OUR OWN PUBLICATION FROM 1ST JULY, 2018 FOR B.COM

1. B.COM FIRST SEMESTER COMPLETE NOTES (CHOICE BASED) WITH SOLVED FINANCIAL ACCOUNTING BOOK
2. B.COM 3RD SEM COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF:
*ADVANCED FINANCIAL ACCOUNTING
*BUSINESS STATISTICS SOLVED PAPERS OF LAST 7 YEARS
* FINANCIAL MANAGEMENT BOOK
3. B.COM 5TH SEMESTER COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF MANAGEMENT ACCOUNTING OF JAIN AND NARANG

Wednesday, April 04, 2018

RRB - Group D Exam Solved Question Papers VI

RAILWAY RECRUITMENT BOARD, BILASPUR
Group – D
Held on 08-12-2013
Section – 1
1. The council of the “nine gems” is associated with _____.
(A) Ballal Sena
(B) Harshavardhana
(C) Chandragupta II
(D) Devapala
Ans: (C) Chandragupta II
2. Who said, “Ram and Rahim are the two different names of the same God”?
(A) Kabir
(B) Ramdas
(C) Chaitanya

(D) Ramanuja
Ans: (A) Kabir
3. The term congress was derived from _____.
(A) The history of North America
(B) Irish history
(C) British common wealth
(D) The name of the American parliament (Congress)
Ans: (D) The name of the American parliament (Congress)
4. Which one among the following was not a demand of the Parthana Samaj?
(A) Women education
(B) Abolition of untouchability
(C) Raising the age of marriage for boys and girls
(D) Widow remarriage
Ans: (B) Abolition of untouchability
5. The capital city of the Pallavas was –
(A) Vatapi
(B) Kanchipuram
(C) Madurai
(D) Mhabalipuram
Ans: (B) Kanchipuram
6. Who is the Chief Law Officer of India?
(A) Secretary, Law Department
(B) Attorney General
(C) Advocate General
(D) Solicitor General
Ans: (B) Attorney General
7. Which of the following Committees are Committees of Parliament?
(1) Public Accounts Committee
(2) Estimates Committee
(3) Committee on Public Undertakings
Select the correct answer using the code given below –
(A) 1, 2 and 3
(B) 1 and 2 only
(C) 1 and 3 only
(D) 2 and 3 only
Ans: (B) 1 and 2 only
8. Who amongst the following is the Regulator of Insurance sector in India?
(A) IRDA
(B) SEBI
(C) AMFI
(D) RBI
Ans: (A) IRDA
9. Moon is a –
(A) Star
(B) Satellite
(C) Planet
(D) Meteorite
Ans: (B) Satellite
satellite is a moon, planet or machine that orbits a planet or star. For example, Earth is a satellite because it orbits the sun. Likewise, the moon is a satellite because it orbits Earth.
10. Dear Money Policy implies –
(A) High price level
(B) Large Money supply
(C) High production
(D) High interest rates
Ans: (D) High interest rates
11. All living beings are made up of one or more basic units _____.
(A) Tissues
(B) Organs
(C) Cells
(D) Limbs
Ans: (C) Cells
12. Malaria is caused by _____.
(A) Female anopheles Mosquito
(B) Male Anopheles Mosquito
(C) Female culex Mosquito
(D) Male culex Mosquito
Ans: (A) Female Anopheles Mosquito
13. Which of the following is not required for Photosynthesis?
(A) Oxygen
(B) Sunlight
(C) Carbon dioxide
(D) Water
Ans: (A) Oxygen
14. Richest source of Vitamin A is _____.
(A) Citrus fruits
(B) Carrot
(C) Spinach
(D) Legumes
Ans: (B) Carrot
15. Red rot of sugarcane is caused by _____
(A) Bacteria
(B) Fungus
(C) Virus
(D) Nematode
Ans: (B) Fungus
16. Zoology means study of _____
(A) Zoo
(B) Life sciences
(C) Zoo authorities
(D) Animals
Ans: (D) Animals
17. An adult person has _____ litres of blood in his body.
(A) 5-6
(B) 6-7
(C) 4-5
(D) 7-8
Ans: (A) 5-6
18. Skin is the respiratory Organ of _____.
(A) Man
(B) Earthworm
(C) Snake
(D) Frog
Ans: (B) Earthworm
19. _____ is the organizing and processing centre in our body.
(A) Heart
(B) Lungs
(C) Brain
(D) Stomach
Ans: (C) Brain
20. The vaccine for Small-pox was discovered by _____.
(A) Louis Pasteur
(B) Alexander Fleming
(C) Edward Jenner
(D) Robert Edwin
Ans: (C) Edward Jenner
21. 13 years back, my father was thrice my age and two years back he was twice my age. The percent age of my father is:
(A) 58
(B) 46
(C) 28
(D) 24
Ans: (B) 46
22. The average age of our family of four is 35. Excluding me the average age is 40. Find my age –
(A) 22
(B) 25
(C) 20
(D) 15
Ans: (C) 20
23. In a cricket match, Rohit scored a century with 13 boundaries and 3 sixe. What percentage of runs did he make by running between the wickets?
(A) 70%
(B) 50%
(C) 35%
(D) 30%
Ans: (D) 30%
24. A 5 cm cube is cut into 1 cm cubes. Find the percentage increases in surface area after such cutting.
(A) 150%
(B) 600%
(C) 500%
(D) 400%
Ans: (D) 400%
25. A sum of money amounts to Rs. 49,400 in 3 years and Rs. 50,400 in 5 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is –
(A) 10%
(B) 9%
(C) 9.6%
(D) 8%
Ans: (D) 8%
26. A boat is rowed downstream at 15.5 km/hr and upstream at 8.5 km/hr. The speed of the stream is –
(A) 3.5 km/hr
(B) 5.75 km/hr
(C) 6.5 km/hr
(D) 7 km/hr
Ans: (A) 3.5 km/hr
27. How many times do the hands of a clock coincide in a day?
(A) 20
(B) 21
(C) 22
(D) 24
Ans: (C) 22
28. Today is Monday. After 61 days, it will be –
(A) Wednesday
(B) Saturday
(C) Tuesday
(D) Thursday
Ans: (B) Saturday
29. In covering a distance of 30 km, Abhay takes 2 hours more than Sameer. If Abhay doubles his speed, then he would take 1 hour less than Sameer. Abhay’s speed is –
(A) 5 kmph
(B) 6 kmph
(C) 6.25 kmph
(D) 7.5 kmph
Ans: (A) 5 kmph
30. If 60% of 3/5 of a number is 36, then the number is –
(A) 80
(B) 100
(C) 75
(D) 90
Ans: (B) 100
31. A dishonest milkman professes to sell his milk at cost price but he mixes it with water and thereby gains 25%. The percentage of water in the mixture is –
(A) 4%
(B)
(C) 20%
(D) 25%
Ans: (C) 20%
32. A goods train runs at the speed of 72 kmph and crosses a 250 m long platform in 26 seconds. What is the length of the goods train?
(A) 230 m
(B) 240 m
(C) 260 m
(D) 270 m
Ans: (D) 270 m
33. Find the odd one in the series –
3, 5, 7, 12, 17, 19
(A) 19
(B) 17
(C) 5
(D) 12
Ans: (D) 12
34. A and B can do work in 8 days. B and C can do the same work in 12 days. A, B and C together can finish it in 6 days. A and C together will do it in –
(A) 4 days
(B) 6 days
(C) 8 days
(D) 12 days
Ans: (C) 8 days
35. A and B started a business in partnership investing Rs. 20,000 and Rs. 15,000 respectively. After six months, C joined them with Rs. 20,000. What will be B’s share in total profit of Rs. 25,000 earned at the end of 2 years from the starting of the business?
(A) Rs. 7,500
(B) Rs. 9,000
(C) Rs. 9,500
(D) Rs. 10,000
Ans: (A) Rs. 7,500
36. Three coins are tossed. Find the probability of getting two heads and a tail.
(A) 1/4
(B) 5/8
(C) 3/8
(D) ¾
Ans: (C) 3/8
37. A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of a leak, it tookhours to fill the tank. The leak can drain all the water of the tank in –
(A) Hours
(B) 7 hours
(C) 8 hours
(D) 14 hours
Ans: (D) 14 hours
38. A shopkeeper sells one transistor for Rs. 840 at a gain of 20% and another for Rs. 960 at a loss of 4%. His total gain or loss percent is –
(A)
(B)
(C)
(D) None of these
Ans: (B)
39. A box contains 2 white balls, 3 black balls and 4 red balls. In how many ways can 3 balls be drawn from the box, if at least one black ball is to included in the draw?
(A) 32
(B) 48
(C) 64
(D) 96
Ans: (B) 48
40. Five bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 5, 6, 8 an seconds respectively. How many times do they toll together in a hour?
(A) 11
(B) 12
(C) 10
(D) 6
Ans: (A) 10
41. Bowman’s capsule is a part of _____
(A) Kidney
(B) Heart
(C) Liver
(D) Brain
Ans: (A) Kidney
42. _____ is the biggest cell in a human body.
(A) Muscle cell
(B) Sperm cell
(C) Egg cell
(D) Nerve cell
Ans: (D) Nerve cell
43. _____ is the basic unit of inheritance.
(A) Cell
(B) Gene
(C) Sperm
(D) Blood
Ans: (B) Gene
44. Intermolecular force of attraction is maximum in _____
(A) Solids
(B) Liquids
(C) Gases
(D) Plasma particles
Ans: (A) Solids
45. The speedometer of a car measures _____
(A) Acceleration
(B) Average speed
(C) Instantaneous speed
(D) None of these
Ans: (A) Acceleration
46. The slope of speed-time graph gives _____.
(A) Speed
(B) Velocity
(C) Acceleration
(D) Momentum
Ans: (B) Velocity
47. Momentum gives a measure of _____
(A) Mass
(B) Weight
(C) Velocity
(D) Quantum of motion
Ans: (C) Velocity
48. Newton’s second law of motion gives the measure of _____
(A) Force
(B) Acceleration
(C) Momentum
(D) Impulse
Ans: (B) Acceleration
49. The rate of change of displacement with time is called _____
(A) Speed
(B) Velocity
(C) Acceleration
(D) Retardation
Ans: (C) Acceleration
50. Which of the following does not change when a chemical reaction take place?
(A) Volume
(B) Mass
(C) Physical properties
(D) Chemical properties
Ans: (B) Mass
51. For determining the melting point of ice, thermometer should be kept _____
(A) With its bulb in the ice cubes
(B) In contact with the inner wall of the beaker
(C) A little above the ice cubes
(D) In touch with the beaker from outside
Ans: (C) A little above the ice cubes
52. The colour of sodium chloride and ammonium chloride respectively is _____
(A) Yellow and white
(B) White and Yellow
(C) Both are white
(D) Grey and yellow
Ans: (C) Both are white
53. _____ acid is present in vinegar
(A) Bromic
(B) Acetic
(C) Chloric
(D) Nitric
Ans: (B) Acetic
54. Natural gas, petroleum and coal are _____
(A) Fossil fuels
(B) Pesticides
(C) Germicides
(D) Fertilizers
Ans: (A) Fossil fuels
55. _____ is a device used to convert chemical energy into electrical energy.
(A) Dynamo
(B) Motor
(C) Inverter
(D) Battery
Ans: (D) Battery
56. Sudarshan Pattnaik is a famous personality in which among the following field?
(A) Dance
(B) Sand Art
(C) Music
(D) Sports
Ans: (B) Sand art
57. Hathigumpha inscription at Udayagiri is related to –
(A) Satakarni
(B) Kharavela
(C) Chandragupta
(D) Pusyamitra
Ans: (B) Kharavela
58. Who was the Chairman of Hindu Mahasabha when it constituted in Odisha in 1922?
(A) Madhu Babu
(B) Gopabandhu
(C) Harekrushna Mahatab
(D) Surendra Nath Das
Ans: (B) Gopabandhu
59. In which year Gopabandhu constituted Biswasikhya Parishad?
(A) 1900
(B) 1908
(C) 1906
(D) 1910
Ans: (C) 1906
60. Which of the following is the largest river of Odisha?
(A) Subernarekha
(B) Mahanadi
(C) Brahmani
(D) Vasundhra
Ans: (C) Brahmani
61. Name the two PSUs, which were granted the Maharatna status by the Union Government of India in February 2013?
(A) ONGC and NTPC
(B) BHEL and GAIL
(C) ONGC and GAIL
(D) Coal India and SAIL
Ans: (B) BHEL and GAIL
62. Who has won the “Entrepreneur of the Decade” award conferred by All India Management Association (2013) in New Delhi?
(A) Mr. Ratan Tata
(B) Mr. Narayan Murti
(C) Mr. Mukesh Ambani
(D) Mr. Sunil Mittal
Ans: (C) Mr. Mukesh Ambani
63. Who is the winner of prestigious Gyanpith Award for the 2012?
(A) Amar Kant (Hindi)
(B) Dr. Ravuri Bharadwaja (Telugu)
(C) Pratibha Ray (Odia)
(D) Shrilal Shukla (Hindi)
Ans: (B) Dr. Ravuri Bharadwaja (Telugu)
64. “Vachaspati Puraskars” are given by the –
(A) Madhya Pradesh Government
(B) Uttar Pradesh Hindi Academy
(C) Birla Foundation
(D) None of these
Ans: (C) Birla Foundation
65. RGAUD (Rajiv Gandhi Akshay Urja Diwas) i.e. Rajiv Gandhi Renewable Energy day, Sadbhavana Day is celebrate each year on the birth day of ex. PM Rajiv Gandhi. His birth day is on –
(A) 20th November
(B) 20th December
(C) 20th August
(D) 20th October
Ans: (C) 20th August
66. Who amongst the following Indians has featured in the list of “World’s 100 most influential Women”, selected by the “Time” Magazine?
(A) Mamata Banerjee
(B) Sania Mirza
(C) Jaya Bachchan
(D) Pratibha Patil
Ans: (A) Mamata Banerjee
67. ISRO recently gave clearance for using which frequency band from satellite for internet on trains?
(A) C Band
(B) KU Band
(C) S Band
(D) 3G Spectrum
Ans: (B) KU Band
68. One of the State Governments in India has declared tea as the “State Drink” to encourage tea farmers. The State is –
(A) Assam
(B) Kerala
(C) West Bengal
(D) Tamil Nadu
Ans: (A) Assam
69. Who is the chairman of Fourteenth Finance Commission?
(A) Prof. Abhijit Sen
(B) Dr. Y. V. Reddy
(C) Ms. Sushma Nath
(D) Dr. M. Govinda Rao
Ans: (B) Dr. Y. V. Reddy
70. The Eleventh ‘Five Plan” of India is for the five years ranging from?
(A) 2007-2012
(B) 2009-2014
(C) 2008-2012
(D) None of these
Ans: (A) 2007-2012
71. The newly proposed State of Telangana consists of _____ districts.
(A) 6
(B) 10
(C) 8
(D) 9
Ans: (B) 10
72. The objective of the Food Security Bill which has been recently passed is –
(A) To uplift the poor
(B) To give free food to the poor
(C) To provide subsidised food grains to 2/3rd population of India as their right
(D) To give security to the food being stored
Ans: (C) To provide subsidised food grains to 2/3rd population of India as their right
73. Who is the author of the book, Beyond the lines: An Auto-biography’?
(A) Sharad Pawar
(B) Kushwant Singh
(C) Kuldip Nayar
(D) General J. J. Singh
Ans: (C) Kuldip Nayar
74. The capital of Syria is –
(A) Durban
(B) Lebanon
(C) Damascus
(D) Beirut
Ans: (C) Damascus
75. ‘NGRBA’ which was recently in news stands for –
(A) National Gangotri River Basin Authority
(B) National Godavari River Basin Authority
(C) National Ganga River Basin Authority
(D) None of the above
Ans: (C) National Ganga River Basin Authority
76. Who is the author of the book ‘Turning Point – A Journey Through Challenges’?
(A) A.P.J. Abdul Kalam
(B) Hamid Ansari
(C) Jaswant Singh
(D) None of the above
Ans: (A) A.P.J. Abdul Kalam
77. Vedanta Alumina is a company operating in the area of –
(A) Mining
(B) Textiles
(C) Banking
(D) Cement
Ans: (A) Mining
78. The distance between the rails in broad gauge is –
(A) 1 meter
(B) 0.676 meters
(C) 1.676 meters
(D) 1.767 meters
Ans: (C) 1.676 meters
79. Kudankulam Nuclear Power Plant is being established in –
(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh
Ans: (A) Tamil Nadu
80. Who has been appointed as new Chief Minister of Karnataka on 10 May.
(A) C. P. Joshi
(B) Rahul Gandhi
(C) K. Siddaramaiah
(D) Manish Tiwari
Ans: (C) K. Siddaramaiah
81. In a 100 m race, A beats B by 10 cm and C by 13 m. In a race of 180 m, B will beat C by –
(A) 5.4 m
(B) 4.5 m
(C) 5 m
(D) 6 m
Ans: (D) 6 m
82. If 40% of a number is equal to two-third of another number, what is the ratio of first number to the second number?
(A) 2 : 5
(B) 3 : 7
(C) 5 : 3
(D) 7 : 3
Ans: (C) 5 : 3
83. Look at this series –
12, 32, 72, 152, _____
What number should come next?
(A) 312
(B) 325
(C) 515
(D) 613
Ans: (A) 312
84. ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA
(A) OLPA
(B) KLMA
(C) LLMA
(D) KLLA
Ans: (D) KLLA
85. How is my sister’s daughter’s maternal grandfather related to me?
(A) Father
(B) Uncle
(C) Paternal Grandpa
(D) Maternal grandpa
Ans: (B) Uncle
86. Tungabhadra is a tributary of _____
(A) Cauvery river
(B) Godavari river
(C) Mahanadi river
(D) Krishna river
Ans: (D) Krishna river
87. The western costs of India receive very high rainfall in summer mainly due to –
(A) Tropical location
(B) Himalayas
(C) Nearness to sea
(D) Western Ghats
Ans: (D) Western Ghats
88. The layer of the atmosphere which provides ideal flying conditions for large jet aeroplanes is –
(A) Ionosphere
(B) Exosphere
(C) Troposphere
(D) Stratosphere
Ans: (D) Stratosphere
89. Panna diamond mines are located in –
(A) Bihar
(B) Rajasthan
(C) Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Ans: (D) Madhya Pradesh
90. Mudumalai Sanctuary is famous for –
(A) Bisons
(B) Birds
(C) Elephants
(D) Tigers
Ans: (C) Elephants
91. The largest continent in terms of area is –
(A) Africa
(B) Asia
(C) Australia
(D) North America
Ans: (B) Asia
92. Which one is not a port on the east coast?
(A) Kolkata
(B) Paradeep
(C) Visakhapatnam
(D) Cochin
Ans: (D) Cochin
93. Which of the following is the poorest State in India?
(A) Odisha
(B) Bihar
(C) U.P.
(D) M.P.
Ans: (B) Bihar
94. Which of the following gives the maximum production of edible oil?
(A) Ground nut
(B) Mustard
(C) Rapeseed
(D) Sunflower
Ans: (A) Ground nut
95. Name the most cyclone prone are of India.
(A) Coastal Odisha
(B) costal Kerala
(C) Coastal Maharashtra
(D) Coastal Gujarat
Ans: (A) Coastal Odisha
96. Excess population can become human capital if the investment made is it the form of _____
(A) Health and capital
(B) Education, training and medical care
(C) Skill and productive knowledge
(D) All of the above
Ans: (D) All of the above
97. The Prime Minister –
(A) Is the Head of Government
(B) Is the Leader of Lok Sabha
(C) May change the portfolios of Ministers at will
(D) May do all the above
Ans: (D) May do all the above
98. National Emergency has been declared so far –
(A) Once
(B) Twice
(C) Thrice
(D) Four times
Ans: (C) Thrice
99. Indian constitution recognized minorities on the basis of _____
(A) religion
(B) caste
(C) population
(D) colour
Ans: (C) population
100. Buddha has been described as “an Ocean of Wisdom and Compassion” in ____
(A) Jataka tales
(B) Amarakosa
(C) Buddhacharitha
(D) The light of Asia

Ans: (B) Amarakosa