OUR OWN PUBLICATION FROM 1ST JULY, 2018 FOR B.COM

1. B.COM FIRST SEMESTER COMPLETE NOTES (CHOICE BASED) WITH SOLVED FINANCIAL ACCOUNTING BOOK
2. B.COM 3RD SEM COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF:
*ADVANCED FINANCIAL ACCOUNTING
*BUSINESS STATISTICS SOLVED PAPERS OF LAST 7 YEARS
* FINANCIAL MANAGEMENT BOOK
3. B.COM 5TH SEMESTER COMPLETE NOTES WITH SOLVED BOOKS OF MANAGEMENT ACCOUNTING OF JAIN AND NARANG

Friday, April 06, 2018

RRB - Group D Solved Question Papers IX

RRB SOLVED QUESTION PAPERS
EASTERN REGIONAL COUNCIL
1. In what time, at 10% simple interest will a sum of money treble itself?
(1) 10 years
(2) 15 years
(3) 20 years
(4) 25 years
Ans: (3) 20 years
2. If a boy goes to school at 6 km/hr and returns home at 4 km/hr, find his average speed.
(1) 5 km/hr
(2) 5.2 km/hr
(3) 5.5 km/hr
(4) 4.8 km/hr
Ans: (4) 4.8 km/hr

3. A father is thirty times older than his son. However, 18 years letter, he will be only thrice as old as his son. What is the father’s present age?
(1) 20 years
(2) 60 years
(3) 25 years
(4) 40 years
Ans: (4) 40 years
4. The Price of cooking oil is increased by 25%. By what percent a family should reduce the consumption of cooking oil so as not to increase the expenditure on this account?
(1) 20
(2) 25
(3) 18
(4) 16
Ans: (1) 20
5. A merchant has 100 kg of sugar, part of which he sells at 7% profit and rest at 17% profit. He gains 10% as a whole. Find how much is sold at 7% profit.
(1) 70 kg
(2) 30 kg
(3) 50 kg
(4) 10 kg
Ans: (1) 70 kg
6. If p : q – 7 : 9 and q : r = 15 : 7, then p : r is –
(1) 3 : 5
(2) 5 : 3
(3) 7 : 15
(4) 7 : 21
Ans: (2) 5 : 3
7. When the price of oranges is reduced by 20%, it enables a man to buy 20 more oranges for Rs. 120. The original price per orange is –
(1) Rs. 1.50
(2) Rs. 1.20
(3) Rs. 1.60
(4) Rs. 1.80
Ans: (1) Rs. 1.50
8. In a particular type of fertilizer, the ratio of two chemicals R and T is 2 : 5. In 21 kg of this fertilizer, if 3 kg of R is added, the ratio of R and T in the new fertilizers will be –
(1) 1 : 1
(2) 2 : 3
(3) 3 : 5
(4) 4 : 5
Ans: (3) 3 : 5
9. In a 100 m race, Kamal defeats Bimal by 5 seconds. If the speed of Kamal is 18 km/hr, then the speed of Bimal is –
(1) 15.4 km/hr
(2) 14.5 km/hr
(3) 14.4 km/hr
(4) 14 km/hr
Ans: (3) 14.4 km/hr
10. The mean proportional of 4 and 64 is –
(1) 16
(2) 34
(3)
(4) 60
Ans: (1) 16
11. The least number of soldiers that can be arranged in 12, 15 and 18 having equal number of soldiers and can also be arranged in a solid square is –
(1) 180
(2) 450
(3) 900
(4) 32400
Ans: (4) 32400
12. 100 litres of a mixture contains 10% water and the rest milk. The amount of water that must be added so that the resulting mixture contains only 50% milk is –
(1) 70 litres
(2) 72 litres
(3) 78 litres
(4) 80 litres
Ans: (4) 80 litres
13. A woman has a certain number of mangoes, of which 13% are bad. She gives 75% of the remainder to charity, and then has 261 left. How many mangoes did she have at first?
(1) 1300
(2) 1250
(3) 1200
(4) 610
Ans: (3) 1200
14. A box contains one-rupee, fifty paise and twenty five paise coins. The total number of coins is 378. The ratio of values of the above coins is 13 : 11 : 7. Find the number of fifty paise coins.
(1) 78
(2) 164
(3) 168
(4) 132
Ans: (4) 132
15. Two numbers are in the ratio 6 : 13. If their LCM is 468, then their HCF is –
(1) 12
(2) 8
(3) 6
(4) 4
Ans: (3) 6
16. A pipe can fill a cistern in 12 hours and another pipe can empty completely filled cistern in 18 hours. If both the pipes are opened together, the cistern will be filed in –
(1) 30 hours
(2) 36 hours
(3) 40 hours
(4) 44 hours
Ans: (2) 36 hours
17. The average age of a group of men is increased by 5 years when a person aged 18 years is replaced by a new person aged 38 years. How many men are there in the group?
(1) 3
(2) 4
(3) 5
(4) 6
Ans: (2) 4
18. The ratio of two numbers is 10 : 7 and their difference is 105. The sum of the numbers is –
(1) 595
(2) 805
(3) 1190
(4) 1610
Ans: (1) 595
19. A train 110 metres long passes a telegraph pole in 3 seconds. How long it will take to cross a railway platform 165 metres long?
(1) 4 seconds
(2) 15 seconds
(3) 10 seconds
(4) Seconds
Ans: (4) seconds
20. If 16 horses or 12 oxen consume 14.4 quintals of oats in 30 days, how many quintals will 4 horses and 2 oxen consume in 5 days?
(1) 1 quintal
(2) 2 quintals
(3) 3 quintals
(4) 4 quintals
Ans: (1) 1 quintal
21. C is the wife of B, E is the son of C. A is the brother of B and father of D. What is the relationship of E to D?
(1) Mother
(2) Brother
(3) Sister
(4) Cousin
Ans: (4) Cousin
22. ZCBA, YFED, XIGH ?
(1) WLKM
(2) WJKL
(3) WKLJ
(4) WLKJ
Ans: (4) WLKJ
23. A/4, D/9, H/15, M/22, ?
(1) R/30
(2) S/30
(3) Q/31
(4) Q/30
Ans: (2) S/30
24. DWEV, FUGT, HSIR, ?
(1) JKQP
(2) JPQK
(3) JQKP
(4) JPKQ
Ans: (3) JQKP
25. D/5, G/9, J/14, M/20, ?
(1) Q/26
(2) O/26
(3) Q/27
(4) P/27
Ans: (4) P/27
Directions (26-30): Select the related letters/words/number from the given alternatives.
26. Framework : House : : Skeleton : ?
(1) Ribs
(2) Skull
(3) Body
(4) Grace
Ans: (3) Body
27. DE : 10 : HI : ?
(1) 17
(2) 20
(3) 36
(4) 46
Ans: (3) 36
28. MAT : NOW : : APE : ?
(1) CRH
(2) BRH
(3) BSG
(4) BSH
Ans: (2) BRH
29. Smile : Laugh : : ? : Hot
(1) Heat
(2) Sweet
(3) Fire
(4) Warm
Ans: (3) Fire
30. 50 : 65 : : 101 : ?
(1) 12
(2) 117
(3) 122
(4) 145
Ans: (3) 122
31. Jallianwala Bagh Massacre took place in the year –
(1) 1908
(2) 1912
(3) 1919
(4) 1920
Ans: (3) 1919
32. ‘Brihatsamhita’ was written by –
(1) Aryabhatta
(2) Paninini
(3) Varahamihira
(4) Bhaskaracharya
Ans: (3) Varahamihira
33. Greatest ruler of Vijaayanagar empire was –
(1) Deva Raya I
(2) Deva Raya II
(3) Virupakshya
(4) Krishnadeva Raya
Ans: (3) Krishnadeva Raya
34. Mahar Movement was initiated by –
(1) Jyotiba Phule
(2) Narayan Guru
(3) Atmaram Pandurang
(4) B.R. Ambedkar
Ans: (4) B.R. Ambedkar
35. Young Bengal Movement was initiated by –
(1)  Raja Rammohan Roy
(2) Keshav Chandra Sen
(3) Iswar Chandra Vidyasagar
(4) Henry Luis Vivian Derozio
Ans: (4) Henry Luis Vivian Derozio
36. Subhas Chandra Bose was elected President of Indian National Congress fir time in the year –
(1) 1937
(2) 1938
(3) 1939
(4) 1940
Ans: (2) 1938
37. Who composed the famous Sanskrit plays ‘Nagananda’ and ‘Ratnavali’?
(1) Kalidasa
(2) Banabhatta
(3) Harsha Vardhana
(4) Bhabahuti
Ans. (3) Harsha Vardhana
38. Who was the Viceroy when Simon Commission was appointed?
(1) Lord Reading
(2) Lord Wellingdon
(3) Lord Linlithgow
(4) Lord Irwin
Ans: (4) Lord Irwin
39. Who was the tenth Sikh Guru?
(1) Guru Tag Bahadur
(2) Guru Angad
(3) Guru Amardas
(4) Guru Govind Singh
Ans: (4) Guru Govind Singh
40. Mihirkula was one of the prominent rulers belonging to _____. Fill in the blank among the options given below.
(1) Kushans
(2) Huns
(3) Sakas
(4) Pathans
Ans: (2) Huns
41. Which freedom fighter made took the epic fast of 63 days –
(1) Jatindranath Das
(2) Jatindra Mohan Sengupta
(3)Sachindra nath Sanyal
(4) Modan Lal Dhingra
Ans: (1) Jatindranath Das
42. Who was the founder of Chola empire?
(1) Rajaraja
(2) Rajendra
(3) Narasimhavarman
(4) Vijayalaya
Ans: (4) Vijayalaya
43. Greatest ruler of Maury dynasty was –
(1) Bindusara
(2) Chandragupta
(3) Samprati
(4) Ashoka
Ans: (4) Ashoka
44. Gandhiji’s first ‘Satyagraha Movement took place in –
(1) Champaran, Bihar
(2) Khera, Gujrat
(3) Midnapore, West Bengal
(4) Nagpur, Maharashtra
Ans: (1) Champaran, Bihar
45. Who were the leaders of Santhals in the uprising against the British Government in the year 1855-56?
(1) Birsa Munda
(2) Chakra Bisayi
(3) Buddho Bhagat
(4) Sidhu and Kanu
Ans: (4)Sidhu and Kanu
46. The capital of Pandyas was –
(1) Vitapi
(2) Madurai
(3) Tanjor
(4) Dwarsamudra
Ans: (2) Madurai
47. The newspaper ‘Kesari’ in Marathi was started by –
(1) Gopal Krishna Gokhale
(2) Atmaram Pandurang
(3) Veer Savarkar
(4) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (4) Bal Gangadhar Tilak
48. The Third Battle of Panipat took place in the year –
(1) 1767
(2) 1756
(3) 1789
(4) 1761
Ans: (4) 1761
49. ‘Purna Swaraj’ resolution was passed in the session of Indian National Congress held in –
(1) Karachi
(2) Kolkata
(3) Chandigarh
(4) Lahore
Ans: (4) Lahore
50. ‘Humayun Namah’ was written by –
(1) Humayun
(2) Abdul Fazal
(3) Gulbadan Begum
(4) Jehangir
Ans: (3) Gulbadan Begum
51. The largest inland sea of the world is –
(1) Dead Sea
(2) Black Sea
(3) Aral Sea
(4) Caspian Sea
Ans: (4) Caspian sea
52. What is the highest peak of Africa?
(1) Mt. Matterhorn
(2) Mt. Mckinley
(3) Mt. Everest
(4) Mt. Kilimanjaro
Ans: (4) Mt. Kilimanjaro
53. Hunting, fishing, mining, agriculture are examples of –
(1) Primary activities
(2) Secondary activities
(3) Tertiary activities
(4) None of these
Ans: (1) Primary activities
54. Which river is also known by these names, Tsangpo and Dihang?
(1) Sindhu
(2) Brahmaputra
(3) Ganga
(4) Yamuna
Ans: (2) Brahmaputra
55. The largest river island in Asia is –
(1) Andaman & Nicobar islands
(2) Lakshadeep
(3) Majuli
(4) Bali
Ans: (3) Majuli
56. Hirakud Project is situated on the river –
(1) Mahanadi
(2) Kosi
(3) Narmada
(4) Subarnarekha
Ans: (1) Mahanadi
57. Addis Ababa is the capital of –
(1) Ghana
(2) Zambia
(3) Ethiopia
(4) Kenya
Ans: (3) Ethiopia
58. Which river is known as the ‘Sorrow of Bihar’?
(1) Tista
(2) Mahananda
(3) Gandak
(4) Kosi
Ans: (4) Kosi
59. Sunderbans is an example of –
(1) Mangrove forest
(2) Deciduous forest
(3) Evergreen forest
(4) Scrub forest
Ans: (1) Mangrove forest
60. The main river system of Australia is –
(1) Nile Basin
(2) Murray-Darling system
(3) Amazon system
(4) Volga system
Ans: (2) Murray-Darling system
61. Lime water turns milky due to the formation of –
(1) Calcium carbonate
(2) Barium carbonate
(3) Magnesium carbonate
(4) Potassium carbonate
Ans: (1) Calcium carbonate
62. A woman’s voice is shriller than a man’s because it has –
(1) Higher frequency
(2) Lower frequency
(3) Higher amplitude
(4) Lower amplitude
Ans: (1) Higher frequency
63. The axon fiber is insulated by –
(1) Myelin sheath
(2) Sarcolemma
(3) Protein
(4) Lipid
Ans: (1) Myelin sheath
64. At temperatures near zero Kelvin, metals such as lead and tin become –
(1) Insulators
(2) Semiconductors
(3) Superconductors
(4) Perfect conductors
Ans: (3) Superconductors
65. Marsh gas is –
(1) Ethane
(2) Ethylene
(3) Acetylene
(4) Methane
Ans: (4) Methane
66. A periscope works by the principle of –
(1) Diffraction
(2) Reflection and interference
(3) Reflection and refraction
(4) Refraction only
Ans: (3) Reflection and refraction
67. Which of the following apparatus is used in the electrolysis of water?
(1) Ammeter
(2) Potentiometer
(3) Voltmeter
(4) Thermometer
Ans: (3) Voltmeter
68.A falling drop of rain water acquires the spherical shape due to –
(1) Surface tension
(2) Gravitational force
(3) Atmospheric pressure
(4) Viscosity
Ans: (1) Surface tension
69. The thermoregulatory centre in the human brain is –
(1) pituitary
(2) spinal cord
(3) cerebellum
(4) hypothalamus
Ans: (4) hypothalamus
70. When the temperature of a metallic conductor increases, its resistance –
(1) Increases
(2) Decreases
(3) Remains the same
(4) May or may not increase
Ans: (1) Increases
71. The number of cranial nerves in a human being is –
(1) 8 pairs
(2) 10 pairs
(3) 12 pairs
(4) 15 pairs
Ans: (3) 12 pairs
72. The filament in an electric lamp has –
(1) High resistance and high melting point
(2) High resistance and low melting point
(3) Low resistance and low melting point
(4) Low resistance
Ans: (1) High resistance and high melting point
73. A compound of Carbon which is used as an anesthetics is –
(1) Carbon di sulphide
(2) Carbon tetrachloride
(3)  Phosgene
(4) Chloroform
Ans: (4) Chloroform
74. The part of the eye, behind the lens is filled with –
(1) Aqeous humour
(2) Vitreous humour
(3) Lymph
(4) Blood
Ans: (2) Vitreous humour
75. Cooking is quicker in a pressure cooker because –
(1) Increased pressure raise boiling point
(2) Steam is not wasted
(3) Steam cooks food faster
(4) Water boils at lower temperature
Ans: (1) Increased pressure raise boiling point
76. Diamonds are weighed in –
(1) Grams
(2) Pounds
(3) Carats
(4) Tons
Ans: (3) Carats
77. Which among the following is used for dry cleaning?
(1) Kerosene oil
(2) Diesel oil
(3) Lubricating oil
(4) Petroleum ether
Ans: (1) Kerosene oi
78. Sound waves in air are –
(1) Transverse
(2) Longitudinal
(3) Transverse and longitudinal
(4) Neither transverse nor longitudinal
Ans: (2) Longitudinal
79. An alternating current can be changed into a direct current by means of a –
(1) Capacitor
(2) Transistor
(3) Diode
(4) Triode
Ans: (3) Diode
80. Soda water contains –
(1) Sodium bicarbonate
(2) Sodium carbonate
(3) Carbonic acid
(4) Sodium hydroxide
Ans: (1) Sodium bicarbonate
81. Who has been sworn in as Chief Minister of Madhya Pradesh for the third consecutive term in 2013?
(1) Rama Singh
(2) Shivraj Singh Chauhan
(3) Uma Bharati
(4) Babulal Gour
Ans: (2) Shivraj Singh Chauhan
82. Dry Ice is –
(1) Solid carbon dioxide
(2) Liquid oxygen
(3) Liquid hydrogen
(4) Liquid chlorine
Ans: (1) Solid carbon dioxide
83. Which article of the Constitution of India prohibits traffic in human beings and ‘begar’?
(1) Article 21
(2) Article 23
(3) Article 24
(4) Article 25
Ans: (2) Article 23
84. Which country is known as the ‘Cockpit of Europe’?
(1) New Zealand
(2) Turkey
(3) Spain
(4) Belgium
Ans: (4) Belgium
85. In which year Amartya Sen won the Noble Prize in Economics?
(1) 1999
(2) 1998
(3) 2000
(4) 1997
Ans: (2) 1998
86. Which ocean is the largest among all the oceans in the world?
(1) Atlantic
(2) Indian
(3) Pacific
(4) Arctic
Ans: (3) Pacific
87. Who has won the Gandhi Peace Prize for the year 2013?
(1) Anna Hazare
(2) Chandi Prasad Bhatt
(3) Baba Amte
(4) None of these
Ans: (2) Chandi Prasad Bhatt
88. Equal pay for equal work for both men and women is included in which part of Indian Constitution?
(1) Fundamental Rights
(2) Directive Principles
(3) Union List
(4) State List
Ans: (2) Directive Principles
89. Right to move the Supreme Court for enforcement of the Fundamental Rights is guaranteed by which article of the Constitution?
(1) Article 12
(2) Article 30
(3) Article 32
(4) Article 34
Ans: (3) Article 32
90. Quinine is extracted from the
(1) Mulberry tree
(2) Eucalyptus tree
(3) Cinchona plant
(4) Cocoa plant
Ans: (3) Cinchona plant
91. Who has been appointed as Foreign Minister of India after constitution of 16th Lok Sabha?
(1) Rajnath Singh
(2) Arun Jaitley
(3) Sushma Swaraj
(4) Maneka Gandhi
Ans: (3) Sushma Swaraj
92. First Asian Games was held in –
(1) Bangkok
(2) Tokyo
(3) Dhaka
(4) New Delhi
Ans: (4) New Delhi
93. Monetary unit of Iran is –
(1) Rial
(2) Dinar
(3) Peso
(4) Lira
Ans: (1) Rial
94. Who has taken over as the first woman Chairperson of State Bank of India in 2013?
(1) Arundhati Bhattacharya
(2) Chhanda Kochar
(3) Kiran Mazumder Shaw
(4) Indra Nooyi
Ans: (1) Arundhati Bhattacharya
95. What is the capital of Norway?
(1) Madrid
(2) Oslo
(3) Paris
(4) Vienna
Ans: (2) Oslo
96. Who is the constitutional head of the State Executive?
(1) Chief Minister
(2) Governor
(3) Advocate General
(4) Speaker of Vidhan Sabha
Ans: (2) Governor
97. To be elected to the post of Vice-President of India, what should be the minimum age of a person?
(1) Twenty Five
(2) Thirty
(3) Thirty Five
(4) Forty
Ans: (3) Thirty Five
98. Angular distances between two objects is measured by:
(1) Spectroscope
(2) Spectrometer
(3) Spherometer
(4) Sextant
Ans: (4) Sextant
99. What is the smallest planet in the solar system?
(1) Mars
(2) Venus
(3) Mercury
(4) Earth
Ans: (3) Mercury
100. A country through which both Equator and Tropic of Capricorn pass is –
(1) Brazil
(2) Argentina
(3) Congo
(4) Indonesia

Ans: (1) Brazil