK
3. B.COM 5TH SEMESTER COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF MANAGEMENT ACCOUNTING OF JAIN AND NARANG

Wednesday, April 04, 2018

RRB - Group D Exam Solved Papers V

South Central Railway: Railway Recruitment Cell Group-D Exam
Questions Paper
(Held on 09-11-2014)
SECTION-I
ENGLISH
1. Which of the following non-alcoholic beverages is known as the ‘Queen Beverages’?
  1. Coffee
  2. Tea
  3. Cocoa
  4. Cola
Ans: b) Tea
2.  Ibrahim Rahmatollah Cup is associated with:
  1. Archery
  2. Boxing
  3. Badminton
  4. Basketball
Ans: c) Badminton

3. Blood pressure is measured with:
  1. Thermometer
  2. Barometer
  3. Sphygmomanometer
  4. Lactometer.
Ans: c) Sphygmomanometer
4. Deforestation results in which of the following?
  1. Drought
  2. Floods
  3. Soil erosion
  4. All of the above
Ans: d) All of the above
5. Bone deformities occur due to the excessive intake of:
  1. Phosphorus
  2. Potassium
  3. Fatty acid
  4. Fluorine
Ans: d) Fluorine
6. Full form of IOC is:
  1. Indian Oil Company
  2. Indian Oil Corporation
  3. India Oil Company
  4. India Oil Corporation
Ans: b) Indian Oil Corporation
7. What is the general direction of cyclones formed in the Bay of Bengal?
  1. East to West
  2. West to East
  3. West to South
  4. North to South
Ans: a) East to West
8. Which of the following is a parasitic plan?
  1. Marchantia
  2. Kelp
  3. Mushroom
  4. Pteris
Ans: c) Mushroom
9. Which of the following is released during photosynthesis?
  1. Oxygen
  2. Carbon dioxide
  3. Light
  4. Energy.
Ans: a) Oxygen
10. A boat moves upstream at the rate of 2 kms in 10 minutes and downstream at the rate of 2 kms in 6 minutes. The speed of the current is:
  1. 4 kmph
  2. 1.5 kmph
  3. 2 Kmph
  4. 2.5 kmph
Ans: a) 4 kmph
11. Which one among the following rivers flow through rift valley?
  1. Mahanadi
  2. Krishna
  3. Tungabhadra
  4. Tapi
Ans: d) Tapi
12. Vidyasagar Setu is built on the river:
  1. Hoogly
  2. Brahmputra
  3. Ganga
  4. Yamuna
Ans: a) Hoogly
13. Optical fibre was invented in the year:
  1. 1995
  2. 2000
  3. 1935
  4. 2005
Ans: c) 1935
14. Who is the Columbus of the space age?
  1. Mithali Raj
  2. Kalpana chawla
  3. Yuri Gagrin
  4. Leela Seth
Ans: c) Yuri Gagrin
15. Which National highway connects Delhi and Kolkata?
  1. NH – 2
  2. NH – 4
  3. NH – 6
  4. NH – 10
Ans: a) NH – 2
16. Amjad Ali Khan is associated with which of the following musical instruments?
  1. Sarod
  2. Violin
  3. Tabla
  4. Sitar
Ans: a) Sarod
17. The constitutional authority vested with power of declaring Casts and Tribes as Scheduled Casts and Scheduled Tribes is the:
  1. Parliament
  2. Home Minister
  3. President of India
  4. Chairman SC/ST Commission
Ans: c) President of India
18. X, Y and LZ started a business by investing Rs. 4000, Rs. 8000 and Rs. 10000. ‘X’ withdraws from the business after 6 months and ‘Z’ withdraws after 9 months. At the end of the year the profit is Rs. 1,40,000. What is the share of X, Y, and Z in the profit respectively?
  1. Rs. 60,000, Rs. 64,000, Rs. 16,000 respectively
  2. Rs. 16,000, Rs. 64,000, Rs. 60,000 respectively
  3. Rs. 64,000, Rs. 60,000, Rs. 16,000 respectively
  4. None of the above
Ans: b) Rs. 16,000, Rs. 64,000, Rs. 60,000 respectively
19. The neutron was discovered by:
  1. Chadwick
  2. Rutherford
  3. Fermi
  4. Bohr
Ans: a) Chadwick
20. Which of the following produces H2 gas, which reacts with acid?
  1. Zn
  2. S
  3. C
  4. O
Ans: a) Zn
21. Rs. 355 have been divided among A, B, C in such a way that A had Rs. 20 more than B and C had Rs. 15 more than A. How much was C’s share?
  1. Rs. 100
  2. Rs. 120
  3. Rs. 135
  4. Rs. 150
Ans: c) Rs. 135
22. Which of the following is a rich source of carbohydrates, proteins and fats?
  1. Bean
  2. Rice
  3. Groundnut
  4. Gram
Ans: a) Bean
23. 143.276 + 4031.0001 + 400.0010 + 321.1 + 009.0 – 0.09 =
  1. 4094.37
  2. 4904.371
  3. 4904.771
  4. 4904.2871
Ans: d) 4904.2871
24.
  1. 3
  2. 4
  3. 6
  4. 9
Ans: *
25. What is the average temperature of surface water of the oceans?
  1. 220 Celsius
  2. 17.20 Celsius
  3. 26.70 Celsius
  4. 19.40 Celsius
Ans: c) 26.70 Celsius
26. When day-light hours are increased, the rate of photosynthesis
  1. Increases
  2. Decreases
  3. Remains unchanged
  4. None of the above
Ans: a) Increases
27. The author of the book ‘Ratnawali’ is
  1. Tulsidas
  2. Kalidas
  3. Harsh Vardhan
  4. Premchand
Ans: c) Harsh Vardhan
28. The object of ‘Sangam Yojana’ is:
  1. To make Ganga water pollution free
  2. To ensure welfare of handicapped
  3. To unite various groups of Hindus
  4. None of the above
Ans: b) To ensure welfare of handicapped
29. In Basketball, how may players are there is each side?
  1. 5
  2. 7
  3. 9
  4. 11
Ans: a) 5
30. The mirror used by ENT specialist is:
  1. Plane mirror
  2. Concave mirror
  3. Convex mirror
  4. None of these
Ans: b) Concave mirror
31. 6561, 81, 9, ____?
  1. 3
  2. 4
Ans: b) 3
32. ‘Operation Cactus’ is the name given to Indian Military intervention in:
  1. Maldives
  2. Srilanka
  3. Balgladesh
  4. Bhutan
Ans: a) Maldives
33. ‘AZLAN SHAH’ cup is associated with
  1. Badminton
  2. Cricket
  3. Football
  4. Hockey
Ans: d) Hockey
34. In India, the plateau of Malwas is an example of:
  1. Piedmont plateau
  2. Lava plateau
  3. Continental plateau
  4. Intermontane plateau
Ans: c) Continental plateau
35. What price should a trademan mark on an article which costs him Rs. 300 to gain 20% after allowing 4% discount?
  1. Rs. 324
  2. Rs. 350
  3. Rs. 375
  4. None of the above
Ans: c) Rs. 375
36. Blood clotting will not occur in the absence of:
  1. Iron
  2. Calcium
  3. Phosphorus
  4. None of the above
Ans: b) Calcium
37. Which of the following causes polio-myelitis?
  1. Dengue Virus
  2. Entero Visus
  3. Mumps Virus
  4. Rhabdo Virus
Ans: b) Entero Visus
38. Which one of the following do not take part in the elections of the President?
  1. Elected Members of Lok Sabha
  2. Elected Members of Rajya Sabha
  3. Members of Legislative Councils
  4. None of the above
Ans: c) Members of Legislative Councils
39. The number of pairs of spinal nerves in man are:
  1. 30
  2. 31
  3. 33
  4. 32
Ans: b) 31
40. 6.4 x 3.8 x 4.2 x 0.3 =
  1. 30.6432
  2. 72.0192
  3. 00.0192
  4. None of the above
Ans: a) 30.6432
41.
Ans: d)
42. ‘Mrichhakatika’ was written by:
  1. Vikramaditya
  2. Sudraka
  3. Kalhana
  4. Banabhatta
Ans: b) Sudraka
43. The mean distance from the Sun to the Earth is called:
  1. Light year
  2. Parallactic second
  3. Astronomical unit
  4. Angstrom
Ans: c) Astronomical unit
44. 1008561 + 8165423 + 9132435 – 2342175 – 4832511 =
  1. Triesters
  2. Amines
  3. Aldehydes
  4. Ketons
Ans: Aldehydes
45. Chemically fats and oils are –
  1. Triesters
  2. Amines
  3. Aldehydes
  4. Ketons
Ans: a) Triesters
46. Which protein occurs abundantly in Egg?
  1. Keratin
  2. Albumin
  3. Collagen
  4. Haemoglobin
Ans: b) Albumin
47.
  1. 4.2
  2. 4.3
  3. 4.4
  4. 4.5
Ans: a) 4.2
48. Full form of NIC is:
  1. National Information Centre
  2. National Informatics Counsel
  3. National Informatics Centre
  4. None of the above
Ans: c) National Informatics Centre
49. Doldrum is a zone of:
  1. Inter tropical convergence zone
  2. Inter tropical divergence zone.
  3. Local winds
  4. Frontolysis
Ans: a) Inter tropical convergence zone
50. If a panchayat is dissolved, elections are to be held within:
  1. One month
  2. Three months
  3. Six months
  4. One year
Ans: c) Six months
51. Who founded the Brahmo Samaj?
  1. Debendranath Tagore
  2. Keshav Chandra Sen
  3. Raja Ram Mohan Roy
  4. Iswar Chandra Vidyasagar
Ans: c) Raja Ram Mohan Roy
52. The percentage of plasma in the total blood volume in human beings is about:
  1. 45
  2. 50
  3. 55
  4. 60
Ans: c) 55
53. Which of the following metals has the lowest melting point?
  1. Lead
  2. Lithium
  3. Potassium
  4. Sodium
Ans: c) Potassium
54. Human beings can hear the sound range between:
  1. 10 to 20 decibels
  2. 100 to 150 decibels
  3. 50 to 60 decibels
  4. None of the above
Ans: c) 50 to 60 decibels
55. Gandhiji started Satyagraha in 1919 to protest against:
  1. Rowlatt Act
  2. Cornwallis
  3. Simpson
  4. O. Dwyer
Ans: a) Rowlatt Act
56. The age of Sitamma 10 years ago was thrice the age of Radha 10 years hence, Sitamma’s age will be twice that of Radha. What is the ratio of their present age?
  1. 7 : 3
  2. 3 : 1
  3. 2 : 1
  4. None of the above
Ans: a) 7 : 3
57. ‘Nam Yom’ and ‘Mekong’ are the chief river of:
  1. China
  2. Myanmar
  3. Thailand
  4. Indonesia
Ans: c) Thailand
58. Which of the following is the oldest Grand Slam of the World?
  1. Wimbledone
  2. French Open
  3. Australia Open
  4. US Open
Ans: a) Wimbledone
59.
  1. 2
Ans: c)
60. Velocity of sound is minimum in:
  1. Steel
  2. Vacuum
  3. Water
  4. Air
Ans: b) Vacuum
61. The element of Electric Stove is made of:
  1. Copper
  2. Invar
  3. Magnalium
  4. Nicrome
Ans: d) Nicrome
62. The Shipping Corporation of India Limited was formed in:
  1. 1952
  2. 1961
  3. 1976
  4. 1981
Ans: b) 1961
63. The water of which one of the following lakes is used for producing salt?
  1. Barapani
  2. Kolleru
  3. Loktak
  4. Sambhar
Ans: d) Sambhar
64. Which one of the following is the weakest force?
  1. Gravitational Force
  2. Electromagnetic Force
  3. Nuclear Force
  4. Electrostatic Force
Ans: a) Gravitational Force
65. The method of protecting iron from rusting, by coating a thin layer of zinc is called
  1. Galvanzing
  2. Rancidity
  3. Alloy
  4. Pulverizing
Ans: a) Galvanzing
66. The metal which can be deformed permanently by heart and pressure is called a:
  1. Thermoplastic
  2. Thermoset
  3. Chemical compound
  4. Polymer
Ans: a) Thermoplastic
67.
  1. 694.857
  2. 694.875
  3. 694.758
  4. 694.775
Ans: b) 694.875
68. The average attendance of a college for the first three days of a week is 325 and first four days is 320. How many were present on the fourth day?
  1. 300
  2. 315
  3. 350
  4. 305
Ans: d) 305
69. Which of the following elements is electronegative?
  1. Sodium
  2. Oxygen
  3. Magnesium
  4. Calcium
Ans: b) Oxygen
70. ‘Histology’ is the study of
  1. Bones
  2. Coins
  3. Tissues
  4. History
Ans: c) Tissues
71. Which of the following in the human body is popularly called the Adam’s apple?
  1. Adrenal
  2. Liver
  3. Thyroid
  4. Thymus
Ans: c) Thyroid
72. Head Quarters of INTERPOL is in:
  1. New York
  2. Washington
  3. Lyon
  4. London
Ans: c) Lyon
73. Seconds pendulum is a pendulum which executes one oscillation in:
  1. Half a second
  2. One second
  3. Two seconds
  4. None of the above
Ans: c) Two seconds
74. Small-pox is a deadly and highly contagious:
  1. Bacterial disease
  2. Viral disease
  3. Fungal disease
  4. Vitamin deficiency disease
Ans: b) Viral disease
75. Which of the following is a GSLV satellite?
  1. EDUSAT
  2. HAMSAT
  3. CARTOSAT-2
  4. METSAT
Ans: a) EDUSAT
76. Which of the following political parties contested election in Andhra Pradesh for the first time during 15th Lok Sabha elections?
  1. All India Majlis-e-ittehadul Muslimeen
  2. Telangana Rastra Samithi
  3. Praja Rajyam
  4. Telugu Desam.
Ans: c) Praja Rajyam
77. SI unit of magnetic flux is:
  1. Weber
  2. Tesla
  3. Henry/metre
  4. Weber/metre2
Ans: a) Weber
78. A and B can do a piece of work in 12 days. B and C can do in 15 days. C and A can do in 20 days. In how many days, will C alone can finish the work separately?
  1. 30 days
  2. 20 days
  3. 60 days
  4. None of the above
Ans: c) 60 days
79.
  1. 384
  2. 385
  3. 386
  4. 387
Ans: c) 386
80. Two trains 121 meters and 99 meters in length respectively are running in opposite directions, one at the rate of 40 kms and the other at the rate of 32 kms an hour. In what time will they complete clear each other from the movement they meet?
  1. 10 seconds
  2. 9 seconds
  3. 11 seconds
  4. None of the above
Ans: c) 11 seconds
81. The term ‘Heavy  Water’ refers to:
  1. Ice
  2. Deuterium Oxide
  3. Re-distilled water
  4. Water at
Ans: b) Deuterium Oxide
82. Trachoma is a disease of the
  1. Liver
  2. Eyes
  3. Lungs
  4. Kidneys
Ans: b) Eyes
83. Full form of FERA is
  1. Foreign Exchange Rules Act
  2. Foreign Exchange Registration Act
  3. Foreign Exchange Regulation Act
  4. None of the above
Ans: c) Foreign Exchange Regulation Act
84. Find simple interest on Rs. 7,300 at 12% p.a. for the period from 5th January 2007 to 18th April 2007
  1. Rs. 247.20
  2. Rs. 284.20
  3. Rs. 294.20
  4. Rs. 264.20
Ans: a) Rs. 247.20
85. Which one of the following districts as well known for the cultivation of coffee?
  1. Balasore
  2. Chikmangalur
  3. Guntur
  4. Khurda
Ans: b) Chikmangalur
86. The mass density of kerosene is:
  1. More than water
  2. Equal to water
  3. Less than water
  4. None of the above
Ans: c) Less than water
87. How many Articles did we have in our original constitution?
  1. 400 Articles
  2. 410 Articles
  3. 443 Articles
  4. 395 Articles
Ans: d) 395 Articles
88. One kg Tea powder and one kg Sugar together cost Rs. 95. If the price of Tea powder falls by 10% and the price of Sugar raises by 20% per kg each, the cost of one kg tea powder and one kg. Sugar together comes to Rs. 90. Then what is the original price of Tea powder in rupees per kg?
  1. Rs. 72
  2. Rs. 55
  3. Rs. 60
  4. Rs. 80
Ans: d) Rs. 80
89. One horse power is equal to
  1. 523 watts
  2. 746 watts
  3. 816 watts
  4. 710 watts
Ans: b) 746 watts
90. Mapping of the radio emissions from extra terrestrial sources is known as:
  1. Asteroids
  2. Radio astronomy
  3. Radio mapping
  4. Radio photography
Ans: b) Radio astronomy
91. who was the President of India at the time of proclamation of emergency in the year 1976?
  1. V.V. Giri
  2. Gyani Zail Singh
  3. Fakruddin Ali Ahmad
  4. Shankar Dayal Sharma
Ans: c) Fakruddin Ali Ahmad
92. National Institute of Homeopathy is at:
  1. Kolkata
  2. Jaipur
  3. Chennai
  4. Bengaluru
Ans: a) Kolkata
93. Optics is the study of:
  1. Nature and properties of light
  2. Old age its phenomena, diseases etc
  3. Diseases of the nervous system
  4. Symbolic representations
Ans: a) Nature and properties of light
94. Who gave the slogan “you give me blood, I promise you freedom”?
  1. Bhagat Singh
  2. Chandra Shekhar Azad
  3. Subhash Chandra Bose
  4. Bal Gandadhar Tilak
Ans: c) Subhash Chandra Bose
95. The pitch of the sound is measured by its:
  1. Intensity
  2. Waveform
  3. Frequency
  4. Loudness
Ans: c) Frequency
96. Plants used for production of biofuel are
  1. Pongamia galbra
  2. Jatropa Curcas
  3. Acacia melanoxylon
  4. Azadirachta indica
Ans: b) Jatropa Curcas
97. Which of the following acts as a resistance against disease in the body?
  1. Carbohydrates
  2. Red Corpuscies
  3. Vitamins
  4. White corpuscles
Ans: d) White corpuscles
98. Full form of ITPO is:
  1. Industrial Trade Promotion Organisation
  2. Indian Trade Promotion Organisation
  3. Income Tax Payments organisation
  4. None of the above
Ans: d) None of the above
99. Which of the following normally warms up faster when heat is applied?
  1. Water
  2. Glass
  3. Iron
  4. Wood
Ans: c) Iron
100. A person suffering from myopia cannot see the objects at:
  1. Near distance
  2. Longer distance
  3. Any distance
  4. Close to eye
Ans: b) Longer distance