OUR OWN PUBLICATION FROM 1ST JULY, 2018 FOR B.COM

1. B.COM FIRST SEMESTER COMPLETE NOTES (CHOICE BASED) WITH SOLVED FINANCIAL ACCOUNTING BOOK
2. B.COM 3RD SEM COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF:
*ADVANCED FINANCIAL ACCOUNTING
*BUSINESS STATISTICS SOLVED PAPERS OF LAST 7 YEARS
* FINANCIAL MANAGEMENT BOOK
3. B.COM 5TH SEMESTER COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF MANAGEMENT ACCOUNTING OF JAIN AND NARANG

Friday, April 06, 2018

RRB - Group D Exam Solved Question Papers X

Railway Recruitment Board Exam - 2008 Solved Question paper
Eastern Regional Council
1. When a ray of light passes from an optically denser medium to a rarer medium, it
(a) Remains undeviated
(b) Bends towards normal
(c) Bends away from normal
(d) None of these
Ans: (c) Bends away from normal
2.Who is the author of "Anandmath" ?
(a) Rabindranath Tagore
(b) Bankim chandra Chattopadhyaya
(c) Sarojini Nayadu
(d) Jyotiba Phule
Ans: (b) Bankim chandra Chattopadhyaya

3. Thimpu is the capital of -
(a) Nepal
(b) Bhutan
(c) Thailand
(d) Myanmar
Ans: (b) Bhutan
4. The time period of a seconds pendulum is
(a) 1 second
(b) 4 seconds
(c) 3 seconds
(d) 2 seconds
Ans: (d) 2 seconds
5. The nuclear fuel in the sun is
(a) Helium
(b) Uranium
(c) Hydrogen
(d) Oxygen
Ans: (c) Hydrogen
6. The second’s hand of a watch is 2 cm long. The velocity of its tip is
(a) 0.21 cm/sec.
(b) 2.1 cm/sec.
(c) 21 cm/sec.
(d) None of these
Ans: (a) 0.21 cm/sec.
7. In diesel engine, ignition is caused by
(a) Spark
(b) Automatic starter
(c) Compression
(d) Friction
Ans: (c) Compression
8. The mass-energy equivalence, relationship E = mc2 was propounded by
(a) Max Plank
(b) Einstein
(c) Newton
(d) Hertz
Ans: (b) Einstein
9. The filament of bulb is made of
(a) Tungsten
(b) Iron
(c) Nichrome
(d) Carbon
Ans: (a) Tungsten
10. Anti-knocking can be lessened by
(a) Iso Octane
(b) N Heptane
(c) TEL
(d) Benzene
Ans: (a) Iso Octane
11. In which of the following oxidation shows a positive oxidation state.
(a) CO
(b) N2O
(c) NO
(d) F2O
Ans: (d) F2O
12. Which of the following is used in photography?
(a) Silver Bromide
(b) Sodium Bromide
(c) Potassium Chloride
(d) Sodium Sulphate
Ans: (a) Silver Bromide
13. Which of the following is used in accumulator cell?
(a) Copper
(b) Iron
(c) Lead
(d) Zinc
Ans: (c) Lead
14. Choose the wrong statement :
(a) Single magnetic poles can exist
(b) Magnetic poles are always of equal strength
(c) Like poles repel each other
(d) None of these
Ans: (a) Single magnetic poles can exist
15. Laws of electrolysis are given by:
(a) Farady
(b) Maxwell
(c) Lenz
(d) Bohr
Ans: (a) Farady
16. Flemings left hand rule is used to fine out:
(a) Direction of magnetic field due to flow of current
(b) Direction of induced current due to effect of magnetic field
(c) Direction of motion of a current carrying conductor in magnetic field
(d) None of these
Ans: (c) Direction of motion of a current carrying conductor in magnetic field
17. The pH of a neutral solution at 250C is :
(a) 0
(b) 1.0
(c) 7.0
(d) 1.4
Ans: (c) 7.0
18. The raw material used for the manufacture of Portland cement is :
(a) Limestone and clay
(b) Alumina, clay and gypsum
(c) Gypsum and limestone
(d) Gypsum and clay
Ans: (b) Alumina, clay and gypsum
19. CaOCI2 is the chemical formula for a compound commonly known as :
(a) Soda Ash
(b) Lime
(c) Bleaching Powder
(d) Plaster of Paris
Ans: (c) Bleaching Powder
20. The glass used for making laboratory apparatus is :
(a) Pyrex glass
(b) Hard glass
(c) Soft glass
(d) Safety glass
Ans: (a) Pyrex glass
21. The iron produced in blast furnace is :
(a) Pig iron
(b) Wrought iron
(c) Stainless steel
(d) Steel
Ans: (a) Pig iron
22. Formation is a 40% solution of :
(a) Methanol
(b) Methenal
(c) Methanoic acid
(d) None of these
Ans: (b) Methenal
23. Which of the following is not an ore of aluminium :
(a) Cryolite
(b) Feldspar
(c) Bauxite
(d) Azurite
Ans: (d) Azurite
24. Rhombic monoclinic and plastic sulphur are:
(a) Isomers
(b) Isotopes
(c) Allotropes
(d) Hydrides of sulphur
Ans: (c) Allotropes
25. The alkaline hydrolysis of oils or fats gives soap and :
(a) Glycerol
(b) Ethenol
(c) Glycol
(d) Ethanoic acid
Ans: (a) Glycerol
26. The sight of a delicious food usually makes month watery. It is a :
(a) Hormonal response
(b) Neural response
(c) Optic response
(d) Olfactory response
Ans: (d) Olfactory response
27. Nitrogen fixing bacteria are normally found in :
(a) Parasitic plants
(b) Epiphytic plants
(c) Leguminous plants
(d) Aquatic plants
Ans: (c) Leguminous plant
28. Powdery mildew of wheat is caused by:
(a) Bacteria
(b) Virus
(c) Fungi
(d) Protozoans
Ans: (c) Fungi
29. Septic sore throat is caused by :
(a) Bacteria
(b) Virus
(c) Fungi
(d) Protozoans
Ans: (a) Bacteria, (b) Virus
30. A person of blood group AB can give blood to :
(a) ‘A’ and ‘B’
(b) Only ‘AB’
(c) ‘A’, ‘B’ and ‘O’
(d) All of these
Ans: (b) Only ‘AB’
31. Cell activities are controlled by :
(a) Chloroplast
(b) Nitochondria
(c) Cytoplasm
(d) Nucleus
Ans: (d) Nucleus
32. Which of the following helps eye to adjust the focal length of the eye lens :
(a) Cornea
(b) Conjunctiva
(c) Ciliary body
(d) Iris
Ans: (c) Ciliary body
33. When pollen of a flower is transferred to the stigma of the same plant, pollination type is referred to as :
(a) Autogamy
(b) Allogamy
(c) Xenogamy
(d) Geitonogamy
Ans: (a) Autogamy
34. Respiration is a :
(a) Catabolic process
(b) Anabolic process
(c) Both of these
(d) None of these
Ans: (a) Catabolic process
35. The structural and functional unit of kidneys are :
(a) Neurons
(b) Nephrons
(c) Medula
(d) None of these
Ans: (b) Nephrons
36. Which of the following enzymes is generally nor present in adult human :
(a) Renin
(b) Pepsin
(c) Trypsin
(d) Amylopsin
Ans: (a) Renin
37. The part of the plant which is responsible for carrying water and solutes from roots to various parts of plants is :
(a) Phloem
(b) Xylem
(c) Duodenum
(d) Sclercids
Ans: (b) Xylem
38. ‘Widal test’ is used for susceptibility of :
(a) Malaria
(b) Typhoid
(c) Cholera
(d) Yellow fever
Ans: (b) Typhoid
39. Exchange of gases in plants takes place through :
(a) Stomata
(b) Lenticels
(c) Cuticle
(d) All of these
Ans: (d) All of these
40. ‘Lieutenant’ in army is equivalent to following rank in navy :
(a) Lieutenant
(b) Sub Lieutanant
(c) Lieutenant Commander
(d) None of these
Ans: (b) Sub Lieutanant
41. Pankaj Advani is associated with :
(a) Snooker
(b) Golf
(c) Shooting
(d) Archery
Ans: (a) Snooker
42. Which city in the world is known as the forbidden city :
(a) Aberdeen
(b) Jerusalem
(c) Mecca
(d) Lhasa
Ans: (d) Lhasa
43. Rajeev Gandhi Khel Ratna Award carries a sum of :
(a) Rs. 3 lakns
(b) Rs. 5 lakhs
(c) Rs. 1 lakh
(d) Rs. 7 lakhs
Ans: (b) Rs. 5 lakhs
44. Who is known as ‘Nightingale of India’ :
(a) Asha Bhonsle
(b) Begum Akhtar
(c) Sarojini Naidu
(d) Vijaylaxmi Pandit
Ans: (c) Sarojini Naidu
45. Which one of the following is not included in the UNESCO’s list of world heritage site :
(a) Kaziranga National Park
(b) Qutab Minar
(c) Champaner Pavagarh
(d) None of these
Ans: (d) None of these
46. Which of the following is not an electric resistant?
(a) Lead
(b) Ebonite
(c) Charcoal
(d) Lac
Ans: (a) Lead
47. Which of the following is a complementary colour?
(a) Blue
(b) Yellow
(c) Magenta
(d) Yellow and Magenta
Ans: (d) Yellow and Magenta
48. The velocity of sound increases in air by ……… for every degree Celsius increase of temperature.
(a) 60 m/sec.
(b) 0.61 m/sec.
(c) 60 ft/sec.
(d) 0.61 km/sec.
Ans: (b) 0.61 m/sec.
49. Henry is a unit of
(a) Capacity
(b) Magnetic field
(c) Inductance
(d) Frequency
Ans: (c) Inductance
50. The velocity of rotation of Earth is
(a) 28 km/min
(b) 30 km/min
(c) 25 km/min
(d) 39.5 km/min
Ans: (a) 28 km/min
51. What is Hubble?
(a) Warship
(b) Star
(c) Telescope
(d) Missile
Ans: (c) Telescope
52. Which acid is normally found in lemon and grape fruits?
(a) Citric acid
(b) Tartaric acid
(c) Ascorbic acid
(d) Lactic acid
Ans: (a) Citric acid
53. At which temperature Fahrenheit and Celsius show same reading?
(a) -400
(b) 00
(c) -574.250
(d) 2730
Ans: (a) -400
54. Limestone is metamorphosed to form
(a) Graphite
(b) Quartz
(c) Granite
(d) Marble
Ans: (d) Marble
55. Rift valley is formed by
(a) Earthquake
(b) Folding
(c) Faulting
(d) All of these
Ans: (c) Faulting
56. If a piece of ice at 00C is mixed with water at 00C, then
(a) Whole ice melts
(b) Some ice melts
(c) No ice melts
(d) Temperature decreases
Ans: (c) No ice melts
57. Mettur Dam is built on the river
(a) Krishna
(b) Cauvery
(c) Narmada
(d) Mahanadi
Ans: (b) Cauvery
58. Mahendra Giri peak is situated in the
(a) Eastern Ghats
(b) Western Ghats
(c) Shiwaliks
(d) Vindhyachal
Ans: (a) Eastern Ghats
59. In what time a sum will double itself at 20% per annum rate of interest?
(a) 2 years
(b) 3 years
(c) 4 years
(d) 5 years
Ans: (d) 5 years
60. The famous Dilwara Temple is situated in
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
(d) Rajasthan
Ans: (d) Rajasthan
61. Pneumonia affects
(a) Lungs
(b) Tongue
(c) Liver
(d) Kidney
Ans: (a) Lungs
62. The chemical name of Vitamin A is
(a) Retinol
(b) Jhiamin
(c) Biotic
(d) Riboflavin
Ans: (a) Retinol
63. A 130m long train crosses a bridge in 30 seconds at 45 kmph. The length of the bridge is
(a) 200m
(b) 225m
(c) 245m
(d) 250m
Ans: (c) 245m
64. By selling an article at some price a person gains 10%. If the article is sold at twice of the price, the gain percent will be
(a) 20%
(b) 60%
(c) 100%
(d) 120%
Ans: (d) 120%
65. Atoms are electrically charged as
(a) Positive
(b) Negative
(c) Bi-positive
(d) Neutral
Ans: (d) Neutral
66. Ionic bond exists in
(a) Kcl
(b) H2O
(c) NH3
(d) Cl3
Ans: (a) Kcl
67. Which force is required to increase the momentum of an object to 40 kg m/s in 5 seconds?
(a) 2N
(b) 4N
(c) 8N
(d) 10N
Ans: (c) 8N
68. The river that does not form delta is
(a) Mahanadi
(b) Tapti
(c) Krishna
(d) Cauvery
Ans: (b) Tapti
69. The ratio of the redius and height of a cone is 5 : 12, respectively. Its volume is 23147cc. Find its slant height.
(a) 13cm
(b) 14cm
(c) 17cm
(d) 26cm
Ans: (a) 13cm
70. 27 students took part in a debate of a college. What is the probability that at least 3 of them have their birth days in the same month?
(a) 3/27
(b) 3/12
(c) 12
(d) 1
Ans: (c) 12
71. Who was the first winner of Dada Saheb Phalke Award?
(a) B.N.Sarkar
(b) Prithvi Raj Kapoor
(c) Devika Rani
(d) Kanan Devi
Ans: (c) Devika Rani
72. How many members are nominated by the President in the Rajya Sabha?
(a) 12
(b) 15
(c) 10
(d) 20
Ans: (a) 12
73. Who was the founder of Brahmo Samaj?
(a) Raja Rammohan Roy
(b) Aurobindo Ghosh
(c) Vivekanand
(d) Dyanand Saraswati
Ans: (a) Raja Rammohan Roy
74. The Parliamentary System in India has been taken from
(a) America
(b) Britain
(c) Australia
(d) Ireland
Ans: (b) Britain
75. The electric supply in India was first started in
(a) Kolkata
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) Darjeeling
Ans: (d) Darjeeling
76. Bhatnagar Prize is given in the field of
(a) Peace
(b) Music and dance
(c) Science & technology
(d) Fine arts
Ans: (c) Science & technology
77. Who discovered the solar system?
(a) Copernicus
(b) Kepler
(c) Aryabhatta
(d) Newton
Ans: (a) Copernicus
78. The Nobel Prize in Economics was started in
(a) 1901
(b) 1936
(c) 1957
(d) 1967
Ans: (d) 1967
79. In India, the second largest language is
(a) Bengali
(b) Urdu
(c) Telugu
(d) Marathi
Ans: (c) Telugu
80. The first Asian Games were held in
(a) Manila
(b) Tokyo
(c) Jakarta
(d) New Delhi
Ans: (d) New Delhi
81. The Islam was established in
(a) 7th A.D.
(b) 5th A.D.
(c) 3rd B.C.
(d) 5th B.C.
Ans: (a) 7th A.D.
82. The Olympic Games 2012 will be held in
(a) Moscow
(b) Paris
(c) New York
(d) London
Ans: (d) London
83. The main factor of air pollution is
(a) Lead
(b) Copper
(c) Zinc
(d) Gold
Ans: (a) Lead
84. The bauxite ore is found in
(a) Musabani
(b) Karnapura
(c) Koderma
(d) Palamu
Ans: (d) Palamu
85. The first fertilizer plant in India was established in
(a) Trombay
(b) Nangal
(c) Alwaye
(d) Sindri
Ans: (d) Sindri
86. Which of the following had strong navy?
(a) Bahmani
(b) Chalukya
(c) Chola
(d) Rashtrakuta
Ans: (c) Chola
87. The last king of Maurya Dynastry was
(a) Brihdarth
(b) Kunal
(c) Samprati
(d) Salishuk
Ans: (a) Brihdarth
88. How will the image formed by a convex lens be affected if the central part of the lens is covered by black paper?
(a) Remaining part of the lens will form no image
(b) The central position of the image is absent
(c) There will be no effect
(d) The full image will be formed with lessened brightness
Ans: (d) The full image will be formed with lessened brightness
89. The force between two parallel wires conducting current is used to define
(a) Ampere
(b) Coulomb
(c) Volt
(d) Newton
Ans: (a) Ampere
90. A body is thrown vertically upward and it reaches 10m high. Find the velocity with which the
body was thrown? (g = 9.8 m/s)
(a) 10 m/sec.
(b) 18 m/sec.
(c) 14 m/sec.
(d) 7 m/sec.
Ans: (c) 14 m/sec.
91. The buoyancy depends on the
(a) Depth of the fluid
(b) Density of the fluid
(c) Volume of the fluid
(d) Weight of the fluid

Ans: (b) Density of the fluid
92. 3034 – (1002/20.04) = ?
1) 2984
2) 2983
3) 2982
4) 2981
Ans: 1) 2984
93. Which of these is not a fibre crop?
1) Rubber
2) Cotton
3) Jute
4) Hemp
Ans: 1) Rubber
94. What is the process where every known members of a particular species dies?
1) Destruction
2) Revolution
3) Evolution
4) Extinction
Ans: 4) Extinction
95. The simple interest of a sum at 5% per year for 3 years and 4 years differ by Rs. 42. What is the sum?
1) Rs. 600
2) Rs. 720
3) Rs. 780
4) Rs. 840
Ans: 4) Rs. 840
96. 15.06 x 0.0001 = ?
1) 150600
2) 0.001506
3) 0.1506
4) 1.506
Ans: 2) 0.001506
97. Fifteen chairs can be bought for Rs. 3,532.50. How many chairs can be bought for Rs. 5,416.50?
1) 20 chairs
2) 21 chairs
3) 22 chairs
4) 23 chairs
Ans: 4) 23 chairs
98. Maximum period for which an absent without permission, before his seat is declared vacant is –
1) 7 days
2) 14 days
3) 30 days
4) 60 days
Ans: 4) 60 days
99. Blue Revolution is associated with better –
1) Water conservation
2) Water supply
3) Water pollution
4) Fish production
Ans: 4) Fish production
100. The minimum voting age in India –
1) 21 years
2) 25 years
3) 30 years
4) 18 years
Ans: 4) 18 years