OUR OWN PUBLICATION FROM 1ST JULY, 2018 FOR B.COM

1. B.COM FIRST SEMESTER COMPLETE NOTES (CHOICE BASED) WITH SOLVED FINANCIAL ACCOUNTING BOOK
2. B.COM 3RD SEM COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF:
*ADVANCED FINANCIAL ACCOUNTING
*BUSINESS STATISTICS SOLVED PAPERS OF LAST 7 YEARS
* FINANCIAL MANAGEMENT BOOK
3. B.COM 5TH SEMESTER COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF MANAGEMENT ACCOUNTING OF JAIN AND NARANG

Thursday, April 05, 2018

RRB - Group D Exam Solved Papers VII

GROUP – D EXAMINATION
ODISSA - BHUBANESHWAR
HELD ON 09-11-2014
Section – 1

1. The sum of successor and predecessor of 000 is –
1) 2001
2) 1999
3) 2000
4) 1111
Ans: 3) 2000
2. In terms of area, which is the smallest State in India?
1) Goa
2) Kashmir
3) Punjab
4) Telengana
Ans: 1) Goa
3. The Indian National Congress was founded by –
1) Gandhiji
2) Annie Besant
3) W. C. Banarjee
4) A. O. Hume
Ans: 4) A. O. Hume
4. Who was the first to speculate that Venus is completely covered with coulds?

1) Mikhail Lomonosov
2) Giordano Bruno
3) Copernicus
4) Descartes
Ans: Correct Ans is Christian Huygens
5. A box contains 5 green, 4 yellow and 3 white balls. Three balls are drawn at random. What is the probability that they are not of same colour?
1) 52/55
2) 3/55
3) 41/44
4) 3/44
Ans: 1) 52/55
6. Gopalpur Beach is located in –
1) Odisha
2) Kerala
3) Gujarat
4) Tamil Nadu
Ans: 1) Odisha
7. A sum of money at simple interest amounts of Rs. 2,240 in 2 years and to Rs. 2,600 in a years. What is the principal amount?
1) Rs. 1,000
2) Rs. 1,500
3) Rs. 2,000
4) Rs. 2,500
Ans: 3) Rs. 2,000
8. Red Fort was built by –
1) Allauddin Khilji
2) Shah Jahan
3) Sher Shah
4) Aurangzeb
Ans: 2) Shah Jahan
9. Coating iron with zinc to prevent rusting is –
1) Modification
2) Alloy
3) Radiation
4) Galvanisation
Ans: 4) Galvanisation
10.Who among the following is not a TENNIS Player ?
1) Serena Williams
2) Steffic Graff
3) Martina Navratilova
4) Ricky Ponting
Ans: 4) Ricky Ponting
11. Grass is rich in a special kind of a hydrate called _____ which one digested only by ruminants.
1) Glucose
2) Starch
3) Sucrose
4) Cellulose
Ans: 4) Cellulose
12. Who discovered the planet Uranus?
1) Ptolemy
2) William Herschel
3) Copernicus
4) Newton
Ans: 2) William Herschel
13. Amongst the BRICS nation, which country has lowest per capital GDP?
1) India
2) China
3) South Africa
4) Brazil
Ans: 1) India
14. Divide Rs. 7,400 in ratio of 3 : 5 : 12 amongst Ravi, Romu and Rupesh respectively will Ravi’s share?
1) Rs. 1,000
2) Rs. 1,010
3) Rs. 1,110
4) Rs. 1,111
Ans: 3) Rs. 1,110
15. Which was the first Harry Potter book?
1) The Goblet of Fire
2) The Philosophers Stone
3) The Chamber of Secrets
4) The Order of the Phoenix
Ans: 2) The Philosophers Stone
16. Hitler demise was due to –
1) Hanging
2) Cancer
3) Imprisonment
4) Suicide
Ans: 4) Suicide
17. The mean age of 5 children is 12 years. If four of them are 6, 11, 13 and 16 years, what is the age of the 5th childs?
1) 12 years
2) 13 years
3) 14 years
4) 15 years
Ans: 3) 14 years
18. Tipu Sultan was a ruler of –
1) Bengal
2) Delhi
3) Hyderabad
4) Mysore
Ans: 4) Mysore
19. Rain water is a kind of _____ water.
1) Saline
2) Aerated
3) Distilled
4) Saturated
Ans: 2) Aerated
20. The largest rice-producing State in India is
1) West Bengal
2) Kerala
3) Bihar
4) Uttar Pradesh
Ans: 4) Uttar Pradesh
21. Into which water body does river Narmada flow?
1) Red Sea
2) Arabian Sea
3) London
4) Havana
Ans: 2) Arabian Sea
22. The Capital of Cuba is –
1) Washington
2) Tokyo
3) London
4) Havana
Ans: 4) Havana
23. The method of proportional representation is adopted in the election of –
1) Governor
2) Prime Minister
3) Chief Minister
4) President
Ans: 4) President
24. Which of the following is the name of missile developed by India?
1) Raju
2) USHA
3) Vivian
4) Trishul
Ans: 4) Trishul
25. The longest bone in the human body is –
1) Vertebrae
2) Fibula
3) Radius
4) Femur
Ans: 4) Femur
26. Which one of the following regions of India has the potentiality of harnessing tidal power?
1) Gulf of Khambhat
2) Gulf of Mannar
3) Palk Strait
4) Kerala Coast
Ans: 1) Gulf of Khambhat
27. In our country, the South-West monsoon winds blow from –
1) January to February
2) March to Mid-June
3) Mid-June to September
4) October to December
Ans: 3) Mid-June to September
28. Find the largest number which divides 62, 132, 237 to leave the same reminder
1) 30
2) 32
3) 35
4) 45
Ans: 3) 35
Let us say that the number 'd' divides 62, 132, and 237 to leave the remainder 'r'
=> 62 - r, 132 - r, and 237 - r are divisible by 'd'
=> (132 - r) - (62 - r) and (237 - r) - (132 - r) are divisible by 'd'
=> 70 and 105 are divisible by 'd'
=> Highest Common Factor of 70 and 105 = d = 35
29. A 1.2 m girl see a balloon moving in line, at height of 88.2 m. at an inclination of 600 from her eyes. A time, the angle of elevation is 300 distance travelled by the balloon in the
1) 91(3)1/2 metres
2) 44(3)1/2 metres
3) 58(3)1/2 metres
4) 15(3)1/2 metres
Ans: 3) 58(3)1/2 metres
30. The period within which foetus remains within mother’s womb is –
1) Ovulation
2) Puberty
3) Gestation
4) Adolescence
Ans: 3) Gestation
31. Who invented the telephone?
1) Thomas Alva Edison
2) Galileo
3) Alexander Graham bell
4) Marconi
Ans: 3) Alexander Graham bell
32. Rs. 700 is divided among A, B, C  so that A receives half as much as B and B half as much as C. Then C’s share –
1) 200
2) 300
3) 400
4) 500
Ans: 3) 400
33. Which of the following countries is by far the richest coal producing nation in continental Europe?
1) Germany
2) France
3) Great Britain
4) Poland
Ans: 1) Germany
34. Which of the following is not a part of  BRICS?
1) India
2) Russia
3) Somalia
4) Brazil
Ans: 3) Somalia
35. The Union Ministers are collectively responsible to –
1) President
2) Prime Minister
3) Lok Sabha
4) Lok Sabha and Rajya Sabha
Ans: 4) Lok Sabha and Rajya Sabha
36. Leo Tolstoy was a _____ writer.
1) Russian
2) English
3) French
4) Chinese
Ans: 1) Russian
37. Divide 6/11 by 6/ -11 = ?
1) 36/121
2) 36/-121
3) 1/-121
4) -1
Ans: 3) 1/-121
38. Cloths is cut in the ratio 2 : 3 : 4. If largest piece is 16m, then the length before it is cut, is –
1) 144 m
2) 24 m
3) 63 m
4) 36 m
Ans: 4) 36 m
39. Which is the largest Milk producer in the World?
1) India
2) Bangladesh
3) Pakistan
4) Nepal
An: 1) India
40. Which of the following passes through India?
1) Tropic of Cancer
2) Tropic of Capricorn
3) Prime Meridian
4) Equator
Ans: 1) Tropic of Cancer
41. Who wrote Ain-i-Akbari
1) Akbar
2) Todar Mal
3) Tansen
4) Abul Fazal
Ans: 4) Abul Fazal
42. Monthly salary of Bips and Peggy are Rs. 20,000 and Rs. 25,000 respectively. By what percent is Bips salary less than Peggys salary?
1) 25%
2) 5%
3) 50%
4) 20%
Ans: 4) 20%
43. Name the chemical used to test the presence of CO2 in exhaled air –
1) Lime juice
2) Lime water
3) Lime stone
4) Quick lime
Ans: 2) Lime water
44. Which of the following is not a classical language?
1) Tamil
2) Telugu
3) Malayalam
4) Hindi
Ans: 4) Hindi
45. Which of the following is a Prime number?
1) 9
2) 4
3) 2
4) 8
Ans: 3) 2
46. Which amongst the following is the largest consumer of Gold?
1) India
2) USA
3) UAE
4) South Africa
Ans: 1) India
47. If 25 persons can dig a tunnel 36 m in one day, then find the number of persons required to dig a tunnel 108 m long in one day –
1) 50
2) 60
3) 75
4) 90
Ans: 3) 75
48. The maximum edible oil in India is produced –
1) Groundnut
2) Sunflower
3) Mustard
4) Til
Ans: 1) Groundnut
49. Find the odd man out of the following:
1) Hindu
2) Times of India
3) Outlook
4) Indian Express
Ans: 3) Outlook (It is a magazine, and remaining are newspapers)
50. Which of the following was not Varna of ancient Indian Society?
1) Shudra
2) Vaisya
3) Kshatriya
4) Vaiswik
Ans: 4) Vaiswik
51. 36 km/hr can be expressed as –
1) 10 m/s
2) 3.6 m/s
3) 100 m/s
4) 36 m/s
Ans: 1) 10 m/s
52. Property of a metal to be drawn into a wire is known as –
1) Malleability
2) Ductility
3) Density
4) Tensile Strength
Ans: 2) Ductility
53. Mean of 5 numbers is 27. If one number is excluded, then the mean becomes 25. What is the excluded number?
1) 15
2) 25
3) 35
4) 45
Ans: 3) 35
54. Area of a square is 169 sqcm. What will be its side?
1) 9 cm
2) 11 cm
3) 13 cm
4) 17 cm
Ans: 3) 13 cm
55. The mainstay of the Indian Economy is –
1) Manufacturing
2) Business
3) Public Sector
4) Agriculture
Ans: 2) Business
56. Value of 5 + 40 / 8 x 2 – 3 = ?
1) 10
2) 11
3) 12
4) 13
Ans: 3) 12
57. The product of three consecutive number is always divisible by –
1) 9
2) 4
3) 6
4) 8
Ans: 3) 6
58. Which of the following statements is false?
1) – 4 > – 5
2) 4 < 5
3) 4 < –5
4) 4 > –5
Ans: 3) 4 < –5
59. 5 laddoos are prepared out of which x laddoos are eaten away then the remaining laddoos are –
1) 5 + X
2) 5 – X
3) 5/X
4) 5X
Ans: 2) 5 – X
60. Out of ten games played, India won eight games, then number of games India won in % is –
1) 80%
2) 50%
3) 70%
4) 60%
Ans: 1) 80%
61.Kidneys is a _____ organ.
1) Digestive
2) Circulatory
3) Sensory
4) Excretory
Ans: 4) Excretory
62. India derives its name from –
1) The Hind
2) Aryan
3) Vedas
4) River Indus
Ans: 4) River Indus
63. Robin Williams was a well known –
1) Writer
2) Actor
3) Philosopher
4) Bishop
Ans: 2) Actor
64. Which Article is referred to as the “Heart & Soul” of the Indian Constitution?
1) Article 16
2) Article 32
3) Article 356
4) Article 370
Ans: 2) Article 32
65. 7500 + (1250/50) =?
1) 7500
2) 7525
3) 7550
4) 8000
Ans: 2) 7525
66. The fastest living member of the animal kingdom is –
1) Cheetah
2) Peregrine Falcon
3) Black Marlin
4) Grey Hounds
Ans: 1) Cheetah
67. Who was the founder of Peshwa Dynasty?
1) Balaji Viswanath
2) Balaji Baji Rao
3) Madhava Rao
4) None of the above
Ans: 2) Balaji Baji Rao
68. 2/5% as a decimal is –
1) 2.04
2) 04
3) 0.002
4) 0.004
Ans: 4) 0.004
69. In which year did the British Government announces for the first time Dominion Status as the goal of Indian political developments?
1) 1922
2) 1929
3) 1932
4) 1936
Ans: 2) 1929
70. The word acid comes from Latin word ‘acere’ which means –
1) Sweet
2) Salty
3) Neutral
4) Sour
Ans: 4) Sour
71. Who was given the Dada Saheb Phalke Awards in 2014?
1) A.R. Rahman
2) Gulzar
3) Karan Johar
4) Salman Khan
Ans: 2) Gulzar
72. Jesus Christ was crucified during the rule of the –
1) Greeks
2) Romans
3) Arabs
4) Parsis
Ans: 2) Romans
73. The country known as the ‘Land of the Midnight Sun’ is –
1) Pakistan
2) India
3) Norway
4) Malaysia
Ans: 3) Norway
74. X box is associated with –
1) Satellites
2) Aeroplanes
3) Helicopter
4) Video games
Ans: 4) Video games
75. Which airlines recently suffered the tragic loss two passenger aircraft?
1) Japan Airlines
2) Malaysian Airlines
3) Singapore Airlines
4) Air Asia
Ans: 2) Malaysian Airlines
76. Gold said to be noble metal because it is –
1) Valuable
2) Rare
3) Unreactive
4) Radioactive
Ans: Unreactive
77. Which gas is used to disinfect water in swimming pools?
1) Hydrogen
2) Nitrogen
3) Chlorine
4) Oxygen
Ans: 3) Chlorine
78. The greatest negative number –
1) – 1
2) – 1000
3) – 10000
4) – 100000
Ans: 1) – 1
79. Combustion is a chemical process fuel gets –
1) Oxidised
2) Reduces
3) Alloyed
4) Nitrified
Ans: 1) Oxidised
80. Unit of heat energy is –
1) Kg
2) Meter
3) Joule
4) Degree
Ans: 3) Joule
81. Rabi crops are sown in the month –
1) March
2) June
3) September
4) November
Ans: 4) November
82. Which of the following is the frequency?
1) Ampere
2) Joule
3) Hertz
4) Newton
Ans: 3) Hertz
83. Clove is obtained from –
1) Flower bud
2) Root
3) Stem
4) Leaves
Ans: 1) Flower bud
84. Rig Veda is believed to be written during the –
1) Stone Age
2) Copper Age
3) Bronze Age
4) Iron Age
Ans: 4) Iron age
85. Find the altitude of a triangle whose area is 45 sq. cm. and base 15 cm.
1) 6 cm
2) 9 cm
3) 12 cm
4) 15 cm
Ans: 1) 6 cm
86. The bones are held together at the joints by tough structures called –
1) Tendons
2) Muscles
3) Nerves
4) Ligaments
Ans: 4) Ligaments
87. Supernova is –
1) A black hole
2) A comet
3) A dying star
4) An asteroid
Ans: 3) A dying star
88. ____ clock is most accurate for time.
1) Sundial
2) Quartz
3) Pendulum
4) Atomic
Ans: 4) Atomic
89. Which of the following is prevented best with vaccination?
1) Leprosy
2) Tuberculosis
3) Arthritis
4) Polio
Ans: 4) Polio
90. If two acute angles in a right angle triangle are equal, then each acute angle is –
1) 300
2) 450
3) 600
4) 900
Ans: 2) 450
91. The speed of light will be minimum while passing through –
1) Glass
2) Vacuum
3) Water
4) Air
Ans: 1) Glass
92. 3034 – (1002/20.04) = ?
1) 2984
2) 2983
3) 2982
4) 2981
Ans: 1) 2984
93. Which of these is not a fibre crop?
1) Rubber
2) Cotton
3) Jute
4) Hemp
Ans: 1) Rubber
94. What is the process where every known members of a particular species dies?
1) Destruction
2) Revolution
3) Evolution
4) Extinction
Ans: 4) Extinction
95. The simple interest of a sum at 5% per year for 3 years and 4 years differ by Rs. 42. What is the sum?
1) Rs. 600
2) Rs. 720
3) Rs. 780
4) Rs. 840
Ans: 4) Rs. 840
96. 15.06 x 0.0001 = ?
1) 150600
2) 0.001506
3) 0.1506
4) 1.506
Ans: 2) 0.001506
97. Fifteen chairs can be bought for Rs. 3,532.50. How many chairs can be bought for Rs. 5,416.50?
1) 20 chairs
2) 21 chairs
3) 22 chairs
4) 23 chairs
Ans: 4) 23 chairs
98. Maximum period for which an absent without permission, before his seat is declared vacant is –
1) 7 days
2) 14 days
3) 30 days
4) 60 days
Ans: 4) 60 days
99. Blue Revolution is associated with better –
1) Water conservation
2) Water supply
3) Water pollution
4) Fish production
Ans: 4) Fish production
100. The minimum voting age in India:
1) 21 years
2) 25 years
3) 30 years
4) 18 years
Ans: 4) 18 years