OUR OWN PUBLICATION FROM 1ST JULY, 2018 FOR B.COM

1. B.COM FIRST SEMESTER COMPLETE NOTES (CHOICE BASED) WITH SOLVED FINANCIAL ACCOUNTING BOOK
2. B.COM 3RD SEM COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF:
*ADVANCED FINANCIAL ACCOUNTING
*BUSINESS STATISTICS SOLVED PAPERS OF LAST 7 YEARS
* FINANCIAL MANAGEMENT BOOK
3. B.COM 5TH SEMESTER COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF MANAGEMENT ACCOUNTING OF JAIN AND NARANG

Thursday, April 05, 2018

RRB - Group D Exam Solved Question Papers VIII

RRB – GROUP D EXAM
EASTERN RAILWAY
HELD ON 09.11.2004
1. Total monthly income of two persons is Rs. 7500. They spend of 90% and 80% of their incomes respectively. If the ratio of their monthly savings is 3: 4, what are their monthly incomes?
  1. 5000, 2500
  2. 4000, 3500
  3. 5500, 2000
  4. 4500, 3000
Ans: 4) 4500, 3000
2. A man can row upstream at 16 km/hr and downstream at 22 km/hr and downstream at 22 km/hr. Find the man’s speed in still water in km/hr.
  1. 19
  2. 14
  3. 17
  4. 18
Ans: 1) 19

3. The difference of simple interest of Rs. 1200 for 3 years and that of Rs. 800 for 4 years at some rate is Rs. 20. The rate percent per annum is –
  1. 2.5
  2. 5
  3. 8
  4. 10
Ans: 2) 5
4. A exceeds B by 40% and B is less than C by 20%, then A:C is –
  1. 28 : 25
  2. 26 : 25
  3. 3 : 2
  4. 3: 1
Ans: 1) 28 : 25
5. If there be a loss of 20% on cost price, the rate of loss calculated on selling price would be –
  1. 15%
  2. 20%
  3. 25%
  4. 30%
Ans: 3) 25%
6. The Value of
  1. 2
  2. 1
Ans: 1) 2
7. Two three digits numbers have their H.C.F (Highest Common Factor) 29 and L.C.M (Lowest Common Multiple) 4147. The sum of numbers is –
  1. 966
  2. 696
  3. 669
  4. 668
Ans: 2) 696
8. In a school, 65% of the students passed in English, 55% in Mathematics and 40% passed in both the subjects in the last annual examination. If 20 students field in both the subjects, find the total number of examinees in the school.
  1. 12
  2. 80
  3. 100
  4. 90
Ans: 3) 100
9. In a camp of 4,000 men there was provision for food for 190 days. After 30 days 800 men went away to other place. How many days will the rest of food provide for remaining men?
  1. 100
  2. 160
  3. 200
  4. 220
Ans: 3) 200
10. In a certain types of brass, 25% is zinc and rest is copper. How much copper is present in 264 kg of this quality of brass?
  1. 198 kg
  2. 202 kg
  3. 66 kg
  4. 132 kg
Ans: 1) 198 kg
11. Out of 3650 villagers in a village, the ratio of number of adults to the number of minors is 7 : 3. Find the number of adults in the village.
  1. 2550
  2. 1095
  3. 2555
  4. 2600
Ans:3) 2555
12. How many seconds a caravan 120 meters long running at the rate of 10m/s will take to pass a standing boy –
  1. 10
  2. 12
  3. 11
  4. 14
Ans: 2) 12
13. The number of 72 is divided into two parts such that 20% of one part is equal to 25% of the other part. Find the two parts –
  1. 40, 32
  2. 50, 22
  3. 48, 24
  4. 60, 12
Ans: 1) 40,32
14. 15 labourers can plough 18 bighas of land in 5 days. If 10 labourers work for 10 days, then how much land will be ploughed?
  1. 20 bighas
  2. 12 bighas
  3. 18 bighas
  4. 24 bighas
Ans: 4) 24 bighas
15. The average of 25 results is 18. The average of first 12 of them is 14 and that of last 12 is 17. The thirteenth results is –
  1. 28
  2. 78
  3. 72
  4. 85
Ans: 2) 78
16. P can do a piece of work in 20 days and Q in 40 days. P beings the work and thereafter they work alternately on one on each day. On which day will the work be completed?
  1. 24th day
  2. 25th day
  3. 26th day
  4. 27th day
Ans: 4) 27th day
17. What is the least number which when lessened by 5 is divisible by 36, 48, 21 and 28?
  1. 1008
  2. 1003
  3. 1013
  4. 1018
Ans: 3) 1013
18. The sum of the present ages of father and his son is 65 years. Ten years ago the ratio of their ages was 7 : 2. What will be the ratio of their ages ten years hence?
  1. 12 : 6
  2. 11 : 6
  3. 11 : 5
  4. 12 : 7
Ans: 2) 11 : 6
19. What principal will amount to Rs. 747 in 6 years at the rate of 11% per annum?
  1. 500
  2. 425
  3. 450
  4. 600
Ans: 3) 450
20. A boy was asked to multiply a number by 12. By mistake, he multiplied the number by 21 and got his answer 63 more than the correct answer. The number to be multiplied was –
  1. 7
  2. 9
  3. 8
  4. 12
Ans: 1) 7
21. In a certain code, PAN is written as 31 and PAR is coded as 35, what will be the code of PAT in the same code?
  1. 30
  2. 37
  3. 39
  4. 41
Ans: 2) 37
22. If ‘ghost’ is coded as ‘haste’, then how will you code ‘rose’?
  1. Pose
  2. Dsep
  3. Oser
  4. Oscp
Ans: 4) Oscp
23. A man starts from his office and goes 3 km East. Then he turns to the left and again walks for 3 km. Again he returns left and walks 5 km. At what distance is he from the starting point?
  1. 3 km
  2. 4 km
  3. 6 km
  4. 7 km
Ans: 2) 4 km
24. The lowest number of 4 digits which is a perfect square is –
  1. 1000
  2. 1024
  3. 1089
  4. 1156
Ans: 2) 1024
25. In a queue at the bus stop. A is 7th from the front and B is 9th from the end. When they both exchange their positions? A becomes 11th from the beginning. How many people are there in the queue’?
  1. 20
  2. 19
  3. 18
  4. 21
Ans: 2) 19
26. Direction: [26-27] select the pair which is different from the there –
  1. Chari and Table
  2. Shirt and Trousers
  3. Home and House
  4. Pen and Inkpot
Ans: 3) Home and House
27. Direction: [26-27] select the pair which is different from the there –
  1. 21, 42
  2. 24, 48
  3. 37, 74
  4. 35, 28
Ans: 4) 35, 28
28. In an examination, 70 percent of the students passed in auditing, 55 percent in accountancy and 40 percent in both the subject. If 45 students had failed in both the subjects, the total number of students passed at least in one subjects is –
  1. 300
  2. 250
  3. 255
  4. 270
Ans: 1) 300
29. Deepak is the brother of Naresh and Suresh is the father of Deepak. Ramesh is the brother of Anu and Anu is dauther of Naresh. Who is the uncle of Ramesh?
  1. Deepak
  2. Suresh
  3. Naresh
  4. None of these
Ans: 1) Deepak
30. 49 : 81 : : 64 : ?
  1. 36
  2. 100
  3. 121
  4. 144
Ans: 2) 100
31. Chauri Chaura incident took place on –
  1. February 5, 1922
  2. January 5, 1921
  3. March 5, 1923
  4. April 10, 1924
Ans: 1) February 5, 1922
32. Rana Sangha was defeated by Babur in 1527 in the battle of –
  1. Panipat
  2. Haldighat
  3. Chausa
  4. Khanwa
Ans: 4) Khanwa
33. Treaty of Salbat took place in the year –
  1. 1780
  2. 1781
  3. 1782
  4. 1783
Ans: 3) 1782
34. ‘Ramacharitmanas’ was written by –
  1. Tulsidas
  2. Namdev
  3. Gyandev
  4. Kabir
Ans: 1) Tulsidas
35. The famous Bengali novel ‘Pather Dabi’ was written by –
  1. Bankim Chandra Chattopadhyay
  2. Sarat Chandra Chattopadhyay
  3. Bibhuti Bushan Bandyopadhyay.
  4. Rabiindranath Tagore.
Ans. 2) Sarat Chandra Chattopadhyay
36. Freedom fighters Bhagat Sing, Rajguru and Sukhdev were executed on –
  1. 23rd August, 1931
  2. 23rd March, 1931
  3. 31st March, 1931
  4. 29th March, 1931
Ans: 2) 23rd March, 1931
37. The last powerful and significant Gupta king who defeated the Hunas was –
  1. Kumaragupta.
  2. Chandragupta III
  3. Mahagupta
  4. Sikandragupta.
Ans: 4) Sikandragupta.
38. Who founded ‘Khudai Khidmatgar’?
  1. Abul Kalam Azad
  2. Muhammad Barkatullah
  3. Hakim Azmal Khan
  4. Khan Abul Ghaffar Khan
Ans: 4) Khan Abul Ghaffar Khan
39. Who was the Venetian traveler to the Vijayanagar empire?
  1. Nicolo di Cont
  2. Megasthenes
  3. Vasco da Gama
  4. Ibn Batuta
Ans: 1) Nicolo di Cont
40. Whose clarion call to the nafio was – ‘Arise, Awake and Stop not till the goal is reached’?
  1. Rabindranath Tagore
  2. Dayananda Saraswati
  3. Swami Vivekananda
  4. Aurobindo Ghosh
Ans: 3) Swami Vivekananda
41. Civil Disobedience Movement was started by Gandhiji in the year –
  1. 1929
  2. 1930
  3. 1931
  4. 1932
Ans: 2) 1930
42. Who was the British Prime Minister when India achieved independence?
  1. Ramsay Macdonald
  2. Winston Churchill
  3. Clement Atlee
  4. Stafford Cripps
Ans: 3) Clement Atlee
43. Poona Pact [1932] was between Gandhiji and –
  1. Vallabbhai Patel
  2. Rajendra Prasad
  3. Lord Irwin
  4. B. R. Ambedkar
Ans: 4) B. R. Ambedkar

44. Satyashodhak Samaj was founded by –
  1. Bal Gandadhar Tilak
  2. Jyotiba Phule
  3. Gopal Krishna Glkhale
  4. Govind Ballabh Pant
Ans: 2) Jyotiba Phule
45. Who was the ninth Gugu of the Sikhs?
  1. Guru Ramdas
  2. Guru Gobind Singh
  3. Guru Teg Bahadur
  4. Guru Amardas
Ans: 3 ) Guru Teg Bahadur
46. Vasco da Gama set foot on the Indian Soil in the year –
  1. 1487
  2. 1488
  3. 1489
  4. 1498
Ans: 4) 1498
47. Shivaji assumed the title ‘Chatrapati’ in the year –
  1. 1670
  2. 1672
  3. 1673
  4. 1674
Ans: 4) 1674
48. Who was the proponent of ‘Din-i-llahi’?
  1. Shah Jahan
  2. Jehangir
  3. Humayun
  4. Akbar
Ans: 4) Akbar
49. Which Indian national leader was popularly known as ‘Deshbandhu’?
  1. Motilal Nehru
  2. Chittaranjan Das
  3. Surendranath Banarjee
  4. Bal Gangadhar Tilak
Ans: 2) Chittaranjan Das
50. Who was the writer of Buddhacharita?
  1. Vasumitra
  2. Asvaghosha
  3. Panini
  4. Visakhdutta
Ans: 2) Asvaghosha
51. In which country is the volcanic mountain Mt. Catopaxi situated?
  1. U.S.A.
  2. Mexico
  3. Italy
  4. Ecuador
Ans: 4) Ecuador
52. What is the special branch of Geology by which earthquake is studied?
  1. Anthropology
  2. Epilogy
  3. Setsmology
  4. Earthology
Ans: 3) Setsmology
53. Northern half of Western Ghats is known as –
  1. Sahyadrt
  2. Malayadri
  3. Satpura
  4. Niligiri
Ans: 1) Sahyadrt
54. Ranathambore wild life sanctuary is located in the state of –
  1. Gujrat
  2. Assam
  3. Karnataka
  4. Rajasthan
Ans: 4) Rajasthan
55. What type of mountain is the Andes?
  1. Block
  2. Fold
  3. Residual
  4. Volcanic
Ans: 2) Fold
56. The river which is known as ‘Sorrow of Bengal is –
  1. Mahanadi
  2. Subarnarekha
  3. Tista
  4. Damodar
Ans: 4) Damodar
57. The Hwang Ho plains in China is an example of –
  1. Erosional Plains
  2. Structural Plains
  3. Coastal Plains
  4. Depositional Plains
Ans: 4) Depositional Plains
58. Which is the largest river of Peninsular India?
  1. The Krishna
  2. The Kaveri
  3. The Godavari
  4. The Pennar
Ans: 3) The Godavari
59. Tributary joining the Ganga from the south is –
  1. Yamuna
  2. Son
  3. Tapi
  4. Gomati
Ans: 2) Son
60. The plateau of Malwa in India is one of the examples of –
  1. Piedomont Plateau
  2. Continental Plateau
  3. Intermontane Plateau
  4. None of these
Ans: 1) Piedomont Plateau
61. The atmospheric layer which reflects radio-waves is called –
  1. Exosphere
  2. Ionosphere
  3. Stratosphere
  4. Troposphere
Ans: 2) Ionosphere
62. Alloys like brass and bronze are examples of which kind of mixture?
  1. Solid in Solid
  2. Solid in Liquid
  3. Solid in Gas
  4. Gas in Solid
Ans: 1) Solid in Solid
63. Sulphur dioxide is an example of –
  1. Acidic oxide
  2. Basic oxide
  3. Neutral Oxide
  4. Amphoteric oxide
Ans: 1) Acidic oxide
64. The three primary colours are –
  1. Blue, Green and Red
  2. Blue, Yellow and Red
  3. Yellow, Orange and Red
  4. Violet, Indigo and Blue
Ans: 1) Blue, Green and Red
65. The specific heat of water is –
  1. Zero
  2. Half
  3. Three fourth
  4. One
Ans: 4) One
66. The reverberation of sound in a half results due to continued –
  1. Reflection
  2. Interference
  3. Diffraction
  4. Absorption
Ans: 1) Reflection
67. In an electric kettle, water becomes hot by –
  1. Conduction
  2. Radiation
  3. Moving particles
  4. Convection
Ans: 4) Convection
68. Galvansing is coatting iron with –
  1. Nicked
  2. Zinc
  3. Chromium
  4. Copper
Ans: 2) Zinc
69. Among the following the compound used as a fertilizer is
  1. Copper sulphate
  2. Ammonium sulphate
  3. Sodium sulphate
  4. Aluminium sulphate
Ans: 2) Ammonium sulphate
70. Deficiency of iron causes –
  1. Nervous disorders
  2. Heart diseases
  3. Anaemia
  4. Impairment of vision
Ans: 3) Anaemia
71. The constituents of German Silver are –
  1. Copper, Nickel, Tin
  2. Copper and Silver
  3. Copper, Nickel and Chromium
  4. Copper, Nickel, Zinc
Ans: 4) Copper, Nickel, Zinc
72. First organic compound prepared in the laboratory was –
  1. Urea
  2. Acetic acid
  3. Ammonium sulphate
  4. Calcium cynammide
Ans: 1) Urea
73. An astronaut in the earth satellite will observe sky as –
  1. Deep red
  2. Sky blue
  3. Deep blue
  4. Black
Ans: 4) Black
74. The chemical name of common salt is –
  1. Sodium chloride
  2. Potassium chloride
  3. Sodium carbonate
  4. Potassium carbonate
Ans: 1) Sodium chloride
75. Relative humidity is measured by –
  1. Anemometer
  2. Thermometer
  3. Chronometer
  4. Hygrometer
Ans: 4) Hygrometer
76. A non-material kind of pollution is –
  1. Land pollution
  2. Air pollution
  3. Noise pollution
  4. Water pollution
Ans: 3) Noise pollution
77. the chemical name of vitamin B is –
  1. Reboflavin
  2. Cobalamine
  3. Ascorbic acid
  4. Thiamin
Ans: 4) Thiamin
78. The process by which solids are transformed directly into the vapour state is known as –
  1. Distillation
  2. Sedimentation
  3. Decantation
  4. Sublimation
Ans: 4) Sublimation
79. Temperature is measured by –
  1. Anemometer
  2. Thermometer
  3. Seismometer
  4. Barometer
Ans: 2) Thermometer
80 S.I. unit of heat is –
  1. Faraday
  2. Watt
  3. Joule
  4. Kelvin
Ans: 3) Joule
81. Vice-President of India is elected by an electoral college consisting of –
  1. Elected members of the Rajya Sabha
  2. Elected members of both Lok Sabha and Rajya Sabha
  3. The member s of the Parliament and state legislatures
  4. The members of both Houses of the Parliament
Ans: 2) Elected members of both Lok Sabha and Rajya Sabha
82. Capital of Peru is –
  1. Brasilia
  2. Montevideo
  3. Lima
  4. Asuncion
Ans: 3) Lima
83. The highest court of appeal in India is –
  1. Parliament
  2. High Court
  3. Supreme Court
  4. Vidhan Sabha
Ans: 3) Supreme Court
84. The monetary unit of South Africa is –
  1. Pound
  2. Dollar
  3. Rand
  4. Rupee
Ans: 3) Rand
85. Who has been appointed as Home Minister of India after the constitution of 16th Lok Sabha?
  1. Arun Jaitley
  2. Ravi Shankar Prasad
  3. Sushma Swaraj
  4. Raj Nath Singh
Ans: 4) Raj Nath Singh
86. Which country is called the ‘low country’ of the earth?
  1. Spain
  2. Holland
  3. Italy
  4. Hungary
Ans: 2) Holland
87. Which article of the Constitution of India deals with the procedure of its amendment?
  1. Articles 360
  2. Article 362
  3. Article 368
  4. Article 367
Ans: 3) Article 368
88. The largest desert in the world is –
  1. Sahara
  2. Gobi
  3. Kalahari
  4. Thar
Ans: 1) Sahara
89. Who has been awarded Dadasaheb Phalke Award in 2013?
  1. Amitabh Bachhan
  2. Lata Mangeshkar
  3. Gulzar
  4. Sumitra Chatterjee
Ans: 3) Gulzar
90. Who was the first human being who went to space?
  1. Neil Armstrong
  2. Yuri Gagarin
  3. Rakesh Sharma
  4. Edwin Aldrin
Ans: 2) Yuri Gagarin
91. Who has been awarded Indira Gandhi Peace Prize for 2013?
  1. Angela Markel
  2. Dalit Lama
  3. Sheikh Hasina
  4. Hilary Clinton
Ans: 1) Angela Markel
92. River Po flows through –
  1. Austria
  2. Italy
  3. Yugoslavia
  4. France
Ans: 2) Italy
93. Which among the following not a SAARC country?
  1. Myanmar
  2. Bhutan
  3. India
  4. Maldives
Ans: 1) Myanmar
94. The supreme command of defence forces in India vested in the –
  1. President
  2. Vice President
  3. Prime Minister
  4. Speaker of the Lok Sabha
Ans: 1) President
95. Who has been awarded Nobel Prize in literature in the year 2013?
  1. Pablo Neruda
  2. Omar Pamuk
  3. James Coetzee
  4. Alice Munro
Ans: 4) Alice Munro
96. As per 2011 census of India which state has the higher population density?
  1. Bihar
  2. West Bengal
  3. Kerala
  4. Uttar Pradesh
Ans: 1) Bihar
97. Surya Kiran VI is
  1. A temple
  2. A navy exercise between U.S.A and India
  3. An army exercise between Nepal and India
  4. A solar energy plant
Ans: 3) An army exercise between Nepal and India
98. Who administers oath of office to the Vice-President of India?
  1. Chief Justice of India
  2. President of India
  3. Speaker of Lok Sabha
  4. Prime Minister of India
Ans: 2) President of India
99. Which film has been awarded Oscar Academy Award in 2014 in the category of ‘Best Picture’?
  1. Blue Jasmine
  2. 12 years a Slave
  3. Gravity
  4. Frozen
Ans: 2) 12 years a Slave
100. Who is the author of the famous novel, “One Hundred Years of Solitude’?
  1. Pablo Neruda
  2. Charles Dickens
  3. V.S. Naipaul
  4. Gabriel Garcia Marques

Ans: 4) Gabriel Garcia Marques